Родните фирми дали 2 млн. евро откуп на хакери

Средно плащат 15 хил. евро, за да си върнат откраднатото
Обновена: 13 окт 2016 22:59 | 13 окт 2016 22:57, Веселина Йорданова
16
Родните фирми дали 2 млн. евро откуп на хакери
Снимка: архив, Ройтерс

Повече от 2 000 000 евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година, съобщи на форум в Добрич специалистът по дигитална и фискална сигурност Валентин Генев.

Събитието, което събра предприемачи от различни сектори, се организира по инициатива от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Налице е тенденция бизнесът изцяло да се "изнася" в интернет, което дава възможност на хакери бързо и лесно да достигнат до чувствителна информация, ако фирмите не предприемат мерки за сигурност, каза регионалният представител на агенцията Николай Петканов, цитиран от БТА.

Средният откуп, който плащат фирмите, за да си върнат откраднатите данни за клиенти, доставчици, цени и други, е 15 000 евро, посочи специалистът по дигитална и фискална сигурност. Около 60 на сто от фирмите, претърпели кибератака, до шест месеца фалират.

Хакерските посегателства могат сериозно да спънат бизнеса, като срокът за възстановяване на данните е от 23 дни до 50 дни, ако атаката е на вътрешен човек, коментира Генев.

По думите му над 80 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем.

Генев коментира, че фирмите са лесна мишена, тъй като в около 90% от дружествата персоналът не е обучен и мерките за сигурност са на елементарно равнище. Това означава, че фирмите не могат да покрият стандартите за надеждност и работа с партньори в чужбина.

Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, често архивиране на данните и повече внимание при отваряне на файлове, съветва специалистът по дигитална и фискална сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
много мразя две неща комшо бил на работа абре комшо гласа ти гука цял ден не те ле е срам да лъжеш ми си намерил и кои ти да не си само 6 клас
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юзерът: Компютъра не ще да се включи - викам оня шаман админа. Дойде той, вдигна ръце към небето, промърмори някакви неясни думи, завъртя ми стола 10 пъти около оста му, ритна компютъра, наведе се под бюрото, и пак промърмори нещо неясно, вкючи компютъра и той тръгна! Пак дигна ръце към небето, промърмора нещо и излезе.По думите на админа: Отивам при юзъра - а тоя *** така се е въртял на стола, че намотал около него захранващия кабел.Напсувах го яко ама тихо да не ме чуе, разплетох кабела.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SandoСанде, кажи в кой точно Линукс искаш да влезна.
13
2
 
4
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Да ползват Линукс, да си наемат човек да се грижи за сигурността.
12
1
 
5
 
! Отговори
scbg преди 7 години
До АнонименХайде пробвай да пуснеш някоя програма за крайни елементи под линукс и ела се обади.
11
1
 
7
 
! Отговори
gtf преди 7 години
ей тийнове, айде стига с глупостите - работата във фирма не е само да набираш текст. 99% от специализираният софт (CAD/CAM примерно) няма вариант да работи на линукс, това не пречи тази прекрасна ос да се ползва за предоставяне на различни услуги (на сървъри). Потребитела обикновено е най-слабото място в мрежата, за това трябва да бъде и обучаван, да се вземат мерки щетите, които може да причини да са минимални. Повечето малки фирми наистина не вземат мерки, нямат и кадри или не им се плаща.
10
0
 
3
 
! Отговори
N преди 7 години
Lajete.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом няма разкрити хакери, значи се отчислява процент и на определени управляващи от най-високия етаж.Както се отчислява за всяка държавна поръчка или голяма търговска сделка.
8
3
 
3
 
! Отговори
одитор преди 7 години
Далеч не са такива цифритв каквито ги представят.Истината обаче е че българското ИТ е на доста ниско ниво и в повечето случаи пробива идва от немърливост.Дали е Линукс или Windows разлика няма заради zero day exploit-и които се използват.В повечвто случай сървъри не са пачвани с години
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ubuntu, Kubuntu са си много добри ОС. Вируси никс. Има бъгове, но при често архивиране този проблем изчезва сигурно. От няколко години съм на Линукс и нямам проблеми. Преди се дразнех страшно при ползването на компа. То не бяха ъпдейти по никое време, то не бяха антивирусни, то не бяха сканирания за вируси, то не беше чудо.По едно време имах чувството, че компа е едно мъчение. И бях с оригинален софтуер.После минах на Линукс и проблемите изчезнаха.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко им е.Те и без това масова я карат без лицензи за софтуер.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kato naemat hora izkarali kurs na ms office taka shte e
4
0
 
25
 
! Отговори
аз преди 7 години
Мдаа, масовия чалгар клика "Да" на Windows-a си на български и после се чуди къде му е информацията и порнажа.
3
1
 
28
 
! Отговори
Американ преди 7 години
"Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми"Този съвет е сигурно от някой - най-вероятно microsoft-ски - агент.Иначе срещу вътрешните крадци няма сигурна защита.
2
1
 
17
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Ха-ха, *** пак е кликал по линковетете за научно-популярни сайтове от фишинг имейлите....
1
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да би Линукс ползвАло, не би чудо видяло!