Блясъкът на Apple започва да избледнява

За пръв път в историята си компанията е продала по-малко телефони
Обновена: 27 апр 2016 11:10 | 27 апр 2016 11:07, Бойчо Попов
29
Блясъкът на Apple започва да избледнява
снимка: Ройтерс

Тримесечната печалба на американския технологичен концерн Apple Inc. се свива с 22,5%, докато приходите намаляват за първи път от 2003 г. насам, а продажбите на iPhone намаляват за първи път в корпоративната история.

Компанията предсказа нов спад за текущото тримесечие, повлиян от отслабващото търсене на неговия iPhone.

Приходите от продажби през третото тримесечие, което приключва през юни, ще бъдат в диапазона между 41 млрд. и 43 млрд. долара, поясни компанията във вторник в изявление. Като цяло анализаторите очакват приходи до 47,4 милиарда долара, показва проучване на Bloomberg.

Компанията също така прогнозира брутен марж, внимателно наблюдавана мярка за рентабилността, отразяваща дела на приходите, които остават след приспадане на производствените разходи, от 37,5% до 38%, малко под прогнозите на анализаторите от 39,3%.

Apple също така обяви, че разширява своята програма за връщане на капитал, която включва дивиденти и обратно изкупуване на акции. Сега концернът планира да върне 250 млрд. долара в брой на акционерите до края на март 2018 г., в сравнение с досегашния си план за 200 млрд. долара. Откакто започна да връща пари в брой на акционерите си през 2012 г. Apple е изплатила 163 млрд. долара до края на март, показват изчисления на MarketWatch.

Акциите на базирания в Купертино концерн се сринаха със 7,5% в разширената търговия след края на конферентния разговор с главния изпълнителен директор Тим Кук.

Резултатите за второто тримесечие

Приходите и печалбата за второто тримесечие, приключило на 26 март, попаднаха под очакванията на анализаторите, докато Apple се бори да запази ръста на продажбите, който бе отчетен след пускането на пазара на по-големите смартфони в края на 2014 г. до 2015 г.

Приходите от продажби през второто тримесечие се свиват с 13 процента, а доставките на iPhone са намалели с 16%.

През второто тримесечие, което приключи през март, приходите спадат от 58 млрд. долара година по-рано до 50,6 млрд. долара. Средната оценка на анализаторите беше за приходи в размер на 52 млрд. долара.

Печалбата за периода възлиза 10,52 млрд. долара, или 1,90 долара за акция, докато преди година бе в размер на 2,33 долара за акция (13,57 млрд. долара), а анкетирани от FactSet анализатори очакваха тя да е в размер на 11,09 млрд. долара, или 2 долара за акция.

„Данните, които спадат, са на броя на хората, които актуализират моделите си", заяви главният финансов директор Лука Местри. „През миналата година имахме много силен цикъл на ъпгрейд на iPhone".

Опасенията за забавяне на търсенето на смартфони допринесоха за спада с почти 20% на цената на акциите на Apple за последните 12 месеца. Акциите се обезцениха с по-малко от 1 на сто до 104,35 долара във вторник в Ню Йорк. Това даде на Apple пазарна капитализация от около 579 млрд. долара - все още най-голямата компания в света по този параметър.

След осем поредни години на нарастващи продажби на iPhone от представянето на продукта на пазара през 2007 г. сега Apple заяви, че е продала 51,19 млн. броя от телефона, спад за периода от 16,3% спрямо 61,17 милиона единици, пласирани година по-рано. Това е сериозно доказателство за насищащ се пазар и засилваща се конкуренция, коментира MarketWatch. 

Средностатистическите очаквания на анализаторите бяха за 50,7 млн. броя продадени iPhone за тримесечието, показват данни на Bloomberg. Но средната продажна цена пада до 641 долара, под консенсусната оценка на специалистите от 658 долара.

Продажбите на таблетите iPad спадат с 19% на годишна база до 10,25 млн. броя за 4,41 млрд. долара.

Продажбите на компютрите Mac спадат със "само" 9 на сто на годишна база до 4,03 млн. броя, генерирайки приходи за 5,1 млрд. долара.

