Съдия Ненков: Не съм убеден в независимостта на КС

"Мога само да подозирам политически влияния"
46
Съдия Ненков: Не съм убеден в независимостта на КС
Румен Ненков. Снимка: Булфото, архив

Съдия Румен Ненков, един от петимата, които се обявиха против оставането на Делян Пеевски като депутат, намекна, че може и да има политически влияния.

„Досега не съм се убедил, че КС действа независимо”, заяви той по bTV тази сутрин. 

„Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС, мога само да подозирам за политически влияния”, добави Ненков, който поясни, че той самият не се среща с други политици, освен със сина си.

Още по темата
"Разделението не е нещо ненормално в съдебната практика, виждането може да е различно. В Конституционния съд трябва да има хора с високи морални и професионални качества”, заяви още конституционният съдия, след като вчера шестима от КС заявиха, че макар да има несъвместимост между депутатския статут на Пеевски и този на шеф на ДАНС, той се е възползвал да се освободи от нея и така остава народен представител.

Според съдиите Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев искането е неоснователно, а според съдиите Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов искането е основателно. Съдия Цанка Цанкова смята, че искането е недопустимо.

В мотивите си шестимата, които осигуриха депутатското място на Пеевски, се позовават на други закони вместо на основния такъв в държавата.

„Смущаващо е, когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и Конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите”, коментира Румен Ненков.

„Аз също смятах, че такова ще бъде разпределението на гласовете и не се гордея с това”, допълни той. Причината за прогнозата му е кой съдия към коя партия има пристрастия.

Ненков категорично отрече да е бил в конфликт на интереси като докладчик по делото „Пеевски”. Съдията е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

„Председателят на съда определя докладчика. Няма конфликт на интереси. Имам повече от 30 г. стаж. Законът казва, че конфликт има, когато от вземането на решението може да възникне облага. От решението на това дело няма да получа никаква облага, нито разчитам на повишение. Имам мандат още 5 г.”, обясни Ненков.

Той отказа да влиза в конфликт с Делян Пеевски, който в свое писмо намеква, че съдията не е обективен. „Няма да влизам в конфликт с човек, който е страна по делото. Аз на 33 г. бях обикновен районен съдия. Бях щастлив с моята професия, не съм толкова успял”, каза Ненков.

Той призна, че лично предложил Пеевски да бъде изслушан пред КС, но депутатът така и не уважи поканата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
комунист преди 10 години
Ако това го каже някой член на КС в друга държава на ЕС, то всички членове на този съд ще си връчат оставките, за да може да се избере състав с безупречна репутация, но не и в нащата нещастна държавица.За съжаление живеем в държавата на мафиятаи комунизма.
17
2
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
До Недоволен,Не го познавам, дано е така, но коментарът му е в същия обобщаващ и безсмислен стил, като този на хората от другата страна на барикадата. Прав е Иван, че в политиката властват чувствата над разума. Хората си подкрепят дадени партии, независимо от това, какво се случва. За едните Костов е виновен, за другите, Борисов, а за третите Комунизма. Обаче най-вероятно всеки има вина, което обаче е против нашата природа а признаем.
16
0
 
5
 
! Отговори
независим преди 10 години
След позора на висшия съдебен съвет с Красю черния и Конституциония съд показа че Конституцията е безполезна хартия, Важна е политическата поръчка, Цялата съдебна система е семейно политическо ООД,Няма живот в България,
15
0
 
2
 
! Отговори
Мога преди 10 години
И аз мога само да подозирам. Ама едно е да го кажа аз, друго е като го каже съдия от КС. И какво правим. Подозираме. Подозираме се взаимно. А кой да работи в същото време?! Да дойдат .... Това ли искаме?!
14
2
 
3
 
! Отговори
Nedovolen преди 10 години
Спрете със злостните коментари. Съдидия Ненков е един от най-добрите професионалисти, доблестен човек, ерудит. Проблемът е, че така категорично обобщава и дава оценка на КС, определено е тревожно.
13
0
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 10 години
няма честни хора на важни постове, честните хора не се стремят към власт. Политиката е наука на емоциите, а не на рационалността.
12
3
 
