Още месец Гергана у нас, чакат обвинението й от САЩ

Дотогава обвинената в нелегална онлайн търговия остава в ареста
Обновена: 21 юни 2013 16:49 | 21 юни 2013 15:29, Камелия Цветанова
91
Още месец Гергана у нас, чакат обвинението й от САЩ
Стотици близки и приятели на Червенкова отново окупираха Съдебната палата. Снимка: Булфото, архив

Още поне месец ще прекара в ареста Гергана Червенкова, докато Софийският апелативен съд (САС) реши дали тя да бъде екстрадирана в САЩ, където да бъде съдена.

САС отложи делото й за 19 юли, защото още не са пристигнали изисканите документи от САЩ и най-рано тогава ще се вземе решение за екстрадирането на Гергана, съобщи "Правен свят".

Българката има обвинения в САЩ за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества, и за пране на пари.

Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара.

Никъде в обвинителния акт, който е публикуван в интернет, не се казва, че става дума за 5 милиона долара.

Единственото доказателство, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА на 120 таблетки Butalbital, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г.

Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com.

Адвокатите твърдят, че Гергана е отговаряла единствено за оформянето на финансовата документация на българското дружество, правила го е открито с името си и освен това няма никакви ръководни функции в него.

В началото на май т.г. Софийският градски съд одобри екстрадирането на Червенкова и оттогава тя е с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", докато преди това беше на свобода срещу "парична гаранция".

В социалните мрежи бе организирана мащабна кампания в защита на Гергана, която днес се изрази и в присъствието на стотици нейни близки и приятели, които окупираха Съдебната палата.

На 23 май състав на САС поиска от САЩ документи, от които да се разбере дали има и втора част на обвинителния акт. Ако има, то съдът поиска да бъде изпратен превод и от нея.

От американската правораздавателна система се очаква и пояснение кое щатско законодателство би било валидно по това дело, след като част от твърдяната престъпна дейност е вършена в Ню Джърси, а друга – в Ню Йорк, както и уточнение дали в някои от тези щати се предвижда смъртно наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
16
 
! Отговори
до 4/9 преди 10 години
Нещо ти е запецнал caps lock клавишът.
10
33
 
7
 
! Отговори
БАЛЪЦИ преди 10 години
КАК Я ПРЕДСТАВИХА В МЕДИИТЕ? ИМАЛА ДВЕ ДЕЦА, ГЛАСЯТ Й 25Г ЗАТВОР. АМИ ДА Е МИСЛИЛА. ИСКАЛА Е БЪРЗО ДА СЕ НАЛАПА С ПАРИ. Е, НЕ СЕ ПОЛУЧИ. ТОВА Е РИСКА, КОЙТО Е ПОЕЛА. И БОЕВСКИ ИМА ДЪЩЕРЯ, НО Е НАКРОПЛАСЬОР. ТАЯ *** ТРЯБВА НЕ САМО ДА ОТИДЕ В ЗАТВОРА, АМИ И ДА ИЗГНИЕ ТАМ, ЗАЩОТО ПОТЪРПЕВШИ ЩЕ СА ДЕЦАТА. НО, ТОВА НЕ Е ПРИЧИНА ДА Я СЪЖАЛЯВАМЕ, ДА Я СПАСЯВАМЕ ИЛИ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ДА Я ПУСНАТ. НЕКА Я ВЗИМАТ И ДА ГНИЕ В АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАТВОРИ, ПОНЕ ЩЕ Е ПРИМЕР ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НАКРОПЛАСЬОРИ.
9
30
 
