Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот

Близките на убит от охранител ром трябва да получат ?12 000 обезщетение
18 ное 2010 18:40,
173
Страсбург пак ни осъди за нарушаване на правото на живот
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди България за нарушаване на правото на живот – на ром, убит от частен охранител през 2001 г., съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Делото е заведено от съпругата и двете дъщери на Селяхтин Хасанов от Ямбол, убит на 28 юли 2001 г., след като е заловен заедно с няколко други роми да бере лук в зеленчукова градина.

Според жалбоподателите пазачите са използвали огнестрелно оръжие още преди да влязат в конфликт с ромите и простреляли смъртоносно Хасанов и още един човек.

По случая е образувано предварително производство, но прокуратурата го прекратява, като заключава, че пазачите са действали при самоотбрана. Впоследствие заключенията на обвинението са потвърдени от две съдебни инстанции.

Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане, а Ямболския окръжен съд отново приема, че пазачите са действали при самоотбрана.

С днешното решение Европейският съд по правата на човека прие, че на роднините на Хасанов не е предоставен ефективен достъп до разследването, включително до документите от предварителното производство и те не са успели да участват ефективно в него.

По силата на действащия към момента на инцидента Наказателнопроцесуален кодекс възможността на близките да се конституират като частни обвинители е ограничена само до съдебното производство.

Ограничена е и тяхната възможност за достъп до събраните доказателства (Според стария НПК при прекратяване на производството близките имат достъп само до препис от постановлението за прекратяването).

Според съда тогава действащото законодателство прегражда ефективното участие на близките до разследването на причините за смъртта на Селяхтин Хасанов.

Сега семейството на Хасанов трябва да получи 12 000 евро обезщетение за причинени неимуществени вреди. Държавата трябва да плати и 3000 евро разноски по делото.

Днешното решение е поредното, с което Европейският съд по правата на човека установява нарушаване на правото на живот заради неадекватно разследване на употреба на сила и огнестрелно оръжие у нас.

По всички предходни подобни дела в момента тече наблюдение на изпълнението на решенията пред Комитета на министрите на Съвета на Европа. По нито едно от тези дела, решенията по някои от които са още от 2000 г., процедурата за наблюдение не е прекратена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още по темата: съдът в Страсбург
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
6
 
! Отговори
Бишкота преди 13 години
Поне на тая тема няма разделение ГЕРБ- БСП..Макар че БСП са *** хаха :П
109
2
 
1
 
! Отговори
кривогледия мангал преди 13 години
ПродължениеМа то престъпник престъпнику око вади ли? - та на *** или депесар ще им пука за обикновенния човек.Мдааа... пак ни трябва Ади със оздравителните си лагери и дискотеки.
108
1
 
12
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
ТОЗИ ЧОВЕК ЗАСЛУЖАВА ПАМЕТНИК ВЪВ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАД И СЕЛО
107
3
 
9
 
! Отговори
кривогледия мангал преди 13 години
И за какво ги поздравяваш съдиите не разбрах - за това, че българският съд в един от редките си случаи на проблясък на справедливост е постановил, че *** са виновни в заплаха към живота на хора изпълняващи служебните си задължения и са в хипотезата на неизбежна самоотбрана?За съжаление *** во главе с депесарите отмениха справедливия закон който позволяваше да гръмнеш наглия апаш бил той *** или българин - щом краде и убива не е човек и може да бъде отстрелян.
106
2
 
19
 
! Отговори
@ преди 13 години
Хитлер сигурно му се къса сърцето докато ни гледа отгоре :)
105
2
 
16
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
*** ИМАТ РОДНИНСКИ ВРЪСКИ С ЕВРОПЕЙЦИТЕ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ ЦИГАНЧЕТАТА СЕ ОСИНОВЯВАТ ...ОТ ЯЛОВИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ..И СЛЕД ОРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ,ОСИНОВЕНОТО *** В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ/ И КРАВТА ВОДА НЕ СТАВА И ЗАПОЧВА ДА ВИКА ЧЕ СА ДИСКРИМИНИРАНИ ........АКО ХИТЛЕР БЕШЕ ЖИВ ..ПРОБЛЕМ ,,,,,,,,, 00000000
104
6
 
3
 
! Отговори
цанистки преди 13 години
Аз пък за първи път да поздравя съдиите :Д
103
1
 
14
 
! Отговори
кривогледият мангал преди 13 години
Браво на пазачите но трябваше после да посетят и роднините, че да не остане никой който да ни съди където и да било.
102
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
abe tolkova slu4ai za naru6avane pravata na 4oveka ima v Balgaria samo *** li 6te q sadqt v Strazburg,ami vsqka ve4er davat po GOSPODARI NA EFIRA,za izmami,za nekorektni rabotodateli ,za naru6avane ni vsi4ki 4ove6ki prava,lajat te ,s toka,s parnoto,s xran.stoki ako vzemem da q sadim vsi4ki tq 6te falira
101
0
 
2
 
! Отговори
... преди 13 години
хи хи хи кои са осъдените...
100
2
 
6
 
! Отговори
Атанасов преди 13 години
А те като видят това и ще почнат повече да се плодят спокойно... гадната напаст!
99
1
 
19
 
! Отговори
444а x2 преди 13 години
1 000 000 рома по 12 000 лева = 12 милиярдаМожем ли да си го позволи БГ ?
98
1
 
4
 
! Отговори
105 преди 13 години
Пази Боже!И най-лошият мир е по-добър от най-справедливата война.
97
2
 
16
 
! Отговори
444a преди 13 години
Сега вместо да си режат краката на децата за да просят - просто ще ги пращат да берат лук и да се надяват някой да ги гръмне
96
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво по дяволите значи, че са им отказали достъп до докумемтите? Че те освен за тоалетна хартия за друго не могат да ги ползват тия неграмотници
95
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ei tva nai mnogo ma kefi mene kato xodq po 4ujbina,teq balgari deto u nas sa imat za ne6to tam ne gi brasnat za sliva i 6te ne 6te trqbva da spazva zakonite i da e kato drugite,kolkoto i da mu se neiska da e ravan ,a tuk kvo e kara si kkapata kola i se pravi na barovec i na velik a da ide tam da se pravi,ha,ha
94
2
 
14
 
! Отговори
Атанасов преди 13 години
Интерестно ми е и моето семейство е в криза имаме финансови проблеми, но видиш ли не сме отишли да крадем и да просим, а се борим. Защо хем искат да ги интегрираме, хем искат винаги да са недоразбраните и викат колко им било тежко и нямало по какъв друг начин да се справят...
93
2
 
30
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
А двамата ***, дето убиха по особено жесток начин пенсионер за 6 лева и после си купиха пиене с тия пари, ги осъдиха на по 3 години и нещо ... Тия *** не са ли нарушили правото на живот на пенсионера, при това в собствената му къща?
92
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
какво щеше да стане ако на ромът бяха му влезли в нивата ами това даже нямаше и да намерят убитият никой не ги кара да крадът и аз на мое място бих стрелял за да се защитя знаете ромите какви са те помежду си се колят и бият а на пазачите ли щяха да простят не стига че са отишли да крадът ами и тръгнали да съдят абе майкави ***
91
1
 
19
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Извратеняци ... А като *** убиват, какво? + това във време на война, мародерите се РАЗСТРЕЛВАТ, а както казва Бойко Борисов "ВОЙНА Е!"!