6
 
! Отговори
Позор! преди 10 години
Позор! Досега всички конституционни съдии са били най-малкото доцент, а 90% са университетски професори по конституционно право! През мандата на ГЕРБ се унищожи и тази институция с калинки от типа на Марковска, Атанас Атанасов, "съдия Ненков", на който синчето му е депутат от ГЕРБ! Срам!!!! Че Пеевски няма място и на 100 метра от Парламента няма спор, но като няма несъвместимост и противоречие с Конституцията как да го махнат!? И сега този герберски позор петни името на цялата институция!!!!
11
3
 
3
 
! Отговори
Dada преди 10 години
Т.е., убеден си в противното, но продължаваш да си стоиш там. Апропо, това важи за всички структури, хайде да си го признаем. Особено важи това за времето на ГЕРБ. Що не проверите мнозинството от ГЕРБ какви ги върши в администрациите. Само политическите кабинети са на новото управление, всичко е на ГЕРБ. Проверете.
10
8
 
5
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
Е как няма да сте зависими , като всички сте назначени от политици , принадлежащи на определена партия , президент , който не е на българите , а на герберите и парламент в който няма независими !! Как да не сте зависими , след като сте обещали на избирателите си , че ще бъдете послушни . КС е много гнило нещо - нужна е промяна на начина по който се назначават лицата там. Ако ще това да става пряко от избирателите когато се гласува за парламент.
9
0
 
10
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Съдебната ни система ,като цяло е най-хвалената в Европа ,а политиците ни любими и незаменими...Законотворците творят закони с дупки като рибарска мрежа "в полза на народа",а после съдебната система се произнася "в името на народа" За повече от двадесет години ,резултатът е видим за всички -- корупция и разграбена България............
8
17
 
12
 
! Отговори
123 преди 10 години
смешно човече Ненков.Казваш,че 7 съдии гласували против искането са политически зависими.Аз казвам,че 5 съдии,гласували за искането са зависими от ГЕРБ.Казваш,че Конст. съд е политически манипулиран,защото не е взел правилното решение,после ревеш,че Конст.съд нямал авторитет.Смешно човече си Ненков
7
1
 
9
 
! Отговори
VB преди 10 години
Очевидно работата е по-дебела отколкото изглеждаше на пръв поглед. Всички основни капии са хванати. Има ли извъкване изход?
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kazva sw De-putatka i De-kurtatstiga ve4e.pisete na kirlakis o giaurski nimoite da spretnetesamo gerbsamo gerb
5
10
 
16
 
! Отговори
True преди 10 години
да му имам логиката на Ненков - другите са политически зависими, но той, който по собствено признание контактува само със сина си - депутат от ГЕРБ, не е политически зависим, не е пристрастен и не е в конфликт на интереси, защото бил 30 години в системата. Ами те и другите са с толкова стаж и нямат синове в политически партии.
4
4
 
28
 
! Отговори
нож преди 10 години
Пипалата на МАМА са навсякъде ! Може пък Пеевски да стане депутат от партията на Бареков, кой знае....................
3
15
 
10
 
! Отговори
ХМ! преди 10 години
ГОВОРИ ТАКА ЗАЩОТО ЗНАЕ ОТ ОПИТ НЕ ЗНАМ ДАЛИ МУ Е УДОБНО ДА КАЗВА ТОВА СЛЕД КАТО ЗНАЕ ЧЕ ДОСЕГА Е ИЗПЪЛНЯВАЛ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПОРЪЧКИ НА ГЕРБ
2
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съдия Ненков е честен човек и отличен специалист, аз му вярвам.
1
30
 
23
 
! Отговори
KpucTaJI преди 10 години
E как ще е нeзависим - нали синът на Ненков е депутат от ГЕРБ?!