Марковска с намерение да положи клетва в КС

ВСС прие оставката й като съдия и зам.-председател на ВАС
Обновена: 15 ное 2012 10:43 | 15 ное 2012 10:22,
109
Марковска с намерение да положи клетва в КС
Венета Марковска се стяга за КС. Снимка: архив, Булфото

ВСС прие оставката на Венета Марковска като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Гласуваха 22 членове на съвета, от тях 18 бяха „за”, двама - „против” и двама се въздържаха.

Избраната от парламента за конституционен съдия вече влезе в КС, където в 11 часа започва официалната церемония по полагането на клетва. 

От молбата й пред ВСС за освобождаване стана ясно, че тя ще отиде да се закълне. В мотивите си Марковска посочва, че иска да бъде освободена като заместник-председател на Върховния административен съд и като съдия, тъй като в 11 часа й „предстои да положа клетва в Конституционния съд".

По закон тя няма как да съвместява позицията на съдия и член на КС.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

Още по темата
След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

Новите конституционни съдии трябва да положат клетва в четвъртък, но стана ясно, че Марковска е решила да отложи клетвата си и е сезирала прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея.

Прокуратурата обаче обяви, че няма да проверява сигнала срещу нея, защото няма издирвателни функции и няма как да разкрие кой е авторът му.

Премиерът Бойко Борисов вече няколко пъти помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум". Остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Клетва в Конституционния съд трябва да положат и другите трима нови членове - Георги  Ангелов, съдия от Върховния административен съд, избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента, и депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов,който беше избран от НС, но получи по-малко гласове от Марковска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
4
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Постъпката на Президента по достойнство е съизмерима с една постъпка на Ив. Костов, за която малко се знае. След като българското правителство е отказало да построи лагер за косовски бежанци САЩ изпращат специален емисар да увещава минист-председателя Костов. Приема го в кабинета си и му излага нашето становище, обаче американския емисар продължавал да настояваТогава Костов става и казва: преговорите приключиха и напуска кабинета си По този начин слага точка на спора Така Плевнелиев сложи точка.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква беше историята със служебната и карта - специална, някаква, която била в колата на някакъв полубандит(?) неин приятел или роднина - предполагала, че и била останала чантата там, той би трябвало да и върне картата, но не я върнал... - такива някакви глупости говореше!... А онзи си е ползвал разни предимства и си е подсигурявал гръб с тази карта!
80
2
 
7
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Дърт г.з дава кокала не пуска!
79
3
 
3
 
! Отговори
kpetkov преди 11 години
zashto bate Boiko se obgrajda vse s grozni i tupi jeni ?Nqkoi znae li otkude idva tova negovo vlechenie ?
78
2
 
19
 
! Отговори
ужас преди 11 години
безочлива нахална и гнусна твар каквито са и огромна част от "колегите' и!
77
2
 
27
 
! Отговори
а преди 11 години
Ама това бабе наистина било много нагло. Дядо ми в тези случаи имаше един лаф, а именно: "Ти го плюеш, а той си мисли, че роса роси".
76
2
 
18
 
! Отговори
pepe преди 11 години
По муцунката и личи че е *** корумпирана гад!
75
2
 
9
 
! Отговори
ined преди 11 години
Някой ще ми обясни ли - сега като и приеха оставката от ВАС и й подложиха крак да не се закълне за КС Марковска каква е : 1. редови съдия, 2.пак ще я вземат във ВАС или 3.нещо друго?
74
5
 
10
 
! Отговори
Лентореза преди 11 години
Днеска Тиквуня ще пререже лентата на корумпираният и мафиотски КС, начело с мутрата МАРКОВСКА !
73
2
 
17
 
! Отговори
мами преди 11 години
Добре че сме в Европейски съюз всичко щеше да бъде потулено. По нагло същество не съм чувала и виждала.
72
2
 
34
 
! Отговори
ОЧИЛАТ ИЗРОД преди 11 години
НА СНИМКАТА ЕДИН НЕВЕРОЯТНО НАГЪЛ ,ЗЛОБЕН,АЛЧЕН ,БЕЗСРАМЕН "ВАМПИР-СЪСЕЛ-КЪРЛЕЖ-МЕКОТЕЛО"НЯМА СРАМ ЗА ТЯХ ,ТАЗИ ДУМА ИМ Е НАПЪЛНО НЕПОЗНАТА.
71
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 11 години
До до 76Щото съдиите извършват реално своята работа само в районните съдилища когато съдят кокошкари, при всеки останал случаи са връзки, влияния, корупция.А право еми за сега място за право няма.
70
2
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Тази жена е толкова нагла, безсрамна! На цялата помия около нея продължава да драпа да се докопа до този пост! Абе с една дума ***! И това ще е конституционен съдия, който уж ще трябва да защитава конституционни права! Срам, резил!
69
1
 
13
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
...може рязко да му се е доходило до тоалетна.... що да е незаконно
68
2
 
22
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Не само НАХАЛСТВО, но и ВЪРХОВНА НАГЛОСТ!!! Човешката алчност няма граници! Хората се крият в миша дупка след скандали, а Вени си кюта непокистично както всички останали хрантутници/далавераджии!
67
1
 
17
 
! Отговори
1234 преди 11 години
Таз информацийка е вече стара! Съдиите вече положиха клетва, но когато дошъл редът на Венета да се закълне, Роско президентчето напуснал церемонията! Ето това е новото!
66
2
 
3
 
! Отговори
anonymous преди 11 години
Ako sudebnata sistema ostane korumpirana, vsichko ostanalo e zaguba na vreme i sili, po-dobre se mahaite ot Bg..
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
срам и позор
64
2
 
9
 
! Отговори
Браво преди 11 години
И Президентът я отсвири ....сега безработна ли е ?
63
1
 
7
 
! Отговори
anonymous преди 11 години
Koito ne e dovolen da otide da protestira na mqsto !!! a ne da se pljue tuka po forumite ... Vsichki si sedqt i nikoi ne izliza, zashtoto gi e shube..