Цветан Василев се връща до дни, ще даде показания

Във Виена съм, не се крия, заяви той
Обновена: 13 юли 2014 15:38 | 11 юли 2014 18:07, Камелия Цветанова
183
Цветан Василев се връща до дни, ще даде показания
Цветан Василев. Снимка: Булфото, архив

Досегашният мажоритарен собственик на КТБ ще се върне в България в следващите дни и ще даде показания пред съответните органи. Това заяви самият той пред bTV.

Още по темата
„Аз съм във Виена и не се крия от никого, имам готовност да се явя и да дам показания пред съответните органи, ще се върна тези дни и ще разговарям с всички”, обеща той, след като по-рано днес от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска връщането му по линия на международното правно сътрудничество.

Василев беше категоричен, че в доклада на БНБ за КТБ в „огромната си част нещата са силно изкривени и преувеличени”. 

„Не искам да коментирам, защото не знам нищо за начина, по който е изготвена оценката. След като се запозная с нея, заедно с моите партньори ще предприемем действия дали с искане на нов одит, или чрез други правни мерки”, заяви банкерът.
 
Той отрече твърдението на шефа на централния трезор Иван Искров, че има лоши кредити за 3,5 милиарда лева и за тях липсват досиета в КТБ.

„На Искров трябва да му е ясно, че тези досиета за кредитите се намират в органите, които са били в банката. Представяте ли си 3,5 млрд. кредити без досиета, това не само не е възможно, ами и звучи несериозно, защото банките са едни от най-силно контролираните стопански субекти. Явно някой е сложил тези думи в устата на Искров”, коментира Василев.
 
Той отново заяви, че е дал нотариално заверени показания пред съдии от страни членки на Европейския съюз, защото има определен кръг от хора, които са рекетирали него и КТБ в продължение на години, но отказа да посочи имена.

„Този кръг от хора съм го описал пред съдиите, аз също трябва да имам някаква гаранция за своя личен живот, докато всички работиха дружно за унищожаването на КТБ, аз се опитвах да намеря решение”, заяви Василев.

Според него е видно, че целта е била да се дискредитира банката и част от активите на банката представляват някакъв по-особен интерес.

„Имена няма да кажа, но това са хора, които дължат доста пари на банката пряко и косвено и очевидно нямат никакво намерение да върнат парите”, обвини банкерът. 

Според него и слуховете, че е поръчител на убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски са част от определения сценарий. 

Цветан Василев категорично отрече и твърдението на Иван Искров, че чрез главния касиер на КТБ е изнесъл от трезора на банката 205 милиона лева.

„Аз през цялото това време съм бил в чужбина, как съм изтеглил. Нещата не са компютри, ами компоти или обратното и заради това нещата ще ги кажа пред съответните органи, за да няма повече спекулации”, заключи той. 

След като КТБ беше поставена под специален надзор от БНБ, днес Центалният трезор обяви, че  лицензът на банката ще бъде отнет и сметките от нея ще отидат в в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана.

Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ)  пък ще струва 1,5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов.

Шефът на БНБ Иван Искров съобщи, че от трезора на КТБ липсват пари. След това от прокуратурата излезе информация, че председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев е арестуван днес в Созопол, а вчера е била задържана и главната касиерка на банката Маргарита Петрова. Те са обвинени, че са помогнали за изнасянето на над 205 млн. лв. от трезора на КТБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още по темата: цветан василевКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
Цеко преди 9 години
До A TI BEАми с промоция са гърците защото са си го извоювали а в България заради нещастници като теб, които така разсъждават нищо не се случва и никой не я уважава. Я излезте на улицата и режете глави да видиш как всички ще пишат за вас - *** роби.
109
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да повярвам Нострадамус от Банкя бил познал всичко по кражбата в банката Ама поне половината България е убедена, че Нострадамус от Банкя е главен организатор и участник във всички описани действия.Иначе как ще знае онова, което Цацаров още не знае? Че той досега вървеше с една крачка напред пред събитиятаEлена Банова
108
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лъжи, глупости и театър пред народа - съшита с бели конци схема за поредното източване на България - поредна акция на ДС-ДПС-БСП -
107
2
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Колко могат да бъдат изобретателни червените бандити и техните приятели от турско-милиционерската партия когато искат да прилапат спестяванията на народа.Тези с големите депозити и лихви не ги броя ,защото те са сиренцето в капана.
106
1
 
