9000 затворници у нас, месечно издръжката на един е 700 лв.

Повечето от затворите ни не отговарят на европейските стандарти
Обновена: 13 мар 2014 22:27 | 13 мар 2014 22:27, Веселина Йорданова
83
9000 затворници у нас, месечно издръжката на един е 700 лв.
Снимка: архив, БулФото

Около 9000 е броят на затворниците у нас, като издръжката на един лишен от свобода струва между 600 и 700 лева месечно. Близо 100 милиона годишно е бюджетът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

В голяма част от затворите в страната условията не отговарят на европейските стандарти, каза днес в Сливен главен комисар Митко Димитров, директор на дирекцията.

Той присъства на откриването на здравен център и детска ясла в Сливенския затвор, обновени по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Димитров допълни, че от дирекцията гарантират европейски стандарти за тези, които изтърпяват наказание в заведенията от открит тип, предаде БТА. По думите му близо 50 на сто от лишените от свобода се падат в заведения, където биват третирани “по нормален европейски начин”.

Димитров съобщи, че през този месец ще бъдат увеличени заплатите на надзорно-охранителния състав с 5%. Персоналът на дирекцията, който работи в затворите, процесуалните служби и арестите, е 4600 души.

180 души, освободени предсрочно, ще бъдат поставени под електронно наблюдение или ще им бъдат поставени т.нар. електронни гривни, каза още главен комисар Митко Димитров.

Наблюдението се осъществява по проект, който също се финансира със средства от Норвежкия финансов механизъм.

Първите гривни ще бъдат поставени до края на април. Това ще бъде втори подобен проект в страната, след пилотния през 2009 година, когато гривни са били поставени на десет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: Сливензатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
15
 
! Отговори
user1 преди 10 години
Анонимен с коментар номер 10 е прав. Лично аз съм бил в Плевенския 2 месеца до изчакване на дело и условията хич не са поносими. Храната си е зле, бобец, постно почти всеки ден. Месо имаше един път в седмицата. Хубаво, че ядяхме по 3 пъти на ден, сутрин в 6 и половина, обяд в 12 и половина и "вечеря" в 18-19 часа, не си спомням точно кога беше, абе след следобедното каре. Сутрин макарони, една порция, нема повече. Друг път 2-3 филии със супена лъжица маргарин и мармалад/сладко и чай понякога...
9
0
 
22
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Да ги пращат да строят АМ "Хемус"!3 работни дни да им ги броят за 1 лежан и без заплата.
8
1
 
18
 
! Отговори
Boc преди 10 години
Ами като няма смъртни присъди за рецидивистите, така ще е!След трето престъпление - доживотна присъда - явно е непоправим!Ако престъплението е свързано с убийство или изнасилване - СМЪРТ!!!
7
0
 
25
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 10 години
АМИ ЗНАЧИ ВСИЧКИ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ БГ ГРАЖДАНИ СА ЗАТВОРНИЦИ. ЕДНИТА СА КРИМИНАЛНИ, А ДРУГИТЕ (НИЕ) СМЕ ИКОНОМИЧЕСКИ. РАЗЛИКАТА Е ЧЕ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗХОДЯТ НАСАМ-НАТАМ.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е за какво са тези $? храната им не вярвам да е първо качество, охраната не вярвам да е чак толкова хора нещо намирисват цифричките
5
0
 
20
 
! Отговори
иван к. преди 10 години
Един безработен с колко мислите, че оцелява на месец.Защо някой не се замисли?
4
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пък на баба ми е 180 лв. на месец ..чудна работа..
3
1
 
31
 
! Отговори
държава и чудо преди 10 години
Един учен от БАН, на който делата му оценяват първенюта и спортисти получава под 700 лева и с тези пари трябва да издържа деца и да вдъхва кураж на останалите. Когато единият е студент това съвсем оскотява обстановката.Затворникът е сам. Не отговаря за никого. Много често и не работи нищо, най-често поради некадърност. Тези суми показват директно мястото на всеки в социалната йерархия у нас. Всички други приказки са вятър, популизъм и прочее енергия, похабена на вятъра. Ще си платим за това!
2
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ima zatvornici blagodarenie na ypravnicite koito gi praviat takiva .
1
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То обикновените хора не живеят по европейските стандарти, за затворниците се загрижили...