Роман Василев – чист като сълза

Зам.-градският прокурор подава оставка, Цацаров не я приема
12 апр 2013 17:03,
52
Роман Василев – чист като сълза
Роман Василев. Снимка: архив Булфото

Зам.-градският прокурор Роман Василев е подал оставка тази сутрин, но главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да я приеме. Вчера обвинител №1 призна, че Василев го е подвел при искането за използване на СРС-та по делото срещу военния министър от кабинета на Сергей Станишев Николай Цонев.

Тогава зам.-градският прокурор Василев убедил Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, да му даде разрешение за използване на СРС срещу друг подсъдим по делото – Тенчо Попов.

Още по темата

Въпросното дело беше образувано срещу трима души – Цонев, екследователя Попов и съдия Петър Сантиров.
По данни на обвинението Цонев е предлагал подкуп на следовател Петьо Петров с посредничеството на Попов и Сантиров за осуетяване на наказателно преследване срещу ексминистъра.

Срещу Николай Цонев имаше три дела, като досега инстанциите са дали оправдателни присъди по всички.

Името на Роман Василев се набърка в скандал още при ареста на Николай Цонев, когато беше разпространен клип, на който се чува как Василев казва на Цонев: “Тъй като сте абсолютен престъпник. Колеги като за всеки един престъпник - долу на земята“.

Вчера по искане на главния прокурор Сотир Цацаров е започнала проверка за действията на зам.-градския прокурор по случая.

След получаването на доклада от скорострелната проверка Цацаров е отказал да приеме оставката, защото нарушения при действията на Роман Василев не са открити. Всички действия на зам.-градския прокурор, включително и исканията за използване на СРС, са били съгласувани с административните му ръководители.

В хода на проверката са снети писмени обяснения от Роман Василев, от Цветлин Йовчев, председател на ДАНС към месец март 2010 г., когато са извършвани действията по разследване по делото и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време.

Йовчев е подписал разпорежданията за използване на СРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а Москов е бил ангажиран с оперативни действия.

Според проверката  данните, че Тенчо Попов се кани да даде подкуп в Пловдив, са били предоставени на наблюдаващия прокурор от оперативни работници на ДАНС. Изготвянето на такова искане до съответния съд също е било предмет на съгласуване с екипа и със заместник на главния прокурор.

Едно от основните обвинения срещу Роман Василев беше, че е подвел Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, да даде разрешение за използване на СРС, защото му е обяснил, че срещата за даване на подкуп ще се състои именно в Града под тепетата. Такава среща обаче така и не се е състояла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цацаот Уикипедия, свободната енциклопедия:---------------------------------------Цацата е сравнително дребна риба и в разговорния език е навлязла като нарицателно за нещо дребно.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала Герб!-Партия на мъченици, светии и богове!
40
0
 
4
 
! Отговори
Лапаров преди 11 години
"Всички бяхме подведени от неизвестен извършител. Абсолютно, абсолютно..."
39
0
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
маи има нещо гнило щом и шефа на данс а сега и тоя напускат ...............явно замазаното по делата скоро ще излезе наяве ина4е защо да бегат от мазните постов и пируването до зори.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сълза обвита в целофан ....за да не .....мирише!
37
0
 
7
 
! Отговори
турчин преди 11 години
Какво става с ареста на Цонев оправдаха го но този прокурор е на служба. Този прокрор да го командироват в Разград да гледа делото срещу кмета на Исперих и да го пусне без това работят за престъпниците.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХАААААААААААААААААА--ДАРЖАВА ЛИ БЕ ТОВА ....ХАХАХАХААА--И АЗ ДАВАМ ОСТАВКА..КОЙ ЩЕ МИ Е ПРИЕМЕ...ЦИРКАДЖИИ!!!!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VSI4KI KOMUNISTI4ESKI MAIMUNI KOITO ZA6ITAVAT GERB I KOMUNISTITE DA SI SABIRAT KUFARITE AKO ISKAT DA OCELEQT I DA IZKARAT O6TE NQKOQ I DRUGA GODINA JIVOT . OSTANAT LI S TAKOVA KRADLIVO I PRESTAPNO MISLENE V BALGARIA NI KOMUNISTI4ESKATA IM PROKURATURA ,NI KOMUNISTI4ESKATA IM POLICIA , NI KOMUNISTI4ESKIA IM SAD NI NATO , NI BRUKSELKO ZELE I PUTIN 6TE GI SPASI
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цаца, досега имаше надежда, но днес всичко рухна. И ти си като тях.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе,да!Чист като змийска отрова!
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецо е недосегаем ! Той си "ИМА" чадъри на няколко етажа : 1.Неговата КРЕАТУРА ЦАЦА - куклата гл. прокурор. 2. Неговата семейна приятелка и спусната с парашут от него Калинка, шеф на Софийския градски съд . 3. Новоназначената семейна приятелка на Цецо за зам гл.прокурор ! 4. "Цветанов има шест апартамента с неясен произход на парите. Прокурор Роман Василев скри този неясен източник, щом е неясен, тези пари са изпрани. Твърдението трябваше да докаже Роман Василев."
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цаца , изложи се!
30
0
 
18
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Ей тоя цирк няма край ама вместо да се смеем ни се плаче,защото видяхме 23г.как тези /чисти като сълза/покровителстват мафията.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гарван гарваново око не вади!
28
2
 
15
 
! Отговори
МАЗЕН КУМУНИС преди 11 години
ЛЪЖАТ ТИЯ ГЕРБЕРАСИ
27
0
 
7
 
! Отговори
серГЕЙ станишев преди 11 години
ПОВеРВАХ!
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още едно потвърждение ,че герберите и техните протежета са навързани като свински черва и нищо не става от тях освен да си правят далаверите. Няма един доблестен когато се издъни да си понесе последствията. Все други им виновни или ние не сме ги разбрали . Омръзна ми да ме правят на будала . Май следващия път като се излезе на улицата няма да им се размите така леко както преди два месеца.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TAZI MUTRA KOMUNISTI4ESKA , LI4NO 6TE GO ZASTRELQM AKO MI GO DADAT BEZ DA STRADAM OT SKRUPOLI . ONZI NA SNIMKATA . MUTRA . DOLNA , MRASNA MUTRA KOMUNISTI4ESKA
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цаца,покажи се като голяма риба,вземи веднаж едно мъжко решение.Този трябва да го уволнишведнага, а не да го криеш и да му възлагаш задачки да разкрива проблема със СРС.Нищо няма да направи.Всички тези случаи за добро или за лошо са тест за теб дали си истински или си под юлара.Ако не издържиш теста следващия на който народното възмущение ще потърси сметка си ти!
23
2
 
15
 
! Отговори
Истинската мафия преди 11 години
Цацаров- новият повелител на мафията!