12
 
! Отговори
Сопол преди 9 години
до 111 - защо задаваш въпроси бе 111, излезте на улицата 7 000 000 овце и ще си решите проблема бе *** българска. Последния умен българин е бил Хан Кубрат, от тогава насам сте ***, алчен, завистлив, крадлив и продажен катун. Ако не бяхте такива щяхте и днес да сте Велика България. Те затова Ви крадат, защото виждат че сте стадо безмозъчни ***. Прав е Курдов, гръмнете се и направете място на умни, горди и трудолюбиви народи - въшкарници. От вашето племе само *** и мутри се раждат.
105
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IZOBSHTO NE SYJALQVAM CHE EMIGRIRAX.V TYPATABYLGARIQ NIISHTO NOVO POD SLYNCETO.IZBIRAITE SI BOKO CVYKO STANISHEV MESTAN I DOGAN I DERZAITEIMATE DA IZPLASHTATE VECHE VYNSHEN DYLG POCHTI 50 MILQRDA DOLARA I VYTRESHEN NAD 70 MILQRDA LEVA VRYSHTAITE GI I DERZAITEKOMUNQGITE SI JIVEQT VIE MRETE ZASLUJAVATE SI TYPATA SYDBA
104
1
 
9
 
! Отговори
111 преди 9 години
ОТКЪДЕ- НАКЪДЕ ЩЕ СПАСЯВАТ ДЕПОЗИТИ НАД 100 ХИЛ. ЕВРО С ПАРИ ОТ ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ. ЗНАЧИ ПАК ЩЕ СПАСЯВАМЕ КРАДЦИТЕ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ. ЗНАЧИ ЦЯЛАТА РАБОТА ТОЗИ ПЪТ Е УЗАКОНЕНА ПИРАМИДА.
103
2
 
9
 
! Отговори
Курдов преди 9 години
От месеци ви казвам че сте овце и че най-доброто което можете да направите за тази планета е да се гръмнете сами. От вас полза никаква - *** кирлив. Ако това се беше случило в Гърция, по улиците отдавна щяха да стачкуват 10 милиона гърци. ОВЦЕ - умирайте, нещастно тъпо, робско племе.
102
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Снимката специално сте я подбирали, нали ...Невероятно е как управлявящите ,начело с прокуратурата срутиха единствената българска добре работеща банка. Василев ,който спонсорираше целия спорт , болници, домове за сираци и радееше за силна българска икономика беше обявен за крадец, а банката -делото на живота му-разграбена..Няма такава държава.Народа блее и вярва на партенки..заслужавате си управниците
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
:D
100
0
 
1
 
! Отговори
Alex преди 9 години
До GudmannОправи ми сутринта :) Мерси
99
0
 
5
 
! Отговори
kok преди 9 години
iskam da popitam vsi4kite 4e ne6to ne mi e qsno..TEZI DETO OTKRADNAHA MILIARDITE *** LI SA..MOLQ VI OTGOVORETE MI 4E NI6TO NE MI QQSNO...
98
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка на цялата цацаратура!
97
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече се чудя.какъв символ и на какво ще бъде герба на Абсордистан. Това го няма и в най корумпираните държави. Да забраним бсп със закон а сараите да изгорим до основи.
96
5
 
7
 
! Отговори
нагло, пренагло преди 9 години
този ухилен крадец отнесе парите. С много вайкане бандата "политици" "спасяват" банката чрез бюджета. Кражбата, вече станала официална, ще погасява целокупното простолюдие. Наздраве! Ще има да плащаме още.
95
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
той не се крие, просто не се показва.
94
5
 
11
 
! Отговори
Цв. Василефф преди 9 години
Чакайте ме, в понеделник следобед се прибирам в България в пътническия влак от Южна Африка. Лично Веска Меджидиева ми купи билета. Идвам си с куфарите пари. Вервайте ми. В Делян Пеевски се заклевам!!!
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даааа ще се върне ама друг път чакай от умрял писмо
92
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо намирисва тая работа. Изнасят се 200 млн. в чували?! WTF? И кога го разбраха това? Май е имало смяна на курса на вятъра.Как пък толкова бързо се взе решение 2 млрд. да отидат за гарантиране на влоговете. От днес за вчера?На Делян Пеевски кредитите ние да му връщаме май е цялата работа. Нагли типове еййй!!!
91
4
 
9
 
! Отговори
петел преди 9 години
вижте го колко е усмихнат може да купува в момента властта и цялата държава а вии внасяите внасяите много стабилни банки открадването на депозитите ви е гарантирано