ВСС понижи Галя Гугушева

Освободи я от поста зам.-шеф на апелативната спецпрокуратура
17 яну 2013 17:15,
15
ВСС понижи Галя Гугушева
Гугушева и номиниралите я. Снимка: СДС

Висшият съдебен съвет освободи неуспелия кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева от поста на зам.-ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Предложението беше внесено от шефа на звеното Борислав Сарафов, който беше кандидат за главен прокурор и днес стана заместник на обвинител №1. Веднага след клетвата си Сотир Цацаров заяви, че му е предложил поста и предстои номинацията му да бъде гласувана.

Прокурорът от Пловдивската апелативна прокуратурата Пенка Богданова също от днес е заместник на Цацаров.

Други двама, които новият главен прокурор предложи за свои заместници - ръководителят на шуменската окръжна прокуратура Ася Петрова, която стана известна след делото "Килърите", и Камен Михов, ще бъдат гласувани след извънредни атестации.

Другият зам.-главен прокурор от екипа на Цацаров - Галина Тонева, продължава да изпълнява тази длъжност, тъй като тя беше на този пост и преди избора на нов главен прокурор.

Сарафов обяви още миналата година, че ще предложи Гугушева да бъде освободена от ръководната длъжност заради скандала, който се завихри около нея след номинирането й за член на КС. Срещу нея тогава постъпиха три сигнала, като като най-сериозният е от адвокат Петър Ванев от Пловдив, който е за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството й.

Етичната комисия към ВСС също започна проверка на Гугушева след сигналите. В понеделник седем от десетимата й членове решиха, че няма данни за нарушения.

Въпреки това ще се чакат резултатите от проверките на НАП, инспектората на ВКП и Комисията по конфликт на интереси. Само ако там има данни за нарушение, етичната комисия на ВСС ще се самосезира отново и може да промени решението си, стана ясно след заседанието на етичната комисия на 14 януари.

Гугушева беше издигната за член на Конституционния съд от независими депутати по предложение на СДС.

Управляващите от ГЕРБ дадоха картбланш на сините да номинират кандидат след скандала с Венета Марковска, но депутатите от “Раковска 134“ отказаха да внесат кандидатурата на Гугушева и така ръководството на партията опря до отцепниците от “Атака“Димитър Карбов, Валентин Николов и Огнян Тетимов.

След сигналите срещу нея от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата й при гласуването в НС и тя се оттегли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
чудно ми е преди 11 години
Ако и всички останали магистрати им разровят житието и битието, на какво ли ще замирише? По всичко личи, че читавите са изчезващ вид и извода е един - жална ни майка.
13
0
 
1
 
! Отговори
Пенгез КалпакЧеналов преди 11 години
Гугушева не е по различна от останалите! Съдебната система в България е покварена,неработеща и зависима!Както меко се изрази Константин Пенчев е пълна с със хора,чиято репутация е спорна!
12
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 11 години
ТАЗИ Е ЗА СЛИВЕНСКИЯ ЗАТВОР,конфискация на всичките им имоти и имотите на синчето!Представителите на правораздавателната система са се превърнали в брокери на недвижими имоти и в свободното си от далавери време се занимават с правосъдие!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Te такова нещо може само у нас са се сътвори - намират я за винивна без вина!Какви морални и етични норми е нарушила да кажат.Както се казва "Гарван, гарвану око не вади"
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А сега да не стане гушева
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След всичко случило се, реабилитация й и оставане в системата е невъзможно, спрете да се излагате. Не, че колегите й са от друго тесто, просто още не са попаднали под светлината на прожектора.
8
0
 
1
 
! Отговори
BARZA LENTA преди 11 години
GA STIGNAT NA OKOLOMRASNOTO MOJE I DA I OBARNA VNIMANIE . GOVORIA ZA CELATA FAMILIA BARABAR S BABATA BIZNESMENKATA. PATIA BE KRATAK , NO SLAVEN
7
0
 
1
 
! Отговори
Фен преди 11 години
А какво стана с данъчната проверка на бабата бизнесменка и синчето бизнесмен, извършващи основно консултански услуги с офшорни фирми и изведнъж оказали се милионери?!?!
6
0
 
1
 
! Отговори
Нема такава държава преди 11 години
Значи са открили, че прокурорката е крала и прала пари и само я понижават?!Т.е. дори не я уволняват и съдят?!Е, нема такава държавааааааааааа честно!!!!!!!!!!!!!!!!!На човек му идва да крещи от безпомощност!!!!!!!!!!!Гадно племе сме!!!!!!!!!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А къде е ПРОКУРАТУРАТА ,....ТОВА ЛИ Е НАКАЗАНИЕТО,...КАТО ПРИ БАЙ ТОШО....?ЕГАТИ,...ЕГАТИТО!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали излезе "чиста" от проверките - защо я освобождават -МАМ а ВИДо като не си внесем прокурори и съдии от вън не вярвам в никаква съдебна реформа
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нагугушената да благодари на ГЕРБ, СДС и всички кабаидиоти!
2
0
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Нищо ново под слънцето - за да скриеш някакви тайни трябва да имаш и "бушони " а отностно целият ВВС -ами те станаха за смях пред целият Свят - 6 месеца не може да изберат съдия защото между тях се оказа -че няма НЕМИЛИОНЕРИ - ВСИчКИ СА СУПЕР БОГАТИ С ЗАПЛАТКИ ОКОЛО 1000 ЛВ НА МЕСЕЦ - КАК ЛИ СТАВА ТОВА?? СЪДЪТ В МАЛИ( АФРИКА) Е ПО СПРАВЕДЛИВ ОТ НАшИЯТ !!!!!!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ккаво я освобождават трябва да и вземат кетапа който я назовава лице в правосъдието и да я пускат по живо по здраво то и още колко има като нея.