Спряха разследването за СРС-то: Да не закачам Мишо Бирата!

Софийската градска прокуратура не била открила извършител
23 яну 2012 16:11,
66
Спряха разследването за СРС-то: Да не закачам Мишо Бирата!
Снимка: Dnes.bg

Прокуратурата е спряла разследването за изтичането на записи от СРС-та на телефонните разговори между началника на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антоний Странджев, министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, съобщи БТА.

От постановлението на Софийската градска прокуратура става ясно, че спирането на разследването е заради това, че не е открит пряк извършител.

Спирането на разследването идва 5 дни, след като журналистът Явор Дачков обяви, че тази седмица ще заведе дело срещу премиера заради твърденията му за манипулиран запис.

Още по темата

Нееднократно Дачков обявяваше, че записите от СРС-тата са автентични, позовавайки се на експертиза, направена във френска лаборатория.

Сега обаче от прокуратурата искат прекия извършител. Пак по думите на Дачков подслушването на разговора между Борисов и ген. Танов е извършено от служба към МВР, като след това записът е прослушан в ДАНС, откъдето пък бил изнесен и пуснат из медиите.

Преди около година в медийното пространство бяха разпространени СРС-та от разговор между Борисов и директора на агенцията "Митници" ген. Ваньо Танов, в който премиерът настояваше Танов да прекрати проверка на Михаил Михов – Мишо Бирата, покойния шеф на федерацията по баскетбол и собственик на пивоварна "Леденика".

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...", казва премиерът в разговора. Впоследствие Борисов обясни, че президентът Георги Първанов е потърсил съдействие от него по случая с бизнесмена Мишо Михов.

СРС-та са от края на февруари или от март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения.

В средата на февруари 2010 г. Танов подписва решение, с което се отнема лицензът на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки.

По време на разговора си с Танов премиерът му заповядва: "Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…", което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на "Леденика".

В записите присъства и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антоний Странджев и финансовия министър Симеон Дянков.

Според разпечатките Ваньо Танов казва: "Тони Странджев се разплака. Той си подаде рапорта същия ден. Мъж за мен е той. Когато му излязоха сълзи на очите, не каза една дума, написа си рапорта, но му течаха сълзи по бузите.

Аз няма да го забравя никога. Не мога да се съглася, че аз трябва да се съглася на базата на интриги този човек какво ще си помисли, а и останалите в състава?"

Името на Антоний Странджев беше споменато и от премиера Бойко Борисов, казвайки, че е изгубил доверието си в него и за това е трябвало Ваньо Танов да го освободи.

Бившият зам.-шеф на митниците спомена по повод СРС-тата за съперничество между митниците и МВР при залавянето на контрабанда, както и за покровителстването на тази дейност. Странджев обаче отказа да посочи конкретни имена.

Прочете обаче докладна, която е писал на 22 март 2010 г. до Бойко Борисов и до главния прокурор Борис Велчев, с която информира какво се случва в митниците.

В писмото му се казва, че в митниците се прави опит да бъдат назначавани послушни хора, които да работят в полза на определена политическа сила или определени хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
27
 
! Отговори
Някаф там преди 12 години
Не съм очаквал друго..
29
1
 
25
 
! Отговори
димо преди 12 години
колко удобно!изненадани ли има?
28
1
 
18
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Е на това му казват "параграф 22" и няма излизане от него.
27
1
 
18
 
! Отговори
пепе преди 12 години
аз забравих вече в кой век се намираме
26
3
 
36
 
! Отговори
Анти Герб преди 12 години
Драги граждани сиздали са една група в фасебоока Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда... интересно, кой ли е извършителя ? а наредителя ? а кой е консултирал прокурора ?
24
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До ГРАЖДАНИН Време е да стане - АЗ ЩЕ СВАЛЯ ББ И ГРОБ
23
8
 
5
 
! Отговори
disidenta преди 12 години
bravo boiko ma4kai mrasnite balgari demokraciya shte mi iskat, a? pazarna ikonomika shte mi iskat, a? gadove mrasni ne gi e sram!!!! samo taka, boce mahni mrasnite balgari ot stranata!!!!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко удобноооо ....
21
3
 
65
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 12 години
Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ!
20
1
 
31
 
! Отговори
Ели преди 12 години
Невероятно в 21 век, но факт!
19
2
 
29
 
! Отговори
ся преди 12 години
От записа се разбира и още нещо. ББ държи на обещанията си ;Р
18
1
 
20
 
! Отговори
шуши преди 12 години
А са намерили нещо,а са им намерили по 100 безакцизни къса тутун.
17
2
 
50
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Само в" Мутроландия-Абсурдистан-Чалгария" демек България мутрите са невинни.Мишо -бирата почина от естесрвена смърт,Чочо се самоуби а семейството от Мировяне не е малтретирано и бито...Бат Бойко никога не е бил член на БКП,не е учил в школата в Симеоново,не е бил мутра в СИК и ...Абе що не ви...Бог да пази България.
16
0
 
0
 
! Отговори
DO 11 преди 12 години
Vqrvai na vestnicite mili moi! hahahah, kakav sin kvi pet leva :D :D
15
1
 
12
 
! Отговори
до @!BG преди 12 години
Струват ли си парите, които ти дават, да се излагаш и да пишеш пълни глупости по цял ден из форумите??? жалък мижитурко и мишоче
14
3
 
3
 
! Отговори
DO 11 преди 12 години
Proverihme .. i sega kvo?
13
2
 
59
 
! Отговори
АнтиГЕРБ преди 12 години
Типично в стила на ***! Този човек час по скоро трябва да напусне политическото пространство!
12
2
 
70
 
! Отговори
И С Т И Н А Т А: преди 12 години
За подобно нещо в цивилизованите държави министър-председателят си отива НЕЗАБАВНО заедно с цялото правителство.Случаят е супер скандален !Още повече, че по твърдения на разследващият журналист Григор Лилов след Мишо Бирата има поне още няколко трупа свързани със случая.Камериерката намерила трупа на Бирата уж заминала на гурбет в Испания, но там е неоткриваема.Мафията управлява България !!!
11
0
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
....В гр. Перник ....!