ЦРУ разкри опитите на СССР да създаде телепатия между човек и компютър

Америка също има подобни проекти
Обновена: 6 апр 2022 21:36 | 6 апр 2022 21:00, Нели Христова
64
ЦРУ разкри опитите на СССР да създаде телепатия между човек и компютър
Снимка: Pixabay

Три доклада на ЦРУ от 1963 и 1964 г., които наскоро бяха публикувани, разследват очевидното използване на екстрасензорно възприятие (ESP) от Съветския съюз и опит за развитие на "кибернетична телепатия".

Документите описват подробно разговорите на агент със съветски учени и студент относно интереса на СССР към разработването на ESP. Съдейки по тези разкази втора ръка, изглежда, че плановете на Съветския съюз за развитие на телепатия не са се развили добре, както и добре документираните усилия на Америка. "В момента Съюза няма ясна подробна езикова програма за това", се казва в един доклад. "По-скоро той има цялостна цел за бъдещето да разбере за ESP като цяло."

Документите идват с любезното съдействие на Закона за свободата на информацията чрез сайта за прозрачност Правителствен таван. Това са три доклада до ЦРУ за разговори на агент със съветски изследовател по кибернетика и гостуващ студент по обмен.

Днес думата "кибернетика" е по-тясно свързана с научната фантастика. В началото на 60-те години това е широк термин, който обхваща всички научни начинания, насочени към по-добро разбиране на обратната връзка при хората и машините. Това е била област на изследване, която, наред с други неща, се стреми да разработи рамка за всяко взаимодействие между хора и машини. Смята се, че ако можем да изградим математическа рамка за всички биологични взаимодействия, бихме могли лесно да я транспонираме върху машини.

Някои учени в САЩ и Съветския съюз вярвали, че може да е възможно изцяло да се изключи междинният софтуер на езика и да се създаде директна комуникация между хората и машините чрез телепатия. Според разговорите на агента на ЦРУ със съветските учени, това не се развива добре в СССР.

Д.А. Керминов, съветският учен от документа, описва експеримент, при който изследователи в СССР успяват да "запишат" сигналите на централната нервна система на човек, свирещ на пиано, и след това да излъчат тези съобщения обратно в ръцете на друг човек, който никога преди не е свирил на пиано. "Този ​​човек ще може да свири трудна музика, но също така ще запази част от това умение като постоянно знание", твърди Керминов. "Когато е помолен за допълнителни подробности, той не можа да ги предостави или да се позовава на публикации.“

Очевидно някой е работил по телепатия. "Керимов твърди, че Василиев е успял да демонстрира много силно ESP (екстрасензорно възприятие) с определени субекти, но само определени хора са способни да приемат "вълните", казва агентът в доклада си. "Някои ESP, в които Керминов вярваше, включваха не просто отгатване на събития, но и прогнозиране на бъдещи случайни събития."

Докато разговорът продължава, агентът започва да дразни учения за съветската идеология. "Попитах Керминов как ESP може да се примири с марксисткия материализъм и той каза, че това е проблемът, пред който е изправен Василиев – да покаже какво компрометира тези "мисловни вълни", пише той. "Беше ми интересно, че въпреки че доста дразнех Керминов за ESP и връзката му с материализма, той остана невъзмутим. Той очевидно таи много малко скептицизъм по отношение на това."

Разговорът със студента е подобен, без дискусиите за материализма. Според студента съветският изследовател на ESP е бил периферна фигура, която е имала проблеми със създаването на основна научна рамка за измерване на това, което се опитва да докаже.

Американските военни и ЦРУ също се опитват да проучат външните граници на човешките способности в собствените си програми за ESP и телепатия. Всички програми генерираха хиляди страници документи и увлекателни истории, но не създаваха психически войни или методи за директна комуникация между човек и машина.

Кибернетиката все още съществува, но по-скоро като вдъхновение за хиляди разнообразни и специфични области на обучение. Това беше развитие, което съветският учен прогнозира без ползата от четенето на мисли. "Керминов изрази известна доза скептицизъм по отношение на ентусиастите в кибернетиката", се казва в доклада. "Той беше напълно наясно с "прищявките" на развитието и не очакваше чудеса. Кибернетиката, каза той, не е наука."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
666 преди 2 години
Слабоумни са само хората, които си мислят че такива разработки няма! Мечтата на всеки един иноватори или изобретате е да свърже човека с машината/ компютъра/. Истината си е истина, мога да потвърдя от мои лични събития, че съм бил обект на подобно влияние. ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата съвсем отиде у ряка! Нови дъна дълбае, неизчерпаем източник на слабоумие.
22
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
пустия му Лукаш,продължава да твори фантастични саги....За сведение на ПРОЩЪПУЛНИЦИТЕ:..-Нивото на софтуерното обезпечаване на ТОГАВАШНИТЕ компютри едва стигаше за създаване и поддържане на компютърни игри,при това "джойстика" не беше дори и планиран...Повтарям:..-Писателите на фантастични романи,есета и новели,трябва по-внимателно да боравят с фактите!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братя от цру, а кой поставя началото на експеримента с LSD?
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦРУ вероятно знае за собствените си експерименти в тая посока.... Или не знае?!
19
0
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
.....И какво следва от тези зловещи разкрития?....
18
2
 
7
 
! Отговори
Строго Секретно! преди 2 години
От 5 най-секретен отдел на КГБ:В мозъка на Байдън е успешно присаден генератор на случайни думи и действия!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По миналата година пентагона пусна клипове на нло. Преди това реваха че в Куба били неразположени и си съставиха пак конспирацийка. Преди това ги били йакнали, Тръмп им сложили. Сега и тия фейкове. И това при положение че даже не знаят от кой пол са. Няма ли някой да джасне върху северната америка една голяма ракета и да спрат да врещят небивалици на подкупните си марионетки и грантаджии.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големият екстремент на цру аа извинете експеримент са така наречените русофоби. Жалки национални предатели които отричат, че страната им е превърната в безплатна "любовница" на окупаторитени в името на тяхната идеология. Повечето от тях са наркоманчета като зеления
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама те с чипове ли бе? Това е скучно. Щото по принцип може и без.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пък само ЦРУ не го е знаело. Пак. Да бяха питали, всеки щеше да им каже.
13
3
 
1
 
! Отговори
проф. Спиркин преди 2 години
ръководеше специална лаборатория по парапсихология.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЦРУ знаят всичко! За този и за онзи свят.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E, и? През социализма хората бяха по-свободни от сега - кой какво казал, да го съдят, уволняват,изключват от институции.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са пълни глупости.Все едно да повярвам,че Бил Гейтс ни чикира с ваксините.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божеее в колата ми има бутон за вкюючване и изкючване на ESP!! Изобщо не съм предполагал, че това е за Екстра снзурно възприятие!!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влиза партиен функционер в завода АЗЛК, вика главния инженер и му казва Володя, от партията искат да се развие телепатия межди човек и компютър, действай.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То СССР опитваше да победи капитализма ама не знам какво стана.
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те колхозниците кога са виждали компютър че и телепатия. Някой е прекалил с водката явно
5
2
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Нема! Днес сме на СССР тематика от 68-а година. А по темата, САЩ все едно не са правили и те опити върху хора по това време и то къде къде по-зле. А между другото в момента Мъск се опитва да направи същото и дори не ни трябва ЦРУ или КГБ за да ни го разкрият. Просто ни трябва чичко Гугъл за да му видим или прочетем изказванията.