Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
16
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Не,че съм монархист или фен на Симеончо,но сравнението с малките европейски републички и монархийки е 500% в полза на монархийките!(Норвегия,Швеция,Холандия,Дания и още десетина монархийки)Ако България не беше попаднала в лапите на грузинският антихрист - Сталин,сега в България щеше да е като в Холандия!
18
2
 
11
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Така се почва преходът към модерна правова държава - през съда, а не през реституиране на публична собственост чрез подставени лица в общинските съвети, както направи Мони Хазарта ;)
17
2
 
8
 
! Отговори
мнителен преди 13 години
След дъжд качулка, е това ! Невервам да си вземем имотите! :)
16
2
 
5
 
! Отговори
DO 11 преди 13 години
ZARADI TAKIVA KATO TEB NI IZMIRAT DECATA OT GLAD I LEKARSKI GRECHKI DA TAKA TRJABVA BELENE DA SE NAPALNI OTNOVA SAS TAKIVA ***
15
2
 
11
 
! Отговори
666 преди 13 години
FERDINAND NE E DONESAL NISTO V BALGARIA , OSVEN GOLIA SI ZADNIK ! TRI NACIONALNI KATASTROFI I SAMO BEDI NA BALGARIA ,TOVA E NASLEDSTVOTO NA SIMEON !!!!!
14
3
 
29
 
! Отговори
888 преди 13 години
значи дъртия пръч затова се в България за да я откраде.Тоя трябва да се изгони завинаги от България
13
3
 
11
 
! Отговори
KOLA преди 13 години
BRAVO BOIKO BRAVO BALGARIJA TOZI PAPUNJAK NE E CAR !!!!! KOI GO E KORONJASAL TOZI NORMMALNO PPATRIARHA TRJABVA DAGO PROIZVEDE !!!!! TOOO *** E OBIKNOVEN MOCHENNIK ZATOVA GOSPOD GO UDARI
12
3
 
25
 
! Отговори
гоце преди 13 години
ТРЯБВА!!! Тоя излезе Голям ***!
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така се почва прехода към светлият социализъм. Да се върнем назад към 45та година. После следва национализация на всичко де що им харесва - в полза на най-приближените на Партията. За недоволните има почивки на река или море - Белене или Слънчев Бряг.
10
5
 
14
 
! Отговори
Калин преди 13 години
комунистическите *** ..гърбавите най вече !! да кажат Има ли решение на Народни събрания от онова време с което се е дарявала земя и имот на Царете? Кога терените са били частни.. от Османско са си били собственост на конкретни хора и фамилии !!*** да връщат приосвоеното по партийна линия, вместо да леят помии и басни поредни!!!
9
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко, ах ти палавник такъв. Ами какво ще заложи царя на комар сега?
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вервам ! Че си ги земем. Само, че когат извънземните кацнат на земята! За второто съобщиха вчера по новините на БТВ!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех как ми се живее в такава къща като на снимката,сред зеленина,тишина и чист въздух.Сутрин да си пия кафенцето на верандата, а вечер уискито на най горната тераска и да гледам фонтанчето.
6
5
 
43
 
! Отговори
антикомунист преди 13 години
Това куче като му е толко мила България да си беше научил децата на български.Човека е закърмен с омраза към българите както и неговия дядо и да не забравя,че не той спечели изборите а СПОМЕНА ЗА неговия баща Борис.
5
4
 
41
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ЦАРЯТ Е ГОЛ....ЗАТОВА ПЪК Е НАГЪЛ....
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a da vidime koe prvo:ste vyrne li Gerb agentite diplomati ot 4ujbina v BG parlametyt-taka im se pada; iliste vyrne li GERB imotite w koito se samonastnai car Drvoiad i da mu dade parlametyt-taka mu se pada i na nego talashid sys drvesina. pusnete mu Dudi kylva4yt da mu iskuha leikata
3
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво Бойко, Браво ГЕРБ!ПУКАЙТЕ СЕ МРЪСНИ КОМУНИСТИ !!!!
2
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя мадритски крадец и комарджия проигра НАДЕЖДИТЕ на БЪЛГАРИТЕ да го екстрадират или да го линчуват.Цар=крадец=измамник=комарджия.
1
5
 
67
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
К.Кеворкян: Материални претенции към България имате ли? Симеон: Как материални? K.Кеворкян: Т.е. имуществени? Симеон: Как тъй, в собствената си страна, не! От мене това няма да се види...