Ходи разбери колко са разкритите престъпления в София

Районната прокуратура и СДВР се разминаха в данните си
Обновена: 23 мар 2011 20:45 | 23 мар 2011 20:27,
36
Ходи разбери колко са разкритите престъпления в София
Снимка: Булфото

Какъв е процентът на разкритите престъпления в София през 2010 г.? При отчета си за миналата година Районната прокуратура изнесе данни, които се разминаха сериозно с оповестените от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Според статистиката на СДВР разкритите кражби за 2010 г. са 25%. Според районната прокуратура обаче те са едва 4,62 на сто.

Драстична е разликата и по отношение на грабежите – СДВР отчита 42% разкриваемост, а прокуратурата – 12%. При присвояванията разликата е 54% (СДВР) спрямо 17 на сто, а при телесните повреди – 56% спрямо 20%.

Най-ниска разкриваемост през 2010 г. от СДВР отчитат при кражбите на автомобили – 4%. Според районната прокуратура обаче са разкрити едва 1% от кражбите.

Районният прокурор на София Александър Налбантов обясни несъответствието с различните критерии, които двете ведомства имали по отношение на това какво е разкрито престъпление.

За прокуратурата едно престъпление се смята за разкрито тогава, когато има повдигнати обвинения, обясни Налбантов. СДВР имали по-различни критерии.

От началото на годината и столичната полиция води за разкрити единствено престъпленията, по които има повдигнати обвинения, след като вътрешният министър Цветан Цветанов е издал заповед за това.

Заради липсата на информационна система между полицията, прокуратурата и съда няма как данните да се сравнят с издадените присъди, посочи районният прокурор.

Със 17% повече дела е внесла районната прокуратура в съда през 2010 г. Увеличили са се и осъдителните решения, което е добър показател за работата на прокурорите, коментира Александър Налбантов.

Общият брой досъдебни производства, наблюдавани от районната прокуратура през 2010 г., е 83 368, а на един прокурор са се падали средно по 56 дела, внесени в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
освен, че има огромен брой незаведени престъпления в мвр, дали поради нежелание на гражданите или по нежелание на служителите на мвр, като в някои случай направо откровено се гонят тъжителите или им се обяснява на дълго и нашироко "как нищо не може да стане", "а ако стане какво от това", "стойността на щетата е ниска" и др., от друга страна сепрекратяват откровенни престъпления, прехвърлят се като членове на извършеното престъпление - от грабеж става кражба и се прекратява и др., има квота на об
35
0
 
1
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
na vsqka vtora glava ot naselenieto se pada po 10 razkriti i 20 nerazkriti, 30 potanali v davnost,40 v prozes na razkritie i 50 v tekuw hod na deistvie.
34
0
 
2
 
! Отговори
да бе преди 13 години
А като ги разкрият ,....до къде се стига ...пак отначало ,докато мине давноста ?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А колко са нерегистрираните престъпления? МВР си спестява много от тях, като по този начин се опитва да си намали работата и да си увеличи процента на разкриваемост. А кражбите на коли не се разкриват защото разкриването им изисква работа, а МВР иска ако може да мине само с бюрократични мерки и стоене в канцелариите. Кражбите се разкриват малко повече защото полицията хваща добре известни герои и така се разкриват по няколко кражби едновремено.
32
0
 
6
 
! Отговори
sawall преди 13 години
Добре, за мен 4% (да не говорим за 1%) разкрити кражби на коли са EPIC FAIL. Защо на някого би му минало изобщо през УМА да обира банки. Хора, крадете коли! Отношението риск/печалба е в пъти по-добро. Краденето на коли очевидно си е направо безопасно! Браво на полицията, браво!
31
1
 
9
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Чудя се, дали да не се върна да живея в България !?
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е парлама в тая бандитска държава
29
3
 
4
 
! Отговори
barcelona преди 13 години
KOGA LI SHTE DOIDE DENQT KOGATO PROKORORAT KOKINOV VECHE DA NE E MEJDU JIVITE I DA POVLECHE ZAEDNO S NEGO PREMIERAT GOSPODIN BORISOV I GOSPODIN CVETANOV?????rano ili kasno sichko se vrashta i sas sigurnost tezi trimata nqma da sa mejdu jivite:))
28
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
razkrili edno zakrili deset opravdali vsichkite sled kato sa si platili .
27
0
 
9
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
От ГЕРБ доста време тръбяха по всички новини, че МВР работи страхотно; то не бяха акции с гръмки имена, не бяха песни на Веско Маринов... официалната статистика обаче май показва, че около нас е все същата работа. Което всъщност като цяло се забелязва и по ежедневието ни - кражбите; битовата престъпност, ето днес вече и банков обир си имаме със заложници... накъде отива тая държава, не знам...
26
0
 
34
 
! Отговори
АМАН БЕ преди 13 години
ХОДИ РАЗБЕРИ КОИ СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И КОИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ И КАКВА Е РАЗЛИКТА МЕЖДУ ТЯХ.
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
държавата ни е пълен *** барабар с политиците и
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук сигурно в сметките на СДВР влизат тинейджърите, заловени с фас марихуана, пресичалите на червено, всички птп-та, нередовни пътници в градския транспорт и т.н.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И всеки знае че 22 е платен драскач ама какво от това
22
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vseki znae, che tozi sait e cherven(БКП)
21
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Гледах как по телевизията тия *** от прокуратурата, дето оставят и най-дивите бандити на свобода, за да ни тероризират, се жалват, че им били тесни канцелариите... а аз, яко имах власт, в концлагери щях да ги натикам !!!
20
3
 
20
 
! Отговори
читател преди 13 години
Лъжата е в кръвта на комунистите!!! А ГЕРБ е едното от лицата на БКП.
19
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А колко престъпления въобще не стигат до знанието на "органите" (разбирайте думата в който смисъл си щете), тъй като хората въобще не са потърсили полиция и съд, знаейки, че няма да получат помощ от тях !!!Истината е една - и ушеви *** и прокуратура, нищо не вършат само напразно ядат данъците ни !!! *** *** - едните гледат отстрани как *** грабят и убиват, другите оставят изверги с десетки извършени и доказани престъпления на свобода, за да вършат нови !!!
18
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази статистика е УЖАСНА!Толкова ниска разкриваемост едва ли има и в Сомалия....УЖАС
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 16НЕ НЕ Е БИЛО РАЗКРИТО И НА ТЕБ АКЪЛА ТИ Е КОЛКОТО НА ГЕРБ.АКО БЕШЕ РАЗКРИТО ПРОКУРАТУРАТА НЯМАШЕ ДА ГО МОТКА С МЕСЕЦИ И НАКРАЯ ДА СЕ ПОДПИСВАМЕ, ЧЕ СМЕ УВЕДОМЕНИ, ЧЕ НЕ СЕ ДОПУСКАТ НЕЩАТА ДО ДЕЛО.А ПРЕСТЪПНИКА ИМ БЕШЕ ПОДНЕСЕН НА ТЕПСИЯ И ПАК УВИ НЕМА НИКОЙ.