Още месец Гергана у нас, чакат обвинението й от САЩ

Дотогава обвинената в нелегална онлайн търговия остава в ареста
Обновена: 21 юни 2013 16:49 | 21 юни 2013 15:29, Камелия Цветанова
91
Още месец Гергана у нас, чакат обвинението й от САЩ
Стотици близки и приятели на Червенкова отново окупираха Съдебната палата. Снимка: Булфото, архив

Още поне месец ще прекара в ареста Гергана Червенкова, докато Софийският апелативен съд (САС) реши дали тя да бъде екстрадирана в САЩ, където да бъде съдена.

САС отложи делото й за 19 юли, защото още не са пристигнали изисканите документи от САЩ и най-рано тогава ще се вземе решение за екстрадирането на Гергана, съобщи "Правен свят".

Българката има обвинения в САЩ за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества, и за пране на пари.

Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара.

Никъде в обвинителния акт, който е публикуван в интернет, не се казва, че става дума за 5 милиона долара.

Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г.

Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com.

Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май т.г. Софийският градски съд одобри екстрадирането на Червенкова и оттогава тя е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция".

В социалните мрежи бе организирана мащабна кампания в защита на Гергана, която днес се изрази и в присъствието на стотици нейни близки и приятели, които окупираха Съдебната палата.

На 23 май състав на САС поиска от САЩ документи, от които да се разбере дали има и втора част на обвинителния акт. Ако има, то съдът поиска да бъде изпратен превод и от нея.

От американската правораздавателна система се очаква и пояснение кое щатско законодателство би било валидно по това дело, след като част от твърдяната престъпна дейност е вършена в Ню Джърси, а друга – в Ню Йорк, както и уточнение дали в някои от тези щати се предвижда смъртно наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
17
 
! Отговори
111 преди 10 години
до 27Не знам, ти за какви пари работиш, но 2500 лв си е една средна заплата за счетоводител. Жалко за жената, но за жалост счетоводителят винаги понася последствията, той подписва....
30
7
 
16
 
! Отговори
до 27 (аз,ти и т.н.) преди 10 години
Не раздавай дебилни интервюта, финансовият анализ няма нищо общо с "мозъка на операцията", *** на операцията и тям подобни. 2500 лв за заплата на счетоводител в една солидна фирма (еле па в София) са смешни пари, познавам колеги главни счетоводители , финансови директори и прочее с бая по-високи, че и пет цифрени суми. Просто на финансовите документи е стояло името на момичето и амИриканците са решили, че най-лесно е да ни накарат да се надупим и изпратим на съд за да има осъдени, разбира се
29
12
 
8
 
! Отговори
Ilian преди 10 години
Явно си е продавала лекарства под тезгяха щом агент под прикритие я е хванал, въпроса е колко. А що се отнася за присъдата предполагам българските власти са по демократични нали?
28
6
 
29
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
А дали те биха екстрадирали американец у нас?Ако не се уважаваме никой няма да ни уважава, Никога.
27
28
 
10
 
! Отговори
аз преди 10 години
Прочетете малко какво е писал съпругът и из форумите и ще разберете за какво става въпрос. Момичето се е занимавало с финансов анализ /по негови думи/, извинявам се ама това е мозъка на една операция все пак. Пак по негови думи по дебитната й карта не са минавали по - големи суми от мисля беше 2500 лв. Добре, ама това е една доста добра заплата за една проста счетоводителка и не се дава току така. *** няма да предявят обвинения без доказателства, явно си е мислила че разстоянието ще я спаси,ама.
26
11
 
29
 
! Отговори
мара преди 10 години
Никакво екстрадиране, независимо дали е виновна или не е виновна.
25
12
 
8
 
! Отговори
anon преди 10 години
жалко. жената явно е била на грешното място в грешния момент. но незнанието на закона не е причина за амнистия. американците също така просто искат да докопат следващия по веригата. ще я попитат това онова било в бг или в америка и като разберат кой стои зад сайта - ще го потърсят него. и така. систематични и много добри в разплитането на такива неща са. можем да нучиме това онова от тях...
24
3
 
12
 
! Отговори
kuku преди 10 години
За всичките дето не знаете за какво става въпрос, мога да ви кажа само да си седнете на задниците и да прочете. Много лесно човек съди без да се е запознал с доказателствата!А ти БАЛЪЦИ си един жалък мишоки винаги ше си останеш такъв! Хейти си там в дупката и си мишкувай!
23
2
 
2
 
! Отговори
- преди 10 години
Договор за екстрадация между България и сащ:dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=F9357B1C5EDC7B975DC62E1E1D62C96E?idMat=22936
22
7
 
23
 
! Отговори
85 ГОДИШЕН съдия преди 10 години
Фашаги,Профашаги и неофашаги ,не злобейте щот утре вашето дете ще е на ред и тогава ще се каете горко ,че разпродадохте националният суверенитет и не зачитате дори гражданите си и съда Помнете ми думата !български гражданин съден извън България =ФАШИЗЪМ
21
7
 
22
 
! Отговори
85 ГОДИШЕН съдия преди 10 години
Кое гюбре сложи минус на Българска гражданска да бъде съдена в чужда държава ?А ? Кой си ти ***, майка и баща Българска ли са те раждала бе тикво? Всички слабоумни трябва да ви изселят в Аляска при вашите фашисти -продаждните гюбрета -продавате България и хората и за жълти стотинки Ей така на времето се изпълняваха наказанията за Измяна в името на народа !!
20
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕОЛИБЕРАЛЕН (АМЕРИКАНСКИ ) ФАШИЗАМ И ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО...
19
6
 
12
 
! Отговори
стига Виии преди 10 години
"амириканската правораздавателна система"
18
9
 
40
 
! Отговори
85 ГОДИШЕН съдия преди 10 години
Под каква юрисдикция изобщо български граждани ще бъдат екстрадирани и съдени в чужда държава бе *** ГЮБРЕТА ПРОДАЖНИ? Искам името на този съдия който ще подпише и прати Български гражданин да бъде съден в чужда страна за да му кача физиономията в Интернет .Къде се намирате бе ,като е виновна има си съдилища у нас-всички доказателства и да пратят това е Български граждани от тази територия при фашистите не сме ЕКСТРАДИРАЛИ Евреи слабоумници,спасихме тях дори Да не сте изпратили момичето...
17
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БАЛЪЦИГнидичка си, балъчо, гнидичка. как обвини жената без да я познаваш, и как я свърза с убиец и наркотрафикант? запознай се с историята и тогава пиши, *** нещастен!
16
5
 
29
 
! Отговори
Рали преди 10 години
Къде са доказателствата,къде е държавата ни?Кой защитава българския народ?
15
5
 
8
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 10 години
"От амириканската правораздавателна ..."---------------------САМО АЗ ЛИ ВИЖДАМ НЕГРАМОТНОСТТА ТУК? МАЙ СЪМ ЕДИНСТВЕНИЯ МИНАЛ СЕ ДА ЧЕТЕ ДО КРАЯ СТАТИЯТА
14
4
 
18
 
! Отговори
Вихар преди 10 години
искат да си измиат рацете с тая женица ,защо не осадат тиа кадето в карват дрогата в бг и цигарите ,ама тях нама как да ги хванат защото са от горните етажи ,няма такава държава като наща всичко е една мафиа коромпирана крадлива напас
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БАЛЪЦИСладък, ще се докаже невинността й, ама грях ти на душата за всички тези обвинения. Бай бабо да те не стига, че всички сме *** на Америка.
12
12
 
5
 
! Отговори
PATOSHIK преди 10 години
НЯМА НЕВИННИ