BG перални и телефони – част от най-мащабната кибератака в света

Само за 2 часа DDoS е засегнала над 60% от сайтовете в интернет
Обновена: 25 окт 2016 07:00 | 25 окт 2016 07:00,
26
BG перални и телефони – част от най-мащабната кибератака в света
Снимка: архив, Reuters

Български IP адреси взели участие в най-мащабното престъпление в света - DDoS атака, засегнала над 60% от сайтовете в интернет, заявиха антимафиоти пред "24 часа". Ударът започнал в петък около 23 ч българско време, продължил над 2 часа и спрял страници като Twitter, Рaypal, eВay, BBC, Spotify, Netflix и редица други.

Нетрадиционното е, че атаката не е била насочена срещу конкретен сайт, а срещу фирмата Dyn - най-големия доставчик на DNS услуги - Domain Name System. Системата дава имена на домейните и разпределя база от данни за компютри, услуги или други ресурси. Така, вместо да въвежда IP адрес (комбинация от цифри), за да отвори Twitter например, човек пише домейна му - twitter.com. Именно това е причината атаката да е толкова мащабна - хакерите са ударили не даден сайт, а цялата фирма и така са блокирали всички сайтове, които тя администрира. Те са около 60% от всички страници в мрежата.

Distributed Denail of Service (DDoS) атаката идва от голям и трудно определим брой източници, които целят да претоварят сървъра на даден сайт с цел блокирането на самата страница. Обикновено се използват програми, които правят над 200 заявки за достъп до съдържанието на даден сайт за една секунда. Сайтът не може да отговори на заявките и блокира - съдържанието му не се показва.

По същия начин е станала и атаката в петък, но към самия DNS сървър. Заявките в секунда са били над 100 млн. Собствениците на самите компютри, осъществили милионите заявки в секунда, дори не са били наясно с атаката. За да прикрият следите си, нападателите са използвали "зомбирана" ботнет мрежа.

При такава атака се използват потребители, чиито компютри са заразени, например чрез теглене на нелегален софтуер, в който е вкаран ботът. Така компютърът се превръща в зомби агент, чакан да бъде използван. Ботът е вирус, който може да изпълнява автоматични действия, които да навредят на носителя или друга посочена цел.

Изключително уязвими са и смартфоните, които имат по-малко защити и други устройства, свързани с интернет. Самата атака се разследва от ФБР и Департамента по вътрешна сигурност.

От събраните данни става ясно, че не само компютри, но и мобилни телефони, таблети и дори перални и телевизори, свързани с "Интернет на нещата" (концепция, при която коли, телефони, телевизори, перални и други уреди са свързани с интернет), са подавали заявки. Те са идвали от устройства от цял свят, включително от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бебенцата в първи клас теглят тях кои да им каже направо смешно
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ба като идат избори место да седнат да мислят да разкрият някои работно място вижте доде я карат с кви глупости се занимават а после що бягаме ми живеи със една минимална на гърба на родител доде може а тия се чудят кво ставс уж говорим по добре да сме доде я докарахме доде една фирма разкрита няма в един малък град какво има заплюха дупките за отбии номера вижте горе с кво се занимават докога
15
1
 
7
 
! Отговори
Кирилица преди 7 години
БЪЛГАРСКИ, а не "BG"!Пишете на български!!!
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаех си, че в пералнята живее някакво същество, първо ми крадеше чорапите, а сега и атаки срещу сайтове е започнало...
13
2
 
26
 
! Отговори
Дедо Станчо преди 7 години
Аз се чудя защо пералнята ми Перла, хладилника Мраз и печката Ряховец така подскачаха оня ден, а то участвали в хакерска атака. Баму и чудото и това доживех
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е виновен.
11
2
 
2
 
! Отговори
честито преди 7 години
Има интересна статия по темата Интернет на Нещата и по специално за Самсунг приложенията на Фернандес озаглавена Security Analysis of emerging smart home applications за интересуващите се
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и в арена зеха да спят маи като гледам
9
2
 
19
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
паля си кюмбето и ми дреме на патката за зомбирани перални и закусфални
8
1
 
23
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
"Така компютърът се превръща в зомби агент, чакан да бъде използван" е те такова определение за заразен компютър не съм чувал никога. Не се чудете ако вашият компютър стане сиво зелен на външен вид и се опита да ви изяде мозъка. Просто е зомбиран. Решението е с кол в дънната платка или изстрел в охлаждането на компа.
7
3
 
25
 
! Отговори
Дядо Колю преди 7 години
И мой'та пералня отказваше да пере. Аз я изключвам от нета, тя става и сама си включва кабела.На края не издържах и и викам:- Ставай да переш, *** ! Утре нямам едни чисти *** да обуя!Тя ми вика:- Чакай бе , Колю, чи ми съй легнал Сурат тефтера!Причерня ми и и викам:-Пено, ставай да переш, чи като ти шибна два шамара и ти ще легнеш !И тя изпра, 'де ще ходи ...
6
6
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Телефоните Samsung направо се взривили, кво да чакат denial of service.
5
3
 
70
 
! Отговори
Ясноо преди 7 години
А моята пералня, отказа да пере и каза, че имала по важна работа сега...! :)
4
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, мамицата му, телевизора и пералнята са сваляли нелегален софтуер.....Честно, може ли да препечатвате сляпо всички глупости на ГДБОП?Да не говорим за друго - DNS системата е разпределена и е пълно с кеширащи сървъри, така че тази атака по-скоро не е причинила никакви вреди. Ама това "антимафиотите" не го разбират, че да ви го кажат.
3
8
 
7
 
! Отговори
Мене преди 7 години
ааа сега зацепих защо телефона ми изведнъж блокира и се изключи точно в 23ч. в петък... батерията от 70% отиде на нула.....
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои ли им ги дал да не са поъребителите ние отде да знаем това а
1
10
 
68
 
! Отговори
байхуй преди 7 години
благодарение на тази "атака" Жулиен Асанже и уикилеак останаха живи !борете се срещу терора на Уол Стреет-ските еврей и техните "независими" централни банки !