Ще напусне ли Царя двореца "Врана"

Държавата ще си поиска в съда няколко царски имота
11 яну 2011 22:08,
213
Ще напусне ли Царя двореца "Врана"
Дворецът "Врана". Снимка: Булфото

Държавата ще се опита да си върне няколко имота на Симеон Сакскобургготски – дворците „Врана“, „Царска Бистрица” и „Ситняково” и ловната хижа „Саръгьол“.

За намерението да се заведат искове срещу наследниците на цар Фердинанд І и цар Борис ІІІ, стана ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През декември министерството е сключило договор с адвокатската кантора  „Савова и сие”, която трябва да изготви и заведе искове за дворците.

Предстои да бъде наета и друга адвокатска кантора, която да защитава държавните интереси за ловната хижа „Саръгьол”.

В края на юли МРРБ сключи договори с три адвокатски кантори, които трябваше да направят документен анализ и да предложат варианти за решаване на казуса с царските имоти.

Още по темата

Анализът се отнася за двореца „Врана”, имота „Саръгьол”, „Царска Бистрица”, „Ситняково” и къща в с. Слатина, която вече не съществува.

Становището на адвокатите за бившата къща в с. Слатина, собственост на лелята на Сакскобургготски княгиня Евдокия Фердинандова, е, че тя е възстановена правилно на наследниците й и няма основания за започване на дело.

За останалите имоти обаче ще бъдат заведени искове.

По-голямата част от царските имоти бяха върнати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по времето, по което бившият цар беше премиер.

Реституцията стана възможна възоснова на решение на Конституционния съд от 1998 г., с което бе обявен за противоконституционен Закона, с който имотуществото на цар Фердинанд I и цар Борис III е одържавено.

В момента Сакскобургготски води дела за собствеността върху двореца „Кричим“ и срещу мораториума да ползва върнати му земи и гори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
при тоя "долен род" България е имала златен лев - през 30-те години на миналия век и за първи път валутен резерв, а не външен дълг от 65години насам
38
1
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
прав си - инвестициите при Царя в Бг бяха с 20 пъти повече отколкото са сега - пъти , не проценти !!!
37
7
 
12
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Тоя долен род затри България!Проклети да са до девето коляно!Предатели и подлеци!
36
6
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Мадридският лъжец няма нищо общо с приемането ни в ЕС. Това е постигнатото от СДС. И той опропасти всичко като дойде. Вървя по инерцията на СДС до втората година и после бяха яхти, замени на външен дълг отг долари в евро, далавери с магистрала Тракия, изчезнал резерв и още и още...
35
4
 
22
 
! Отговори
Съни преди 13 години
Щом кат чуя пак за царя,бясна злоба ме изгаря!!!Най-изкусния лъжец!Най-грабливия крадец!Кво кат е от златен род,щом излъга цял народ?!"Вервайте ми!"важно речеи хазната ни завлече!От тълпа охрана пазен,от вси българи намразен!На България нанесе ранасъс Станишев и Догана!
34
3
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 13 години
незаконна република - референдума е толкова редовен колкото и редовни бяха след това изборите с 99,9 на сто за БКП
33
3
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Ха ха ха ха ха . Мадридският Наглец ще го отнесе за замазване на положението. Тази информация официална лие или е от СРС-та. А горите Бойко. Няма ли да си вземаме горите. Как ще стане всичко това бате, като не вярваш на съда.
32
0
 
8
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Ако нашият съд не успее има европейски съд - но жалко за новите разноски.Такава е нашата работа - винаги пълни недомислици и подлизурства, за сметка на данъкоплатците.
31
21
 
5
 
! Отговори
преди 13 години
Управлението на НДСВ 2001 - 2005г. беше най - успешното в 20 годишния преход : най - голямото доказателство затова е приемането на България в ЕС / Въпреки, че Симеон Сакскобурготски за да бъде постигнато това - като истински държавник и баща на нацията жертва партията в името на националния приоритет/. Към това ще добавя само малка част от това, което направи НДСВ : - премахнати бяха редица разрешителни и лицензионни режими, нямаше жълта метла, НДСВ не съсипа бизнеса на никого, напротив - фабриките и предприемачите не можеха да смогнат да изпълняват поръчките, беше намалена безработицата, дори имаше недостиг на работна ръка, икономиката прегряваше, нямаше стагнацията и просрочените плащания , които имаше при предишното управление на СДС, нито натиск върху медиите характерен за всички български правителства. Нито една друга партия не може да се похвали с нещо подобно.
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
българия е република,нямаме царе.
29
3
 
12
 
! Отговори
Бай Пешо! преди 13 години
Популизъм!Колкото Боко реши въпроса със заменките , толкоз и с имотите на цара! Правилно каза бившия послник на Германия, че е голям манипулатор!
28
2
 
15
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Реституцията била станала възможна ... Аман от полуграмотни писания - решението на Конституционния съд не е основание за реституция. Истината е, че Симеон Крадливий си взе имотите без правно основание. Просто трябваше да си приеме закон, с който да си ги върне, за да е законно, но той избърза с краденето и сега освен, че трябва държавата да си върне тези имоти, трябва да подведе под отговорност хората дето му ги върнаха без правно основание, а него за присвояване в особено голями размери.
27
0
 
15
 
! Отговори
пешо преди 13 години
какъв цар ги гони тия, нямаме никакъв цар
26
3
 
15
 
! Отговори
Шоп реалист преди 13 години
Ако Левски беше с ботуши .........Само ревеме по миналото, а когато трябва да направим нещо се криеме зад клавиатурите. Който го е избрал тоя скапан цар той да му плаща имотите - аз неща. Да му зимат и гащите от *** и да си ходи по живо по здраво.
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Мадридския мошеник , десет сопи в мършавия крадлив *** , един як пожарникарски шут отзад и с решение на Народното събрание , да му бъде забранено повече да стъпва в България ! Също и на лигавите му деца , Калинки ,Кардамчета и вс.останали от крадливото котило !
24
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя път номерът с царските имоти няма да мине . Хората си дават ясна сметка, че все пак по време на управлението на НДСВ се живееше най - добре
23
1
 
2
 
! Отговори
ivan kostov преди 13 години
boiko prasna zarya ,za da mu vzeme imaneto.
22
1
 
7
 
! Отговори
1984 преди 13 години
Защо ще му ги вземат на СИМО защо ??? Та той ни оправи за 800 дни и ни заля с инвестиции
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да се съди тоя които му ги е върнал а дъртя пръч да не и мярка в БГ
20
7
 
9
 
! Отговори
Не така ! преди 13 години
Ха ха .. Бойко като види зор .... и айде на Царя имотите