Душана Здравкова: Промените са на хартия, не действителни

Тя се обяви за смяна на конституционния модел във ВСС
Обновена: 16 юни 2011 13:22 | 14 юни 2011 10:17,
25
Душана Здравкова: Промените са на хартия, не действителни
Снимка: Архив Булфото

Подалата оставка варненска съдийка Душана Здравкова за пореден път заяви, че оттеглянето й от Висшия съдебен съвет (ВСС) е акт на гражданска позиция.

„Никога не съм търсила удобните действия или удобното поведение. В един момент, с поредното кадрово назначение, преля чашата на моята гражданска и професионална търпимост“, обяви тя в ефира на bTV.

Съмненията за конфликт на интереси на новоназначената шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева поставят въпроса за качеството на атестациите при назначаването на кадри във ВСС.

„Боли ме от това, че нещата в съдебната система не се случват. Боли ме от това, че има хартиени промени, а не действителни, както се посочва и в доклади на Европейския съюз“, уточни Здравкова.

Според нея министърът на правосъдието Маргарита Попова е постъпила правилно, искайки проверка на казуса „Янева“, но това няма да реши проблемите на ВСС.

„Трябва ли всеки път да има оставка, за да реагират гражданите“, зададе риторичен въпрос варненската съдийка.

Здравкова посочи поредица от назначения във ВСС, които са недостатъчно аргументирани и прозрачни. Като пример тя даде избора на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.

Той беше единствен кандидат за поста и според Здравкова на други кандидати въобще не е даден шанс да се явят на конкурса.

Още по темата

Съдийката припомни, че веднага след назначението си Колев е избрал за секретар на съда съпруг на депутат от ГЕРБ, което хвърля съмнение върху избора му.

„Затова казвам, че гръбнакът на съдебната система е пречупен. Не беше изработена система за методология и взаимодействие с останалите власти. Ако беше направено това, нямаше да се стигне до момента на кадруване“, допълни бившият съдия.

Здравкова се обяви за смяна на конституционния модел във формирането на ВСС, който според нея позволява опорочаването на системата.

На въпрос дали ще участва в политиката, тя заяви, че има силната подкрепа от повечето граждански организации, с които е работила до момента.

Сега аз обмислям как да бъда в помощ на самите граждани, поясни тя, но добави, че не е изключено и участието й в политиката. Тя нито отрече, нито потвърди слуховете за това, че името й се спряга за бъдещия кандидат-президент на Алексей Петров.

Според Здравкова категорично трябва да има промяна в модела на управление и същностни реформи в съдебната система.

„Докато не се променят правилата, ще има много такива случаи като на шефа на Софийския градски съд съдия Владимира Янева“, каза Здравкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
v balgaria vsichko e na hartia vsichko tochno s dvata kraka v bataka.
21
1
 
3
 
! Отговори
BUBA преди 12 години
DY6AN),na 4IQ NOVA PARTIQ 6TE CTANE6 OTNOVO CAOCNOVATEL I 6TE 6YMI6 OKOLO CEBE CI C PRETENZII ZA BYDNA CAVECT NA NEZAVICIM CADIQ.6to za nazna4enie v cada ci imala pri qvno politi4ecko povedenie!!!ETO ZATOVA EC CADI BG da pla6ta poctradali grajdane ot lo6o cadiictvo.no pla6ta NARODA,a VIE CI CVIXTE NAKYP PARI4KITE OT VICOKI ZAPLATI I NAKYP PREMII ZA DABRI REZYLTATI.VARNETE POLY4ENITE PARI ZA DOBRA RABOTA NA NARODA,NALI ^TE $eCTEN CADIQ I CAY4REDITEL NA YPRAVLQVA6TATA PARTIQ<VARNETE GI NEZABAVNO!
20
3
 
3
 
! Отговори
UJAC преди 12 години
TAQ DY6ANA ZDRAVKOVA KATO LOVDJIICKO KY4E NADY6VA TRAPEZATA NA NAI-PARVIQT V DARJAVATA.NEINATA OCTAVKA E POLITI4ECKI CZENARII,a BYDNA CAVECT NA CADIQ.6TE Q VIDIM NA KOQ COFRA 6TE CEDNE IDVAT IZBORI,A KAZVAT4e CADEBNATA VLACT E NEZAVICIMA.NEKA XORATA CI GOVORQT,NEKA
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Л Груев и Велчев да не би да имаха конкуренция когато ги избираха, нима не бяха единствените кандидати, но тогава не си подавахте оставките нали, папкахте си кротичко?
18
1
 
