Готвят нови обвинения за Цветанов, искат му пак имунитета

Той казал "не" на законни СРС-та по дело срещу регионален шеф на БОП
Обновена: 24 юни 2013 15:52 | 24 юни 2013 15:07,
123
Готвят нови обвинения за Цветанов, искат му пак имунитета
Снимка: архив Булфото

Още едно обвинение е готова да повдигне прокуратурата на ексвътрешния министър и настоящ депутат, както и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Прокуратурата е събрала достатъчно данни за извършени престъпления от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в хода на разследването срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров,  съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Народното събрание за възбуждане на наказателно производство срещу Цветан Цветанов и снемане на депутатския му имунитет и по този случай. Цветанов вече е със свален имунитет заради нерегламентирано подслушване в СДОТО и вече се сдоби с обвинения.

Още по темата

В хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По тази причина наблюдаващите прокурори от СГП са изготвили до главния прокурор предложение за изготвяне на искане до 42-рото НС за снемане на депутатския имунитет на Цветан Цветанов и привличането му като обвиняем за престъпление по чл.288 НК – осуетяване на преследване с цел да избави някого от наказание, което му се полага по закон.

Прокуратурата има готовност за внасяне на обвинителен акт срещу Цветан Цветанов до края на юли 2013 г., ако Народното събрание даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Интересното в случая е, че отново става дума за подслушване, но този път Цветан Цветанов в качеството си на вътрешен министър е отказал да нареди на СДОТО използване на специални разузнавателни средства, въпреки че е имало решение на председателя на Окръжния съд – Велико Търново.

При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Именно вътрешният министър, съобразно ЗСРС и НПК, е длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин.

В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Станимир Флоров напусна системата на МВР и беше отстранен от поста си на шеф на ГДБОП, след като прокуратурата образува досъдебно производство срещу него за подкуп в особено големи размери.

Обвинението започна проверка, след като медиите и прокуратурата получиха серия от документи с гриф “Строго секретно“, в които се твърди, че Станимир Флоров дълги години е бил разработван за това, че в качеството си на МВР служител на различни нива е покровителствал контрабандни канали, трафик и търговия с наркотици и е осъществил всички възможни форми на корупция.

Флоров беше един от най-приближените хора в системата на Цветан Цветанов. Ексвътрешният министър неколкократно го защити като обяви, че МВР се гордее с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никого не защитавам, но елементарната логика сочи, че ако наистина Цветанов беше подслушвал нямаше да излизат компромати срещу ГЕРБ, а срещу тези дето реват, че са ги подслушвали?!?! Нещо пак ни правят на маймуни от Позитано.
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 61 po prost ot tebe nqma da vqrvash na nqkwi deto sa te lugali 20 godini obache ti vse oshte im vqrvash ... Tva e vse edno jena ti da ti izneverqva ..ti da q hvashtash v legloto s drug no tq da ti kazva che tva e neinia nai dobur priatel koito i pravil masaj .....super tapet platen draskach si man
62
11
 
15
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Боко, Цецо и Плевнята ми приличат на 3те МАЙМУНИ......НЕ ЗНАМ, НЕ ЧУХ, НЕ ВИДЯХ
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страшен цирк - тия му го искат той не си го дава , после той го дава те не му го искат !
60
13
 
17
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Видяхме какво се случва, когато МВР е оставено на разположение на един човек с неподходящо образования, ниска обща култура и никакво непознаване на правото: злоупотреби, обвинения, както и последващи обвинения от прокуратурата за извършени престъпления. Подобен мракобеснически режим не бива да се повтаря. Никога повече Герб!
59
13
 
15
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Имам пълно доверие на Главния прокурор и знам,че при него няма празни приказки.Който е нарушил закона ще си търпи последствията.При Искра Фидосова правят списък,който желае да се запише за свиждане при Цецко да го направи.Бройките са ограничени,но ,ако има много желаещи ще бъдат прехвърлени към списъка за посещения при Мутрата.
58
8
 
10
 
! Отговори
podslushvane преди 10 години
Значи, първо го обвиняват, че много подслушвал, а после, че отказал такова. Последно?
57
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Бойко ИДИOTA кога
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Унижение струи от думите на Борисов. Няма начин едно момче, яло филии с мас и играло футбол по поляните на Банкя, да не е наясно, че перфектният помощник го е прецакал перфектно.
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Нищо не може да изтрие зле прикритата обида, която Бойко таи по адрес на Цветан Цветанов. Ще кажете Не е така! Не е, ама е. И Бойко няма друг избор, освен в момента да се кълне, че вярва на Цветанов изцяло. Какво очаквате да каже? Какъв сигнал ще изпрати на привържениците на ГЕРБ? Че моторът на партията не заслужава доверие ли? Че не бива да се гордее с него ли?
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как се наричат онези, които нарушават законите?: Престъпници! Така от преследвачи и хващачи на криминални типове и цели банди, топ-лидерите на ГЕРБ се превърнаха в обвиняеми
53
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
naroda prost, zwetanow otgradna miliardi ot bg , a te protestitat srestu nowoto prawitelstwo...mhogo prost narod ima w balgaria
52
9
 
15
 
! Отговори
БГ преди 10 години
А ИМУНИТЕТА НА ВОЛЕН СИДЕРОВ,НА ДОГАН,НА ПЕЕВСКИ,НА СТАНИШЕВ,НА ОВЧАРОВ...?АЙ ВЕЧЕ СТИГА С ТОЯ ЦВЕТАНОВ,ЧЕ ИМА МНОГО ВЪПРОСИ ЗА ОЛИГАРХИЯТА И МАФИЯТА,КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗКРИТИ!
51
9
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Правилно. На Бойко кога ?
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уф че миришее
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sergeq e rabotil kato jyrnamist na svobodna praktika ima edna izdadena kniga vreeme da napi6e dryga kniga za negovi si proval
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Balgariq e upravlqva dogan i monika
47
14
 
17
 
! Отговори
ЩЕ ГО ОСЪДИМ НАКРАЯ преди 10 години
Другата седмица Цацата ще иска имунитета на Цветанов защото бил закъснял за работа,а след две седмици ново обвинение....държал е хладно оръжие"нож" в ресторант и то по обяд пред погледа на стотици свидетели.Божее тия сегашните окрадоха цялата държава,а главният прокурор съди бившият министър на вътрешните работи,че е преценил да не послушва шефа на РЗБОП в Търново.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zatvora ste se vmirise ot tia tikvi
45
2
 
3
 
! Отговори
viva Cecko преди 10 години
Ceco e pi4! samo nemoem da razberem sha na tekiva hora ne im se kazva put. oti kat sa turi edno ka-vse na vaginalen sinonim za opredelen mujki harakter stava na duma, na shopski putio, ana rumunski pizderasio-rumunskia termin vnasia edno novo iziasniavane 4e putiovcite moe i da sa zadnici