Още месец Гергана у нас, чакат обвинението й от САЩ

Дотогава обвинената в нелегална онлайн търговия остава в ареста
Обновена: 21 юни 2013 16:49 | 21 юни 2013 15:29, Камелия Цветанова
91
Още месец Гергана у нас, чакат обвинението й от САЩ
Стотици близки и приятели на Червенкова отново окупираха Съдебната палата. Снимка: Булфото, архив

Още поне месец ще прекара в ареста Гергана Червенкова, докато Софийският апелативен съд (САС) реши дали тя да бъде екстрадирана в САЩ, където да бъде съдена.

САС отложи делото й за 19 юли, защото още не са пристигнали изисканите документи от САЩ и най-рано тогава ще се вземе решение за екстрадирането на Гергана, съобщи "Правен свят".

Българката има обвинения в САЩ за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества, и за пране на пари.

Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара.

Никъде в обвинителния акт, който е публикуван в интернет, не се казва, че става дума за 5 милиона долара.

Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г.

Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com.

Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май т.г. Софийският градски съд одобри екстрадирането на Червенкова и оттогава тя е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция".

В социалните мрежи бе организирана мащабна кампания в защита на Гергана, която днес се изрази и в присъствието на стотици нейни близки и приятели, които окупираха Съдебната палата.

На 23 май състав на САС поиска от САЩ документи, от които да се разбере дали има и втора част на обвинителния акт. Ако има, то съдът поиска да бъде изпратен превод и от нея.

От американската правораздавателна система се очаква и пояснение кое щатско законодателство би било валидно по това дело, след като част от твърдяната престъпна дейност е вършена в Ню Джърси, а друга – в Ню Йорк, както и уточнение дали в някои от тези щати се предвижда смъртно наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
Не се залъгвайте, преди 10 години
Не се залъгвайте, че за американски граждани е по-лесно, системата им е безмилостна. Прокурорите винаги преследват най-тежкото наказание, дори при минимален повод. Гледах един конгрес в който участваше прокурора, който е произвел обвинението - Прийт Бхарара (натурализиран индиец) - "Н" обвинения, "Н" присъди.Фашистка работа. Падне ли им някоя "кокошка" в ръцете - "няма прошка". Сега в Тексас съдят един хлапак на 8 години за *** коментар по Фейсбук (Justin Carter).Та, дано, дано не я дадат.
70
4
 
5
 
! Отговори
wtff преди 10 години
До Mailo:Възхищавам ти се на търпението да обясняваш толкова последователно очевидни факти на нечленораздел, който дори не знае как да поства и праща всичко по 2 пъти.Уважавам гражданската ти позиция, която застъпвам и аз, но според мен, няма смисъл да хабиш време, енергия и нерви за спор с радио.На spiro няма да му пожелавам разни неща, само искам да му видя физиономията, когато оправдаят Гергана! Сигурно ще е зелен...Винаги има хора, които са съгласни с всичко, което кажат властимащите...
69
5
 
8
 
! Отговори
85 ГОДИШЕН съдия преди 10 години
Позор е правно неграмотни да коментират,че въз основа на хвърчащо споразумение Америка имала право да разстрелва наши граждани -който подпише такова нещо,затвор до живот!!! Няма външен министър Няма Евродупетати Няма евро-комисарка(на Дянков лелката) Всичката продажна *** доживот щот навремето с предателите знаете имаше и друга присъда Не сте демократични,а сте кръгли ***-ще ви питам кога ви вземат и децата и да ви окачат бесилото и на вас вашите приятели от Америка
68
3
 
5
 
! Отговори
Nurse преди 10 години
Tова не е ли Acetaminophen? Ние българите, нямаме държава, която да ни защити!
67
4
 
21
 
! Отговори
До посолство на USA преди 10 години
Американците имат огромни проблеми на собствената си територия-вместо да си ги изчистят,тръгнали да търсят семки и бонбонки в други страни. Моля всички да напишат по едно гневно имейлче до Американското посолство,за да разберат,че не сме толкова *** и безпомощни,за колкото ни мислят! Стига са ни прецаквали! Не може да наречеш един ЧОВЕК -престъпник,само с една клетвена декларацийка от един ***-недоказан! Ако трябва ПРОТЕСТ пред посолството на КРАДЛИВАта уса!Ако беше техен гражданин??????
66
12
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Аз ако продавам дрога чрез моя сайт в Америка поне няма да си плащам да се излагам по телевизиите. Плешака Слави как я защитава - не дава другатта гледна точка. Сигурно мисли българите за много глупави...
65
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А шефа на тая фирма е невинен, ама статиста е виновен. Как става?
64
3
 