Сегментите "Услуги" и "Други продукти", които включват и Apple Watch, са единственият светъл лъч, с ръстове от 20% с 30% на годишна база.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия китайски телефони вършат същата работа като тия айфони на много по достъпна цена. Е за какво да давам излишни пари?!!??!?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За каква маса говориш бе, приятелю? Компа ми струва повече от колата ти, ама за телефон няма да дам повече от 300 - 400 $. При това ще дам толкова само ако много ме изкефи. А за да ми върши работа най - малко ми трябва айфон. Позлвам 2 - 3 речника, навигация и 2 спортни приложения. Батерията държи по седмица(5 дена), като уайфая и скайпа са ми е по 8 часа на ден включени. За това да давам 1200 лева? Ами аз по - добре на нова година да си фърля стария и да си купя нов.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората взеха да купуват оригинални китайски телефони.
17
5
 
2
 
! Отговори
i'm преди 7 години
До НаблюдаващАз коментирам масата колега. Такива като теб, с тел. за 1300лв, на общия фон, сте единици. За съжаление масата определи пазара,това коментирах. Тел. да е минимум 5",до 350лв макс,шарен интерфейс,много MP на камерката и все такива неща. Ейпъл направиха 6-та серия с тези размери, защото бяха притиснати от овчата маса, която както казах определи пазара. Няма как да обясниш на глупците,че тел.не е ТВ,нито PC,нито апарат,нито всичко останало с което китайчетата и корейчетата си прод.тел
16
2
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До i'm (20)Не знам какво разбираш под "йофтинко". Реалната средна заплата в България е около 600 лв. а може би и по-малко. Огледай пазара и ми кажи колко модела има над тази цена? Поне 100-на. И всички се продават, не само Apple. Аз имам Motorola за 1300 лв. - нито е йофтинко, нито е Apple.Просто пазарът се насити и всеки милиметър ръст в продажбите на Apple вече трябва да е извоюван реално от потребители на конкурентни марки и ОС. А не само със звучен звън на овчето стадо, събрало по пачка.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би феновете да поумняват???
14
12
 
4
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Продават малко, защото масата проста та дрънка. Гледа се келепиреца да хване на евтинките смартфончета и пет пари не дава за качеството. Важното е да е йофтинко и шарИнко, но най-веКе йофтинко, а и задължително да е с размер на телевизор. Нали сега това е признаак за позиция в обществото. Ама почвало да забива на 5-тия месец, ама батерията грешно отчитала и се гасял, ама GUI-то писано от набедени програмисти('щото нали 'сичко е опън...;) ) , 'се неща които нямат значение за простата ***.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ейпъл работят 110 000, а произвеждат повече от 2 000 000 работещи сънародници
12
5
 
14
 
! Отговори
RIP преди 7 години
Апъл умря още когато умря Стив Джобс. За съжаление тази компания е пълна нула без него. Има инерция, но тя ще стигне за още 1-2 години. Сегашния CEO e печалбар като Стив Балмър от MS и ще съсипе компанията.Единственото нещо, което направиха след Джобс е смешния им часовник, който е пълен и тотален провал. Вместо да разработват нови продукти и да водят парада, както беше при Стив Джобс, те правят неща, които са на пазара от години.
11
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДСКитайски значи телефон менте със SAR до небето и радиоактивни елементи в платката. То европейците го разбраха отдавна, само тък в БГ явно не сме още. Има и Самсунг, Нокиа, Сони и Мото за по 200 лв.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто са много скъпи телефони. А премиум не са. Никога не са и били. Много добър маркетинг отдел имат. Да благодарят на него за досегашните продажби. Но сега има и Андроид и Гугъл на много по-ниски цени. Епъл никога не си е променяла манталитета. За това и щеше да фалира колко пъти вече. Та да видим сега какво ще направят.
9
6
 
13
 
! Отговори
Местан - спасителят преди 7 години
10 години се храниха от въздуха, не е зле. Трябва в САЩ да измислат нещо ново!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
андроид системата не ми харесва и не ползвам такива продукти,чист телефон с много екстри върши страхотна работа,за развлечение бих си купил малко лаптопче 10-11 инча
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMЧували сме за Леново, даже го ползваме. Обаче взе да ми писва от смартфоните изобщо. Замислям се дали да не се върна на някои от старите ми, но здрави и надеждни телефони, дето не ти досаждат с всевъзможни нотификации.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сменяйте айфоните поне 2 пъти в годината, че умират от глад хората! Те на практика от години продават един и същи телефон и всяка година само претоплят манджата.
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От притеснение за акциите им, ме хвана венерическа болест.Боли ме *** за тази измислена марка!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ам то технологията им мноо скьпо...
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да дойде наблюдателя и да започне да обяснява кактова изобщо не е така и всъщност тоя спад е нещо добро за компанията, а ние не разбираме нищо.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече няма балами да изсипват масово хиляди левове за леко отличаващи се продукти. Това чака и конкурентите им.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом е тъй ще си продадем акциите на таз губеща компания. На къде да се насочим.

Спонсорирани публикации