Навигационната система "Галилео" с първи стъпки

Главното преимущество е позиционирането с несравнима прецизност
13 дек 2016 22:50,
18
Навигационната система "Галилео" с първи стъпки
Снимка: Архив, Reuters

Европа иска да заеме своето място в геолокацията, която все повече присъства в ежедневието ни, като в четвъртък лансира първите услуги на навигационната си система "Галилео", предаде Франс прес.

Малък брой привилегировани, които притежават смартфони, снабдени с нужен за целта чип, ще могат от четвъртък да ползват първите сигнали от спътниците "Галилео", оповести Европейската комисия.

Програма за спътникова навигация не се отъждествява единствено с намиране на правилния маршрут. Днес човек може да я ползва, за да си поръча пица, да оповести местоположението си в социалните мрежи, да се подготви за маратонско бягане - приложенията въз основа на спътниковата навигация непрестанно се увеличават.

Около 10 процента от европейския брутен вътрешен продукт днес зависят от навигационните системи, а до 2030 г. това процентно съотношение ще нарасне до 30 на сто, поясниха от Френския национален център за космически изследвания.

Главният коз на европейската навигационна система "Галилео" в сравнение с американската GPS, руската ГЛОНАСС и китайската Бейдоу, е позиционирането с несравнима прецизност, от порядъка на 1 метър и дори няколко сантиметра.

"GPS ни позволява да разберем къде на картата на Франция е даден влак, а благодарение на "Галилео" ще знаем на кой коловоз се движи", отбеляза ръководителят на Френския национален център за космически изследвания Жан-Ив Льо Гал.

"Галилео" е съвместима с GPS, а това ще позволи едновременен достъп до двете системи. Първоначално прецизността на "Галилео" няма да е оптимална. Ще трябва да се изчака до 2020 г., когато около 30 спътници ще са на орбита, при 15 днес, за да може европейската система да осигури най-добрата си прецизност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Галилео идейно е ориентиран към доста по-големи клиенти, изискващи много по-добра точност. GPS си обслужва американските интереси. Но е факт, че САЩ се скъсаха да правят мизерии на европейския проект, а и не само те. В един момент Китай също се беше изтеглил като партньор и изобщо проектът имаше много сериозни политически проблеми. Против смарт-колите съм, както и постоянната гео-локация, но се радвам че проектът малко по малко изпува.
11
2
 
0
 
! Отговори
чети уикипедия преди 7 години
До Лърч - Development of GLONASS began in the Soviet Union in 1976. Beginning on 12 October 1982, numerous rocket launches added satellites to the system until the constellation was completed in 1995.ГЛОНАСС в края на 80-те е била в такъв стадий както е днес ГАЛИЛЕО, ЕС закъснява има няма 30 години
10
3
 
1
 
! Отговори
Лърч преди 7 години
До ..."Американците преди 30 години пуснаха в действие своя GPS, руснаците едва на скоро едвам довършиха ГЛОНАСА, а европейците тепърва ще пускат своя система..."Абе папук.... Вземи прочети, от кога европейците се опитват да пуснат такава система и какви к*рвенски номера им правят Хамериканите. Дори са пуснали GPSа за гражданска употреба, за да обезсмислят развитието на GALLILEO. Искат монопол гад0вете.Преди Сърбия, дори руснаците ползваха GPS, но наваксаха с независимост.
9
5
 
1
 
! Отговори
харри преди 7 години
"РД 180 се произвеждат от американска компания и са американска собственост."Да бе, да. Аман от ***!Американците в от доста време могат да изстрелят космонавт само с прашка.Прашка от ластиците на негърски кюлоти. Примерно тези на Обезяна.
8
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 10,Толкова си неграмотен,че даже GPS не можеш да напишеш.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много полезно за мигрантите
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХехРД 180 се произвеждат от американска компания и са американска собственост.
5
5
 
3
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До ... 5Еми преди америка да започне да купува РД180 летяха благодарение на Вернер фон Браун, поради което аз никак немога да ги приема като нация покорител на космоса.
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напред, назад, американците още от Байконур ги изстрелват с руски двигатели за МКС и учат руски.
3
7
 
11
 
! Отговори
... преди 7 години
Американците преди 30 години пуснаха в действие своя GPS, руснаците едва на скоро едвам довършиха ГЛОНАСА, а европейците тепърва ще пускат своя система...от това трябва да ви стане ясно колко напред са с материала американците пред Русия и Европа, колкото и да не искате да признаете...
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Галилео + съответните изисквания към колите + LTE = смарт коли. Дай боже да го доживея това, че ми писна с текущите аналогови простотии дето ги въртим из пътищата.
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
GPS системата за граждански цели е с нарочно понижена точност. Галилео изглежда просто не прави подобни простотии. Глонас пък ни е през оная работа.