Прокуратурата поиска постоянен арест за Георги Харизанов

Той беше на свобода под парична гаранция
11 дек 2013 15:58, Анисия Иванова
0
Прокуратурата поиска постоянен арест за Георги Харизанов
Архив: Булфото

Прокуратурата поиска постоянен арест за бившия началник на "Напоителни системи" Георги Харизанов, съобщи говорителят на Районната прокуратура Петър Белчев пред БТА.

Харизанов вече има повдигнати обвинения, но е на свобода под парична гаранция.

Бившият началник на "Напоителни системи" вече е задържан от полицията и се очаква днес по-късно съдът да заседава по искането на прокуратурата.

Харизанов се прочу като „сладура" по време на управлението на ГЕРБ, когато беше шеф на държавното дружество. Прякорът му дойде от регистрация в сайта за запознанства sladur.bg.

Още по темата
През февруари тази година Харизанов беше временно отстранен от поста си шеф на "Напоителни системи" заради информация, че срещу него се водели две дела. Едното за заплаха за убийство, по което било постигнато извънсъдебно споразумение. Другото обвинение от 2001 г. е за присвояване на 50 хиляди долара, извършено същата година в офис, където той е работил.

През февруари стана ясно, че при постъпване на работа в дружеството Харизанов е представил свидетелство за съдимост при назначаването си, в което пишело, че е неосъждан.

От прокуратурата тогава обявиха, че той има присъда за изнудване, която е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15.04. 2005 г.  Тогава съдът му е присъдил лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева.

Последното обвинение срещу Харизанов е от септември тази година за продажба на скрап. Обвинението тогава е и срещу още двама представители на дружеството.

Според обвинението на 2 ноември 2011 г., в София е било проведено заседание на Съвета на директорите, на което тримата взели решение за бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Съгласно това решение, последващата продажба на тези метали, следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31.12.2012 г. на най- високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

Цените, на които са били извършени продажбите обаче, са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на „Напоителни системи“.

От сключването на неизгодната сделка за дружеството са произлезли значителни вреди.

В началото на октомври обаче тримата бяха освободен срещу мярка „подписки” след като съдът прецени, че доказателствата на този етап не сочат вината на обвиняемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари