Сигурността в мрежата – наша лична отговорност!

Всеки сам трябва да вземе мерки, за да предпази данните си
25 окт 2016 09:22,
7
Сигурността в мрежата – наша лична отговорност!
Снимка: архив Reuters

Компютърен вирус е програма, която се саморазмножава. Това е необходимо и достатъчно условие. Ако една програма не се размножава, тя не е вирус, независимо какви други атака извършва. Същевременно, ако една програма се размножава, то тя е вирус, дори и нищо друго да не прави. Това обясни пред Bulgaria ON AIR специалистът по компютърна вирусология от БАН Веселин Бончев.

Той обясни, че мрежата данните ни се шифроват, а не криптират.

По думите на представителя на "Интернет обществото" Димитър Ганчев експертите, които трябва да защитават данните ни, седят пред клавиатурата.

Още по темата

"Всеки сам трябва да понася до някаква степен отговорността за личната си онлайн хигиена. Това не са вируси, които се разпространяват сами. Хората сами правят грешката да се заразят. Това е грешка на потребителя", уточни Ганчев.

Според него, каквото и да направим, може да стане грешка. Днес ще е криптовирус, утре ще е друго.

"Не отваряйте атачните файлове, проверявайте източниците. Ползвайте антивирусни програми. Изключвайте някои ненужни плъгини на браузърите, ако нямате непосредствена необходимост", съветва още представителят на "Интернет обществото".

Специалистът по компютърна вирусология коментира, че вирусите причиняват щети, които според ФБР за 2015 година са 24 млн. долара, а за първите три месеца на тази година щетите са около 209 млн. долара.

"Това не са само парите от платени откупи, но и щетите, които са причинени на компаниите, за да си възстановят работата по компютрите", допълни още той.

Бончев твърди, че има три основни вектора за разпространение на тези вредителски програми.

"Единият е през спам - той е свързан с Ransomware (шифроващи вредителски програми). Не цъкайте върху прикачените файловете, пристигащи по електронната поща. Другият сериозен вектор е така наречените "вредителски реклами". Това са реклами, които съдържат скриптова, джаваскрипт и тн. Съветвам ви да сложите си блокиране на рекламите, защото в тях има вредителски програми. Третият вектор е компрометирани сайтове-сайтове със съмнително съдържание", посочи в студиото на "България сутрин" специалистът по компютърна вирусология от БАН Веселин Бончев

Според Ганчев не е задължително изнудването да се превръща в индустрия и да е за пари.

"Атаките са с най-различни цели", каза той, а според Бончев атаки има много и съответно нападатели има всякакви. "Тези атака се провеждат чрез устройства, вързани за Интернет".

По думите на Ганчев никъде по света важна информация, не се съхранява в Интернет.

"Спазвайте онлайн хигиена. За да се защитите ползвайте бекъп-резервно копие. Антивирусна програма също ползвайте, но не разчитайте на 100% тя да ви предпази", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Говорих за номер 3
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братко.. направо се отчайвам вече... Статията все едно я е писал някакъв първолак.. тоя под мен пише и той не знае какво пише... На къде отиваме не знам...
4
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Казва се вирусна програма а не антивирусна! повечето вируси се произвеждат от антивирусните лаборатории!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бравос умни глави ние знаем какво да правим друг е въпроса оператора дали нее отговорен за тия щети някои нелоялен и хакера готов иначе ние по простите инжинери и хора отде да знаем кои спи в случая вие във феис казват не се поддържа твитер скаип ами явно тия са за заплата след като мие предоставил кабел и тоя вид услуга в случая само ще резна феиса и повече нема да кача и една снимка но нали е вид услуга а сега гледаите щото за договорите сте първи и има кзп патил съм от тем подобен
2
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
За да караш кола пък, трябва да имах книжка. Каква досада...
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До там я докарахме: за да имаш pc трябва да си инженер.

Спонсорирани публикации