Царя и сестра му остават без "Кричим", отсече ВКС

Дворецът и 371,5 декара ниви няма да им бъдат върнати
8 юни 2012 17:15,
123
Царя и сестра му остават без "Кричим", отсече ВКС
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив Булфото

Върховният касационен съд отхвърли иска на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за възстановяване на собствеността на бившия царски дворец "Кричим" и ниви от 371,5 дка.

По този начин ВКС потвърди решението на Пловдивския апелативен съд. Решението на ВКС е окончателно.

Още по темата

Решението на Конституционния съд от 1998 г., с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници /1947 г./, няма реституционно действие, произнесоха се днес магистратите.

По тази причина то не може да възстанови пряко правата на собственост на ищците върху цитирания имот.

Според ВКС Интендантството на цивилната листа на Н. В. Царя е държавно юридическо лице, от типа на учрежденията. То има право да придобива имущество, но то е държавно и служи за нормалното осигуряване на монархическата институция.

Според магистратите дворецът "Кричим" не е имот, който е придобит от името на Царя и лично за него, в качеството му на частен субект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
2
 
! Отговори
zarenkov преди 10 години
Писано е : "По делата им ще ги познаеш". Мерака да се сдобие частното лице Симеон с държавен имот е показателен за морала на това частно лице. Язък за усилията и средствата в това частно лице да се изгради лидер с почтеност и морал. Разбива една институция, която в миналото е призвана и давала шанс на обществото да има елит. Такъв елит, е както елитите от социализма. Второкачествен и вреден.
101
1
 
4
 
! Отговори
Вън от България! преди 11 години
Симеон 2 *** едно голмо ла*но, дет с овчарска тояга не мож го прескочи!Вън от България!Да не ти гледаме повече гадната усмивка!Ще дойде ред и на останалите "приватизатори" на държавни имоти, само, че те през съд ще преминат и на задлжителен общополезен труд и само пенсия от 140 лв за ток, вода, ядене!Да видят те как се морят българските пенсионери!
100
1
 
3
 
! Отговори
ч преди 11 години
Неэнам как намирате сила да демогствате,хората са барометър эа правилноста на вашето ръководене на държавата,не ви харесаха,откаэаха се от вас,ценично е да им обеснявате,какви са и колко са эависливи,особено като става дума эа90% от хората от България,това говори лошо,можеше да направите нещо эа България,пропуснахте шанса,върнете си всичко каквото сте вэели от България ,то е на институцията ,не на царя
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dobre 4e osman pa6a e umrel 4e toi trebva da vzeme cela balgaria simen van ot balgaria ti nema6 ni6to vav balgaria otivai si kojoderec ti ima6 pove4e prava ot nas
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно е да подариш имат на Царя, друго е да го подариш на Фердинанд Сакс-кобургготски.Цар е държавна длъжност и всичко ,което е било собственост на Царя ,е за изпълнение на държавните си функции. По тази логика всички имоти на УБО ,би трябвало да са на Тодор Живков ? Да ,ама не. Симеон Сакскобергготски няма нищо тука. Да си ходи.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на "българското" си внуче - ХАСАНЧО ли ще ги завещава?
96
1
 
9
 
! Отговори
само мнение преди 11 години
дворецът "Кричим" не е имот, който е придобит от името на Царя и лично за него, в качеството му на частен субект.============а горите,а връх мусала.....да не би нещо да е придобито ЛИЧНО от него ? само дойде да окраде България ЛИЧНО за него. и как ще ги носи горе тези стотици декари? казват,че ковчега джобове няма.
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Мадритски мошенник си въобрази, че цяла България е на дядо му Фердинанд, но ние трябва да му покажем, че Родината ни е съществувала много преди династията на присадените тук Кобурги и е била някога велика империя.Вън Симеон от България и всичко, което успя да си върне с помощта на продажниците да стане държавна собственост. В съзнанието и паметта на народа семето на Фердинанд завинаги е изхвърлено на бунището на историята.
94
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
първо този *** не е цар второ да върне всичко което дядо му и майка му са изнесли и откраднали от българите .и трето да не се допуска да влиза в страната ни,защото той баща му и дядо му ни вкараха в 3 национални кризи.кобурга вън той не е българин.
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко да им се отнеме!Баща им е дошъл гол като пушка!Да не го е донесъл като прикя?Достатъчно ОТКРАДНА майка му-36 вагона натоварени с български богатства!Кобурготски дърт ***!
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,като хвърляте прах,хвърляйте поне бял,че да се упояваме както трябва...........дрън-дрън! ГЛУПОСТИ! пак някой не е прочел правилно.
91
5
 
9
 
! Отговори
122 преди 11 години
Поредният път, в които съдебната система оправя каша забъркана от политиците. И това въпреки непрекъснатите им опити да я смачкат, подчинят и контролират.
90
4
 
33
 
! Отговори
феномен преди 11 години
След неговото управления България никога няма да стане монархия ако зависи от нейния народ.
89
4
 
25
 
! Отговори
феномен преди 11 години
Н.В.Царя е цар на далаверите срам за народа си. Съжалявам че Му повярвах и гласувах за него.
88
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Монархията е обречена - това е политически строй, при който на власт са най-слабите и неспособни за оцеляване индивиди, с повредено ДНК вследствие близкородствени връзки поколения наред. Неслучайно благородническите фамилии са бъкани с генетични болести като анемия, хемофилия и т.н. и сума ти психически проблеми.
87
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте търновската конституция и законите по които на царската фамилия са отстъпени ЗА ПОЛЗВАНЕ тези имоти. Те никога не са били лично техни, просто народът им е разрешил да живее в тях когато сме били монархия. Всички благородници са шайка крадливи ***, свикнали да висят на врата на народа си. Толкова ли сме богати че да плащаме масрафите и воаяжите на цялата шайка кърлежи - родата на Симо ментата?
86
6
 
31
 
! Отговори
ГЛАДНИЯТ. преди 11 години
А БЕ ХОРА,А БЕ ЖУРНАЛИСТИ, ТОЗ ЛЪЖЛИВ ДЪРТАК ,КАКВО САМО ГО ЦАРОСТВАТЕ. КОЙ ГО Е ЦАРОСАЛ,КОЙ ГО Е ПОМАЗАЛ ТА ЦАРЯ -ТА ЦАРЯ. ЩО ЗА НАРОД СМЕ? ВСИЧКО НИ Е ИЗСКРИВЕНО И ВСИЧКО НИ Е НА ТЕРСЕНЕ.ПРОСТО ДА СИ ХОДИ И НИКОГА ДА НЕ СЕ ВРЪЩА ПАК. И ЦЯЛАТА МУ ФАМИЛИЯ. ЩО ЗА НАРОД СМЕ?.
85
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сбогом БСП!
84
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Симо-комарджията няма никакъв нотариален акт за собственност на Кричим.Това е държавна резиденция използвана от фамилиата.Страсбург не е в състояние дададе нотариален акт на един лъжец.За всичко се е грижило Интендантсвото и всички служители са на държавна заплата.Все едно фамилия Живкови да има претенции за всичките приемни.Негова собственност е единснвена е двореца в села Баня.Има данни чедоста документи са сскалъпени от покойната му адвокатка.Та Симо вън и на съд за лъжи и кражби.
83
25
 
7
 
! Отговори
ilteko преди 11 години
Прочетох всички коментари.На човек му става ясно защо сме най бедната и нещастна нация в Европа. Колко беше прав Царят за чипа. Докато не го сменим, жална ни майка.