14 млн. работни места изчезват до 5 години

Почти една четвърт от хората ще сменят работата си
3 май 2023 21:00, Стела Стоянова
43
14 млн. работни места изчезват до 5 години
Снимка БГНЕС

През следващите пет години на пазара на труда ще настъпят сериозни сътресения, тъй като все повече компании ще внедряват технологии за изкуствен интелект (ИИ), а световната икономика ще се влошава, се казва в последния доклад на Световния икономически форум (СИФ).

Очаква се изкуственият интелект, икономическите и социалните условия да доведат до загуба на 83 млн. работни места, а до 2027 г. да бъдат създадени само 69 млн. работни места, се отбелява в доклада.

Така на практика ще изчезнат 14 милиона работни места, което представлява 2% от настоящата заетост.

Още по темата

Докладът предвижда, че почти една четвърт от служителите ще сменят работата си, главно поради появата на нови технологии.

Навлизането на изкуствения интелект ще изложи на пряк риск много професии, тъй като в някои случаи роботите ще заменят хората. До 2027 г. може да има около 26 млн. по-малко работни места в областта на деловодството и администрацията, допълва СИФ.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Че те сигурно двойно повече хода ще излезнат в пенсия в следващите 5 години ,така че спокойно работа ще има , единствено за мързеливите няма да има и тях ги е страх.
29
2
 
0
 
! Отговори
До предният преди 11 месеца
Жалко е, че не знаеш а съдиш.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Стигнаха до извода, че само искуствен интелект може да направи технология да се прехвърли мозъка с преживяванията и всичко останало в мрежата. Така става богатият вечен. Няма тяло. Това може само искуствен интелект да го измисли, човек Не може." - Пълни глупости...
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 17 - Искаш да кажеш проучването, създадено от компанията, която се проучва сама продукта, който сама си промотира?
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 23 - Уау ... дост злобно.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 24 - Нещо много се ежиш ми се струва. Като почнете с конспирациите и фантасмагориите яко кефите ...
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз не разбриам какъв с смиъсъла. 99% от тея инвоции,просто ще спестят средства на някакви корпорации.
23
1
 
2
 
! Отговори
I , Robot преди 11 месеца
Идва нашето време.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ИИ и роботизацията ще отнемат високообразовани и нискообразовани професии,почти всички са застрашени,селско стопанство,строителство, медицина,администрация,програмиране/ИИ сам се препрограмира,обучен е достатъчно/,търговия без касиери и кеш плащане,зареждане от роботи и др/Просто ще вършат всичко те,а хората стават излишни.Работата на роботите се следи от камери и ИИ,за това са и суперкомпютрите, електронно правителство,честито на всички.Без работа и доходи,какво?всеки сам да прецени.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И това ще доведе до тотален срив в цял свят. Една шепа хора мислят, че ще живеят с орлите и само ще трупат пари. Алчноста ще погуби света.
20
1
 
4
 
! Отговори
ай ай ай преди 11 месеца
Тоя ай го знам, тапав е като га3. Ще се използва само където е рентабилен, а аз за такава сфера не се сещам. Много шум за нищо..
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Незнам как да го кажа, ама в България най-големи заплати взимат програмистите и хората от кол центровете, също така тия компании плащат доста данъци тук. Изкуствения интелект ще унищожи кол центровете и ще намали програмистите поне на половина. Това ще се усети много сериозно на нашата икономика. Нищо добро не ни чака.
18
0
 
3
 
! Отговори
До21 преди 11 месеца
Викаш,Отборчето трябва да се освободи първо от тия безполезни"драскачи-преписвачи"
17
0
 
7
 
! Отговори
Третокласник преди 11 месеца
Цитат: "Така на практика ще изчезнат 14 милиона работни места, което представлява 2% от настоящата заетост.". 14 милиона са 2 процента от 700 милиона. От 8 милиарда само толкова ли са заетите? На някой трябва да му пишат ДВОЙКА!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Според едно проучване от създателите на GPT-4 Open Al колкото по малко образование е нужно за дадена дейност,толкова по малка е опасността да бъде превзета от AI и обратното,което ще рече,че точно професиите за които се изисква по високо образование са застрашени да бъдат заменени от AI,та на какво ви прилича това,ами точно на парадокса на Моравец,а дали ще се окаже вярно всичко това,бъдещето ще покаже!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Светулко,ти първо вземи понаучи българският,па после може да пробваш да ни осветяваш.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Moravec's-paradox: Всяка една дейност свързана с умствено интелектуален труд е свързана с много по малко изчисления нужни за AI,докато сензоромоторните умения и възприятия се нуждаят от огромни изчислителни ресурси!!!Кофти Спасе,колкото по умен,толкова по гладен!!!
13
8
 
4
 
! Отговори
Светулко преди 11 месеца
Да Ви светна. Този проект е на Мъск по поръчка на един много богат човек който не иска да умира. Стигнаха до извода, че само искуствен интелект може да направи технология да се прехвърли мозъка с преживяванията и всичко останало в мрежата. Така става богатият вечен. Няма тяло. Това може само искуствен интелект да го измисли, човек Не може. А, че намира приложение и на други места - да. Но основната му цел е клонирането. И то само за богати, както винаги.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До АнонименСпри дрогата бро, или поне смени дилъра..
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
който са му набили ваксината сега ще му пуснат команда и той сам ще се запише за добреовелц за Уксрайна това беше идеята на циркас ковид