Правосъдие! Бивш депутат върху затворническия нар

Митхат Табаков е зад решетките за неизгодна сделка за ?18 млн.
Обновена: 4 фев 2014 11:54 | 4 фев 2014 11:54,
117
Правосъдие! Бивш депутат върху затворническия нар
Митхат Табаков. Снимка: архив, Булфото

Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков влезе в затвора във Варна, съобщи БТА.

Табаков вече трети ден излежава присъдата си от 5 години за сключване на неизгодна сделка, докато е бил кмет на община Дулово.

Ексдепутатът беше осъден за това, че през пролетта на 2009 г. е облагодетелствал варненската и роднинска фирма "Джеми" ООД, собственик на фирмата е Зехир Мерт, чиято дъщеря е съпруга на брата на Митхат Табаков – Сали.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки "Джеми" е спечелила конкурс за изграждане на ВиК-система и пречиствателна станция в Дулово по проект за 18 млн. евро по оперативната програма "Околна среда" на ЕС.

Освен Табаков в затвора е и бившият зам.-кметът на града Алтан Чаушев, който според прокуратурата е помогнал на Табаков да извърши длъжностното престъпление, тъй като е бил шеф на комисията, класирала кандидатите във въпросния конкурс.

Варненската фирма е предпочетена от общинското ръководство, въпреки че предлага да изпълни проекта за двойно повече време (над 1000 дни) от конкурентите си - сдружението "Кантиери модерни" (Италия) - "Главболгарстрой - Русе" АД и "Понс Одесос" ООД – Бургас.

Още по темата
Освен това варненската компания дала едва 15 години гаранция на инсталацията, за разлика от другите две фирми, които гарантирали поне 50 години безпроблемна експлоатация на водопровода.

Връзката между осъдения Табаков и собственика на "Джеми" ООД бе доказана и чрез СРС-та, които уличиха двамата в договаряне на конкурса, припомниха още от държавното обвинение.

Чаушев и Табаков са настанени в приемното отделение на Варненския затвор.

Това далеч не е първата присъда за бившия ДПС депутат, който през октомври 2012 г. бе осъден на 4 години затвор заради взимане на подкуп от 10 000 лв. от бившия директор на ВиК-Силистра Петко Горбанов през далечната 2004 г.

Миналата година, през юли, Табаков и колегата му в 41-то НС Гюнай Сефер бяха осъдени за документна измама и престъпление - получили са неправомерно над 370 000 лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.

Злоупотребите на двамата е свързана с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между село Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г.

Тагава Табаков получи 11 години затвор, а Сефер – 10. Последните две присъди са обжалвани и съдът още не се е произнесъл окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
25
 
9
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Дали да си хващаме пътя въпроса е спорен.Аз съм от родопите а те са били по българско владение само 260 г от 1300г българия.Та вие си хващайте пътя като не ни зачитате правата.
81
12
 
18
 
! Отговори
любопитен преди 10 години
Този похарчил неизгодно 18 млн. и пет години у кауша, заедно със заместника му.На колко години трябва да бъдат осъдени Боце и Цоце за неизгодното потрошаване на 5 млрд. държавен резерв?
80
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Исмаил Каква дискриминация бе ***. Завладяли сте бизнеса в тези райони и си правите каквото искате. А що се отнася до тия имами не трябва да се допускат въобще да стъпват в България.
79
5
 
22
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
До Исмаил Терористите се наказват, ако не ти изнася хващай пътя. В България всички са българи и няма значение дали си християнин, мюсулмснин, католик, ***, или какъвто там си щеш. Разберете го и ако не ви отърва, по цариградско на югоизток.
78
0
 
7
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
А къде са всички останали?!?!?!
77
29
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Това е дискриминация.И имаите ни ги осъдиха защото съдът прилича на светата инквизиция.Няма нито един мюсюлманин в съдебните състави!
76
0
 
16
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Тези вече не са другари, не са граждани, а лица само..Лицето Гюнай, лицето Митхат - както би казал гражданина Местан. А кога гражданина Местан, ще стане и той лице, като лицето Бисеров...А лицата се знае къде трябва да отидат...Апропо защо Бисеров е навън..?А в БСП - колко лица има и там, лице до лице..мила моя майнолю......:)
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Недостроеният път. Снимка: архив Булфото11 години затвор получи ексдепутатът от ДПС Митхат Табаков, а колегата му в 41-то НС Гюнай Сефер 10 години. Двамата бяха признати за виновни от състав на Софийски градски съд документна измама и документни престъпления.Магистратите постановиха също да платят и разходите по делото. Третата подсъдима, Росица Милчева, също беше призната за виновна. Тя получи 7 години затвор
74
0
 
14
 
! Отговори
Спас преди 10 години
Абе другари, на оня охранител дето задигна 1,2 милионки от инкасото и не казва къде са, не му ли дадоха 12 или 9 години?
73
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На бас че сега ще осъди държавата. Тея от БХК само това чакат, ***/турчин да го обвинят в нещо и вой до небето- малцинство, бедни, нещастни, пренебрегнати, и т.н. 5 години за 18млн. ??? Другите с които е бил ортак нямат ли вина? Парите са ги харчели всички по родословната линия- конфискация, публичен търг и разликата от продажба на органи, докато не му остане само г%за и оная работа
72
0
 
17
 
! Отговори
МААНЕ преди 10 години
ДРЕБНАТА РИБА ПА ОПРА ПЕШКИРО, АМА КОГА ТЛЪСТИО СОМ ДОГАН, ША И У КАУША !?
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
:)))))) на тези основната им грешка е че не са поделили печалбите с мехмед дуган ага....затова сега ще търкат наровете
70
2
 
14
 
! Отговори
Х преди 10 години
ОТ ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ НА КОИТО Е ВЗЕТ ИМУНИТЕТА 80 % СА ОТ ДПС.ТОВА Е САМО ТЕЗИ КОИТО НЕ СА МОГЛИ ДА ЗАКРИЯТ СЛЕДИТЕ СИ.АКО ГИ БЯХА ХВАНАЛИ ВСИЧКИТЕ ДПС НЯМАШЕ ДА ИМА.ТОВА Е ПАРТИЯ ОТ БЕЗСКРУПУЛНИ МОШЕНИЦИ.
69
0
 
16
 
! Отговори
Наско преди 10 години
А парите къде са,защо никой не ги търси
68
0
 
23
 
! Отговори
Готино преди 10 години
5 години=на 18 милионаЕВРО и какво ли още не??? А в новия НК гласят наказание от 1-6 за една цигарка!??
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Филип Златанов, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Филип Златанов бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Същият е обвинен в престъпление по служба - чл.282 НК.Златанов е извършил престъплението за времето от 21 септември 2012 г. до 9 юли 2013 г. в гр.София, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Струва ми се, че са го осъдили за неща, които всички кметове (и не само те, а всеки който се докопа до обществени поръчки) правят. Явно не се е отчитал или е спрял да се отчита, където трябва. Даже мисля, че имаше един запис на Б. Борисов, в който той "отваряше" негови хора как се избират фирми.
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще му мине, ще полежи няколко месеца-година и ще го пуснат.
64
5
 
10
 
! Отговори
БЕСЕПАР преди 10 години
Според мен Цецо трябва да влезе в затвора защото е подслушвал бандитите, а Бойко защото говори на разговорен език и ни разсмива по цял ден
63
14
 
16
 
! Отговори
Дон Боко преди 10 години
А Цветанов и Борисов кога?