22
 
! Отговори
БАЛЪЦИ преди 10 години
ДЪРЖАВАТА ТРЪГНА ДА ЗАЩИТАВА БОЕВСКИ, ЧЕ БИЛ НЕВИНЕН И 9КГ НАРКОТИЦИ В КУФАРА МУ НЕ БИЛИ НЕГОВИ, ЗАЩОТО БИЛ С ДЪЩЕРЯ СИ. КАРБОВСКИ ТРЪГНА ДА ЗАЩИТАВА ЧЕЦИ, КОЙТО ИЗНАСИЛИ И УБИ МОМИЧЕ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА, А СЛЕД ТОВА ИЗБЯГА В РУМЪНИЯ. ВИДЯ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ СКРИЕ И ПОТЪРСИ СПАСЕНИЯ ПРИ КАРБОВСКИ. СЕГА ДЪЛГИЯ ЗАЩИТАВА НЯКАКВА ПЛАСЬОРКА НА НАРКОТИЦИ. АБЕ ХОРА, ИМА СИ СЪД, ПРОКУРОРИ, АДВОКАТИ И СЪДИИ. ТАМ СЕ РЕШАВА КОЙ НЕВИНЕН И КОЙ ВИНОВЕН. АМЕРИКАНСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И В ПЪТИ ПО ДОБРО ОТ НАШЕТО.
8
6
 
16
 
! Отговори
баи сотир сотов преди 10 години
нали Цветанов умника и лизача е докара да я садат ходи по щатите с оная ася лие каквае да се прави на важен ,нека него го осадат да страда женамо ,както тая женица сега страда и дечитсата и дано го осадат тоя изверг ,разплака сума семеиства ,а тях няма кои даги осади мафиа
7
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До несвитаTи видя доказателствата ли, че не разбирам. Като ги видим и ние, тогава ще коментираме, но като гледам - не ги изпращат. И щом вярвате толкова в американското велико правосъдие, има достатъчно случаи, които доказват противното и хиляди хора лежат невинни там. Смешен си, несвита и лееееееко жалък!
6
10
 
35
 
! Отговори
3goro преди 10 години
До несвитаПознах те Цветанов, що за ник си избрал ? Пак се излагаш !Жената е невинна, спрете с тези безобразия !Не позволявайте да съдят Българи по американски закони ! Утре ще дойдат и за ВАС!!!
5
7
 
56
 
! Отговори
СиДянков преди 10 години
Цв.Цв. трябва да е в ареста, а не Гергана !!!!
4
35
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАШАТА ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ ПРОСЛАВИ С ТОТАЛНАТА ЛИПСА НА ПРАВОСИДИЕ. ЗАКАКВО ДА СИ КЪТАМЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ТУК. АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА ГИ ПРИБЕРАТ, НИЕ ЩЕ ГИ ПАЗИМ. ЯВНО НАШИТЯ ИСКАТ ДА Я ЗАПАЗЯТ, ЗА ДА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ РАЗБЕРАТ ЗА БИЗНЕСА С НАРКОТИЦИ. ПЪРВИ РАЗДУ ДЪЛГИЯ ПО БТВ, ЧЕ Е НЕВИННА. САМО СЪДИЯ МОЖЕ ДА КАЖЕ КОЙ Е НЕВИНЕН И КОЙ ВИНОВЕН. ТЪРГУВАЛА Е С НАКРОТИЦИ И Е МИСЛИЛА, ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА Я ХВАНЕ ОТ ДАЛЕЧЕ. КАТО ШАМПИОНЧЕТО БОЕВСКИ, СЪЩО НЕВИНЕН, А НИЕ ТРЪГНАХМЕ ДА ГО СПАСЯВАМЕ. АБСУРДИСТАН
3
12
 
36
 
! Отговори
Жижи преди 10 години
несвита, няма никакви доказателства, само свидетелски показания на някакъв педро санчес от САЩ. Ти си зло същество и кармата ще те накаже.
2
19
 
54
 
! Отговори
cucko преди 10 години
Американците да си държат фашистките закони за тяхна лична употреба и да не ги прилагат в Европа.
1
81
 
24
 
! Отговори
несвита преди 10 години
Вие,дето я защитавате,откъде знаете,че е невинна. Има безспорни доказателства,за това в което е обвинена.Американците не си измислят, за всяко престъпление трябва да има и наказание. Да е мислила навреме,сега екстрадация в САЩ и да чака справедлив процес там.