Царя и сестра му остават без "Кричим", отсече ВКС

Дворецът и 371,5 декара ниви няма да им бъдат върнати
8 юни 2012 17:15,
123
Царя и сестра му остават без "Кричим", отсече ВКС
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив Булфото

Върховният касационен съд отхвърли иска на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за възстановяване на собствеността на бившия царски дворец "Кричим" и ниви от 371,5 дка.

По този начин ВКС потвърди решението на Пловдивския апелативен съд. Решението на ВКС е окончателно.

Още по темата

Решението на Конституционния съд от 1998 г., с което е обявен за противоконституционен Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници /1947 г./, няма реституционно действие, произнесоха се днес магистратите.

По тази причина то не може да възстанови пряко правата на собственост на ищците върху цитирания имот.

Според ВКС Интендантството на цивилната листа на Н. В. Царя е държавно юридическо лице, от типа на учрежденията. То има право да придобива имущество, но то е държавно и служи за нормалното осигуряване на монархическата институция.

Според магистратите дворецът "Кричим" не е имот, който е придобит от името на Царя и лично за него, в качеството му на частен субект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
23
 
6
 
! Отговори
ilteko преди 11 години
Ще ни осъди в Страсбург и после ВКС ще плати ли за несправедливото решение.Един път комунистите са го откраднали и ползвали 50 години, сега същото правят "демократите". Нередно и неморално.
81
5
 
31
 
! Отговори
жена преди 11 години
Най после да чуем нещо хубаво.Аз ли съм *** но не мога да разбера от каква народност е ,,Царчето,,Роднини братовчеди из цяла Европа никъде не се споменава за поне един Пенчо за да знам защо го наричат Български цар.Царя добре не е стъпвал толкова години в страната ни но хич няма да е зле да си стои там където е.Ако му трябват дърва за огрев ще му испратим.
80
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато имота е на Царя той е и на Българската история а когато го изземеш от Царя го изхвърляш от нея.Не си уважваме историята което е тъжно за самите нас.
79
21
 
9
 
! Отговори
галактика преди 11 години
до 57 - Спомням си един слънчев 6-ти април, спомням си обещанията за благоденствието, което заслужават българите. Спомням си, че то щеше да започне да се усеща след не повече от 800 дни, но ако бъде постигнато с пословичното българско трудолюбие, и с усилията на ВСИЧКИ. Човек, който владее няколко езика, койтоеотгледал, възпитал и изучил 5 деца за мен е умствено богат човек. Що се отнася до процентите на електората - те са проценти ЗА ДВИЖЕНИЕТО не лично за НВ. Аз не се и учудвам на този срив.
78
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФЕРДИНАНД - БОРИС - СИМЕОНЧО - ОТ ТРЪН - ТРЕНДАФИЛ И ОТ ТРЕНДАФИЛ ТРЪН - ЕДНА ВЯРНА НАРОДНА ПОГОВОРКА!!!
77
5
 
11
 
! Отговори
gogo преди 11 години
Абе какво стана с тоя дърт ***?жив ли е?къде живее?нищо не се чува за него.....
76
6
 
21
 
! Отговори
демос преди 11 години
Бившите яки комунисти го наричаха другаря Цар. Беше ми странно. А още по-яките комунисти отидоха да го калесват да се върне. Че бил притеснителен. И аз като много хора вярвах. Но той не е като баща си.Жалко.
75
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от измислени царе.Цар Симеон,цар Киро все са един дол дренкимошеници.И двамата са за затвора,но за съжаление в България е пълно с дупе...давци!
74
3
 
5
 
! Отговори
В детските си години преди 11 години
случайно попаднах в парковото пространство около този така наречен дворец. Беше ранна пролет, баща ми имаше някакво служебно пътуване из страната, но реши да пътува с нашия семеен автомобил и ме взе със себе си. Не знам каква работа имаше в двореца Кричим, мисля,че просто се отби за да се обади на някакъв познат,който сигурно е работил там.В спомените ми, този "дворец" е една немалка традиционна селска народна къща. Не сме влизали вътре.Зелената площ около сградата беше изцяло обрасла с кокичета
73
3
 
5
 
! Отговори
ДО 71 ВЕРНО ЛИ Е преди 11 години
ТОВА ДЕТО ГО ПИШЕШ, АЗ ПЪК СЪМ ЧУВАЛ, ЧЕ СТАЛИН Е ЗАБРАНИЛ НА БГ *** ДА ГО СКЪСЯТ С ЕДНА ГЛАВА И ДА ГО ПРАТЯТ В СТРАНСТВО ЖИВ И ЗДРАВ, СЛЕД ИЗМИСЛЕН РЕФЕРЕНДУМ!!!
72
5
 
21
 
! Отговори
аз преди 11 години
Нищо повече за този наглец! Взе предостатъчно, да не говорим, че не е никакъв българин.
71
4
 
10
 
! Отговори
лев главинчев преди 11 години
друго бехме решили едно време ,ама нейсе ,взеха да се оправят нещата .тоя комарджия има да връща още на държавата ,не го чакайте като да получите от зандана запис
70
4
 
22
 
! Отговори
999 преди 11 години
Ей, днес две добри новини - тази и за изказването на Борисов към македонските ***. Не мога да повярвам!
69
6
 
24
 
! Отговори
БСДП преди 11 години
Браво на най-българския съд. На крадлив дедо крайно време беше да му се покаже вратата. Абе царче на нас ни дадоха преватазациони бонове и и ги изкупиха по 0.11ст така и на теб да ти върнат горите и земите. ПП за ,които нямаш перфектни документи- емлячески регистри и крепостни актове. МошенникАман от крадци.
68
12
 
7
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Аз пък ще даря моите земи на Царя.Защото той заслужава!
67
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До българанТези земи винаги са били притежание на интенданството, все едно на министерски съвет, а от фамилият Сакскобурготски само сестрата на цар Борис е притежавала собствена земя, закупена лично от нея....
66
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, това е първото нормално решение на българските магистрати по знакови дела срещу престъпници, крадци и мръсни мошенници....дано не е последното. Сега крадливия комарджия трябва да върне всеки квадратен метър българска земя, която заграби, да прати по пазарни цени дървесината, която продаде и да бъде задължен да засади гора, там където я изсече.
65
13
 
8
 
! Отговори
Българан преди 11 години
Да благодарим на БКП че са национализирали имотите на монархията през 1947г. и сега успяхме да опазим имотите от царя Грабител!
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя Кобург не се ли наяде да си ходи у Австрия ли отде от майната си е дошъл.
63
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката централно виждам едно голямо, алчно зло. Лошото е, че това зло успя да измами много хора, които му вярваха и се надяваха в него. Бяха възприели думите му "Ще ви оправя за 800 дни" в буквалния смисъл, а злото ги било казало в преносния. Това е Оправния Оправджия. И между двете О-та седи един голям ***.