Google тества квантово превъзходство

Процесорът им може да направи сложни изчисления за 3 мни, а не 10 хил. години
23 окт 2019 22:20, Нели Христова
60
Google тества квантово превъзходство
Снимка: Reuters

Резултатите от изследване на компанията Гугъл, което тества квантовото превъзходство с помощта на процесор, позволяващ да се направят сложни изчисления за малко повече от 3 минути, вместо за 10 хиляди години, са публикувани в сп. "Нейчър", предаде Франс прес. Информация за изследването по погрешка изтече през септември.

Тя за кратко се появи на сайта на НАСА, преди да бъде изтрита. За изследването се споменава и в броя от 21 септември на в. "Файненшъл таймс".

Учени от компанията поясниха, че създали процесор, който може да направи сложни изчисления за 200 секунди, докато на суперкомпютър от класически вид ще са му нужни 10 хиляди години за целта.

"Това феноменално ускоряване в сравнение с всички познати класически алгоритми е своеобразно тестване на квантовото превъзходство", заявяват учените в "Нейчър". "Специфичните за тестването изчисления са етап по пътя към създаване на очаквания в света на информатиката универсален квантов компютър."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убеден съм, че всички тези изчисления Боко Кратуната може да ги направи ВЕДНАГА! Не за три минути!Он знае всичко, бе!
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Резултатите от изследване на компанията Гугъл, което тества квантовото превъзходство с помощта на процесор"Квантовният компютър не се нуждае от тестове за да се докаже, че пред него сегашните компютърни технологии са като неанерталска брадва в 21-ви век. И между другото не знам дали сте наясно, че всяка голяма държава с достатъчно ресурси разработва собствен квантов компютър. Когато това наистина се случи, всичко ще се промени. Всичко.
6
1
 
20
 
! Отговори
Серго преди 4 години
Е верно ли го написахте това. Хайде сега прочетете статията отговор на това от IBM. Също така Google това не го съобщиха официално..... тези 10 000 години с правилен оптимизиран код се оказа няколко часа от IBM. Ех този Google как направи да се изкарват пари от кликове.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е но проблемът на този вид компютър е от софтуерно естество.Той никога няма да стане масов.Поне в обозримо бъдеще.Тва е лато с колите.Има такива с по 10000 коня.Ама обикновеният потребител ще си вземв нещо със 150.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Процесорът им може да направи сложни изчисления за 3 мни, а не 10 хил. години"===Отново имаме блестящо заглавие.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото Nature не е ПИК, и PR статии за вдигане на акциите на борсата нямат място там.
2
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ако е глупост,защо е трябвало да бъде толкова бързо затрита?..
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От IBM им писаха на гооглето, че общо взето са ол.игофрени и това си е жалък ПР. А оня на снимата да ходи да се изхожда на улицата според древната индийска традиция.