5
 
! Отговори
досиетата Хикс преди 12 години
Всичките са кадрови назначения и повечето съдии са протежета на известни мафиоти "бизнесмени" Аз лично знам съдии в голям съд чии протежета са. Душката и тя да не се прави на много етична
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Снимката е показателнаНямамнамерение да правясъчинение по картинка,но все пак:да е влюбена не е ,нали обича женида е подмазвачкада е службогонецВсе пак с китка и такава всеотдайност в погледа?все ще иманякакво очакване ,ама Бочарове веченДА ДА, АМА -НЕ
16
4
 
8
 
! Отговори
Българе преди 12 години
Жената е права! СГС са долни гадини!къде е статията за мануела Горсова?СГС е защитил Ставийски и Дженерали, вместо пострадалата!На ви ГЕРБ!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая куха ТИКВА,какво се прави,че мисли?То трябва да имаш и СМВ!В голямата кратуна!
14
1
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Прав си!Тогава нека приемат Крумовите Закони!Стиска ли им?
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдия Янева-Манолева не може да се оплаче, че не й върви в кариерата.На 1 юни 2006 година, трима съдии от Софийски районен съд /СРС/ обжалваха в пред Върховния административен съд /ВАС/ мълчаливия отказ на Висшия съдебен съвет /ВСС/ да обяви конкурс за свободни бройки. Сред тези трима съдии бе въпросната съпруга на Цветан Цветановия приятел, Илия Манолев Владимира. Вместо това ВСС извърши назначения 5 дни след въвеждането на конкурсното начало в съдебната система без да обявява конкурс и да се съобразява с промените в Закона за съдебната власт, приети току що.Припомням, че на 12 май, с влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ бе въведено изискването за задължителен конкурс за всички места в съдебната система, като промените в ЗСВ оставиха на Висшия съдебен съвет да назначава само шефове и зам.-шефове на съдилища, прокуратури и следствени служби.ВСС, без да се съобразява с промените в Закона за съдебната власт, по време на заседанието си на 17 май, назначи 85 магистрати, без да се обявява конкурс за тези места! Та, на въпросното заседание, членовете на съвета назначиха на място в СГС съдията от СРС Владимира Янева Манолева. Другите две предложения бяха отхвърлени, без да бъдат обявени мотиви...Тези назначения бяха в полезрението на Европейския съюз дълго време поради появилото се недоволство в средите на магистрати. Т. е. като погледнем годината на това назначение на съдия Янева-Манолева, вътрешният министър и кадровик на ГЕРБ, Цветан Цветанов няма как да е недоволен от мандата на Тройната коалиция и случващото се в съда.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въртим, сучем и пак все се говори за едни и същи имена - Алексей Петров, Пашата, Маджо, Маргини ит.н. - все отбор юнаци!Бандитска държава, ей!
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда, ГЕРБ са чисто и просто престъпници. Предишните крадяха материално, сега ГЕРБ търгува с влияние.
10
13
 
14
 
! Отговори
Магистратко преди 12 години
Докога ще занимават цяла България с тази воняща от корупция госпожица Душана? Нямаме си други проблеми, ами от сутрин до вечер все с нея, какво казала, какво не казала. Аман от такива Душани, вчера в НДСВ, днес в ГЕРБ, а онзи ден в БКП. Важното е подкупи да има, под масата.
9
1
 
18
 
! Отговори
електорат преди 12 години
ЗА КАКВО ГОВОРИМ ,КАТО ОБИКНОВЕННИЯТ БЪЛГАРИН ГЛЕДА ВСЕ ДА ОТКРАДЕ ИЛИ ПРЕЦАКА ДРУГИЯ ,А ТЕЗИ ВЛАСТ- ИМАЩИТЕ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТЕ КАКВО ПРАВЯТ И ЗА КАКВИ ПАРИ ИДЕ РЕЧ!!!! ПРОСТО ТОВА НИ Е ГЕННО ЗАЛОЖЕНО!!!
8
7
 
29
 
! Отговори
допълнение към 4 преди 12 години
Борисов мафиот ,Цветелина крадла...Сибанк,НАП,НОИ сега кой кого да съди и кой кого да обвинява след като всички са еднакви...
7
9
 
14
 
! Отговори
saki преди 12 години
Тая май избърза с решението си да напуска и се попрецака. Сигурно слен няколко месеца ,ще се разкае пред ББ и ще се върне по трлички в съда.
6
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Душана -мачкай некадърните Калинки !!!
5
5
 
17
 
! Отговори
jnk преди 12 години
добре ,че тя е професионалист и не е била назначена кадрово :D
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Владимира Янева - конфликт на интереси.Душана Здравкова - свързана с Алексей Петорв.Аз много вярвам на българското правосъдие, както и Европа.
3
4
 
19
 
! Отговори
ДФХ преди 12 години
ТАЗ ОЩЕ ЩЕ СЕ ОБЯСНЯВА ЛИ ?МНОГО НЕ МЪЧЕНИ ПАРИ СЕ НАГУШИ ...ГАДОВЕ