0
 
! Отговори
Илиан преди 10 години
До Ilian: Кое е явно?
63
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i kato podgotvqt amerikancite dokumentite kakvo ste stava? ste trqbva da q ekstradirat i posle?
62
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До несвита : Ти от къде знаеш, че е виновна??? Сляпо им вярваш на американците и това няма да се промени защото ти е такава природата, но слава богу не всички са като теб.
61
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както винаги "братята" американци си избърсаха *** с нас. После тия същите ще ни размахват заканително пръст и ще ни кририкуват, че не зачитаме правата на ***.
60
3
 
27
 
! Отговори
Vasko1973 преди 10 години
Няма такава простотия. Всеки е невинен до доказване на противното. Да пращат български гражданин без България да може да правораздава. При това жената е на трудов договор. Какво стана с шефовете и, на свобода, задържат служител на заплата никой още не е поискал отговорност от собственика на фирмата и сайта.
59
5
 
18
 
! Отговори
??? преди 10 години
Пак съмнителна Американска простотия.Иии да вземат да намалят слухтенето в интернет малко.
58
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом са я гепили , ще си излежи наказаниетоДа не е вършила такива неща. Ето, аз не се занимавам с престъпност и съм привидно (привидно- понеже съм в бг) свободен
57
7
 
20
 
! Отговори
Mailo. преди 10 години
Ти си откровенно ***. Не знам и аз защо споря с човек, който не си е направил труда да прочета каквото и да е. НЯМА ДОСТЪП ДО СМЕТКИ И СПЕСИМЕНИ. Каквото искаш пиши от тук нататък пич, опитваме се да спасим една българка, да има гласност за неща, които са нередни и ако днес е тя, утре ще е някой друг. Вместо да българите да видим да помогнем, един другия ще закопаме, пак бил другия и невинен. Дай боже повече гласност на случая. Също, не бъди такъв спамер. Поствай си коментара по веднъж.
56
5
 
24
 
! Отговори
от САЩ преди 10 години
Българските политици трябва да бъдат екстрадирани в САЩ да пронституират!!!
55
3
 
13
 
! Отговори
Mailo. преди 10 години
SPIRO Добре, явно не се разбираме с теб. Тя прави доклади към аптеките и шефа си за продажбите. Те си уреждат сметките по какъвто искат начин и си делят парите. Тя прави доклади само за продажбите и ги праща. НА ТРУДОВ договор е,НЕ Е ФАРМАЦЕВТ не знае какво значи BRBSFDGFA или какъвто код е там и още по-малко знае, че се дава с рецепта.Тя отговаря за статистиката.Никакво лице за контакт не е, шефа и си избира с кои аптеки и лекари работи.Като си решил да си задно колело действай пич, всезнайко
54
12
 
3
 
! Отговори
прокурора преди 10 години
АГЕНТИТЕ НА *** СА ПРОФИТА /ДА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ ЧЕ Е МАЙКА.
53
2
 
11
 
! Отговори
Mailo. преди 10 години
и последно. Законово не си отговорен ако нямаш делегирани права за взимане на решения. Ти правиш доклади.Няма твои подписи, не си правил преводи.Отново подчертавам,че жената е на трудов договор.Да кажем,работиш за фирма като програмист/човешки ресурси/чистач към фирма,която прикрива данъци в особено големи размери.ТИ няма как да знаеш,това..не си главен счетоводител.Гергана не е фармацефт да знае, кое е с рецепта.Нека бъдем солидарни, да се запознаем преди да говорим, няма нужда от негативизъм.
52
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И със каква логика ще пратите български гражданин да бъде съден в САЩ съдиичета малки? Предателските споразумения са си предателски, независимо от кое правитество са направени...ЕТО КАКВО СТАВА КОГАТО НЯМА ПРОЗРАЧНОСТ.ПЕРВЕРЗИЯ СТАВАтова е противоконституционно, и неможе така да се праща български гражданин в САЩ....Българските проститутски политици ЦвЦв са си продали държавата. Това е саботаж на конституцията!