Шефът на ВАС зове за достъпно правосъдие за гражданите

Едната от първите крачки е облекчаването на подаване на жалби
Обновена: 12 сеп 2013 11:26 | 12 сеп 2013 11:26,
2
Шефът на ВАС зове за достъпно правосъдие за гражданите
Георги Колев, председател на ВАС. Снимка: Булфото

Законодателни промени, които да улеснят достъпа на граждани до правосъдие – това е бил основният акцент, поставен от правната комисия към НС при обсъждането на Докладите за прилагането на Закона и за дейността на административните съдилища през 2011 г. и 2012 година.

Това обяви в парламента председателят на Върховният административен съд Георги Колев при приемането на двата доклада в пленарната зала.

"Все пак трябва да се намери един разумен баланс между необходимостта от достъп до правосъдие на гражданите и съответно натовареността и условията, при които работят съдиите", заяви Колев.

По негови думи достъпът до правосъдие трябва да е приоритет, а конкретни предложения в тази посока вече са направени - обсъждат се промени, касаещи например подаването на жалби.

Според Колев това може да става по местожителство на жалбоподателя, а не по местожителство на ответника.

Според него се обсъждат и промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс. Председателят на ВАС категорично отхвърли възможността административните съдилища да гледат жалби по европроекти.

Колев коментира и продължаващите протести пред Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Нямам представа точно за какво са тези протести. Аз така и не разбрах", заяви той но допусна, че все пак те най-вероятно са свързани с члена на ВСС Камен Ситнилски.

При представянето на двата доклада Колев отчете, че наказателните административни дела в страната за 2012 г. 21 094, а за 2011 г. - 17 609.

Частните административни дела за двете поредни години се движат в равни граници и са между 4 000 и 5 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Досега недостъпно ли е било,и ако е било хората които са ни лишили от провосъдие сега изведнъж ще го направят достъпно.Възниква въпроса -защо
1
0
 
2
 
! Отговори
Диляна Маркосян преди 10 години
Г-н Колев аз и стотици хиляди граждани на тази жалка държава имаме представа за какво са протестите пред ВСС , а интересно защо ли Вие НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА??? Защото там са лъжци!!! Категорично и отговорно цитирам в случая ЯСЕН ТОДОРОВ! От 11 Юли до днес не ми отговори защо се прескача съдебна инстанция при условие, че даден регион е на подсъдност на СЪЩАТА? Когато престъпник се бие в гърдите, че даден съд и прокуратура от определен регион са НЕГОВИ, как ще го обясните това??? И още мноооооого.....