Роман Василев – чист като сълза

Зам.-градският прокурор подава оставка, Цацаров не я приема
12 апр 2013 17:03,
52
Роман Василев – чист като сълза
Роман Василев. Снимка: архив Булфото

Зам.-градският прокурор Роман Василев е подал оставка тази сутрин, но главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да я приеме. Вчера обвинител №1 призна, че Василев го е подвел при искането за използване на СРС-та по делото срещу военния министър от кабинета на Сергей Станишев Николай Цонев.

Тогава зам.-градският прокурор Василев убедил Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, да му даде разрешение за използване на СРС срещу друг подсъдим по делото – Тенчо Попов.

Още по темата

Въпросното дело беше образувано срещу трима души – Цонев, екследователя Попов и съдия Петър Сантиров.
По данни на обвинението Цонев е предлагал подкуп на следовател Петьо Петров с посредничеството на Попов и Сантиров за осуетяване на наказателно преследване срещу ексминистъра.

Срещу Николай Цонев имаше три дела, като досега инстанциите са дали оправдателни присъди по всички.

Името на Роман Василев се набърка в скандал още при ареста на Николай Цонев, когато беше разпространен клип, на който се чува как Василев казва на Цонев: “Тъй като сте абсолютен престъпник. Колеги като за всеки един престъпник - долу на земята“.

Вчера по искане на главния прокурор Сотир Цацаров е започнала проверка за действията на зам.-градския прокурор по случая.

След получаването на доклада от скорострелната проверка Цацаров е отказал да приеме оставката, защото нарушения при действията на Роман Василев не са открити. Всички действия на зам.-градския прокурор, включително и исканията за използване на СРС, са били съгласувани с административните му ръководители.

В хода на проверката са снети писмени обяснения от Роман Василев, от Цветлин Йовчев, председател на ДАНС към месец март 2010 г., когато са извършвани действията по разследване по делото и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време.

Йовчев е подписал разпорежданията за използване на СРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а Москов е бил ангажиран с оперативни действия.

Според проверката  данните, че Тенчо Попов се кани да даде подкуп в Пловдив, са били предоставени на наблюдаващия прокурор от оперативни работници на ДАНС. Изготвянето на такова искане до съответния съд също е било предмет на съгласуване с екипа и със заместник на главния прокурор.

Едно от основните обвинения срещу Роман Василев беше, че е подвел Цацаров, в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив, да даде разрешение за използване на СРС, защото му е обяснил, че срещата за даване на подкуп ще се състои именно в Града под тепетата. Такава среща обаче така и не се е състояла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От изнесеното става ясно какъв ще е резултата от прокурорската проверка за подслушването от МВР.Василев чист като сълза.Цацаров независим от Цветанов.Това е положението.
21
0
 
10
 
! Отговори
ТОМА НЕВЕРНИ преди 11 години
надежда всяка оставете...
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде ,разбягаха се
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целия български съд трябва да се замозапали или самовзриви с него и без него все тая!! Само заплати, бонуси и подкупи лапат!!!!!!!!!
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роман Василев днес трябваше да пише доклад за подслушването. Нещо да сте чули за този доклад. Или нещо иска да сме измъкне от проверката на приятелите си от МВР.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И това недоразумение ще се отърве.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква оставка? За да вземе двадесет заплати и да се измъкне чист от простотиите дето сътвори. Правилно Цацаров му я е отказал. Като му лъсне *** на Романчо съвсем, тогава дисциплинарно уволнение, като другата прокурка.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички държ.чиновници,политици и управници ,са КОРУМПИРАНИ в Бг!/---от докладите ,на ЕС/ !
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този прокурор доказано е склонен към превишаване на правомощията си и открито нарушаване на законите, които е призван да пази. Крайно време е Цацаров да го уволни и да почнат да го разследват. Да се свършва с тази драма най-накрая. Аман от *** пиески. Незаменими хора няма.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цацаров кажи с какво те държи Цветанов. Романчо кадър на Цветанов и изпълнява стриктно неговите поръчки. Явно са му свили сърмите на Цацаров и са му казали да не приема оставката
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борето Велчев се ИЗМЪКНА ,КАТО МОКРА ВРЪВ...... ,И ТОЯ ИСКА ДА СЕ ИЗМЪКНЕ БЕЗ ДА СИ ПЛАТИ !
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Бг ,полицията ги хваща ,съдът ги пуска ,...а ПРОКУРАТУРАТА ,.....ШАПКА НА ТОЯГА ,НИ ЛУК ЯЛИ ,НИ МИРИСАЛИ !
10
0
 
14
 
! Отговори
Къртицата преди 11 години
Графиня Изаура, преходът епизод 3296 от сериал, разплакал милиони почитатели на Буда.- Честен и неподкупен прокурор е подал оставка тази сутрин, но свръхчестен и архинеподкупен баш-главен прокурор Сотир Цацаров е отказал да я приеме. Намесват се СРС-та, СДС-та, БСП-та, геребрасти, *** обикновени. Военният министър е подведен, наведен и нае.ан. Тогавано всичко това , уважаеми български зрители, скоро ще го видите и усетите скоро. Отзадика..При това на живо!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като не може да осъди престъпниците в Бг ,нека да осъдят него!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО в Бг ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СЕ ПОКРИВАТ ,...ОТ ПРОКУРОРИТЕ ,ЗАТОВА НЕ МОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ ПРЕД СЪДА ,....ДРУГО ОБЯСНЕНИЕ НЯМА !
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роман Василев е невинен, защото имал ОК от началниците.ОК. Но защо тогава не се търси отговорност от началниците, които са дали ОК на Василев?Циркаджии!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И НА ТОЯ НЕ МУ Е ЧИСТА РАБОТАТА ,...ЗА 24Г.,НеМА ОСЪДЕНИ ,.......ТОЙ СЪЩО ИМА ВИНА !
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гградският прокурор Роман Василев е подал оставка тази сутрин, но главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да я приеме...А бе балък, бутни му няколко пачки в плика - нямал да приеме...И това ми бил прокурор!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в т.нар. бели страни за превишаване на властта и за подобни "заобикаляния" на закона прокурори и съдии се озовават при тези, които съдят - т.е. в затвора. Само че как да уволним или още повече да обвиним любимия прокурор на Цвъцко? Та нали той го награди с някакъв плакет там след актьорското му участие в МВР пикчърс? Освен това го издигнаха и в йерархията. Явно е че този е яко бутан от ГЕРБ и нищо няма да му се случи
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
па В Цариградските палатиразтрепера се Роман,прати дарове богатив Бойковия стан. "Не щъ дарове, ни злато! -гордо викна Тиквата, -мойта партия е богата,златен е и моят премиерски трон. Сал рушвети аз приемам!,па видя-щем по-подир."