Парламентът реши: До 5 г. затвор за слухове срещу банки

Когато са причинени значителни вреди, ще се лежи до 10 г., приеха депутатите на първо четене
Обновена: 16 юли 2014 14:07 | 16 юли 2014 11:31, Камелия Цветанова
301
Парламентът реши: До 5 г. затвор за слухове срещу банки
Снимка: архив БТА

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години. Това записаха депутатите в приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс с гласовете основно на ДПС и ГЕРБ.

Още по темата
Ако слуховете са причинили значителни вреди или значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева, реши още парламентът.

Промените в НК бяха внесени от депутата от ДПС Йордан Цонев, но инициативата за това дойде от БНБ, след като преди няколко седмици заради невярна информация масово клиентите на ПИБ започнаха да теглят влоговете си, което застраши банката.

След като се чуха критики против промените, Йордан Цонев коментира, че знае, че текстовете не са напълно прецизни, но експертите вече работят и ще бъдат изработени най-добрите преди окончателното приемане на поправките.

В началото на дебата Янаки Стоилов от БСП припомни, че тази инициатива беше на БНБ като реакция на рисковете, които изпита банковата система, след като разпространяването на информации доведе до смут и до бързо изтегляне на средства от ПИБ.

„Проблемът обаче е по-основен и е дали проблемите се дължат на такива психози, или има по-дълбоки причини. Този текст създава впечатление, че има определен сектор, който трябва да бъде поставен под особено отношение, такива текстове създават мисълта дали някой не се опитва да създаде закон за защита на банките“, коментира той.

Според социалиста проблемите на КТБ няма да се решат с този закон "заради това, че политици от всички цветове имат интерес и тази банка беше толерирана от всички досега“.

Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че по-важният ресурс на банките е доверието и той не може да е предмет на зловредна атака.

Екатерина Заякова от БСП обвини Цонев, че предлага да се приеме закон заради един случай.

„Тази промяна е преждевременна, законодателството се променя, когато са установени трайни промени в обществените отношения“, заяви тя, но Цонев й отговори, че след като не за първи път се напада банка със слухове, има промяна в отношенията.

Христо Монов от БСП се обяви в защита на промените и призна, че заради атаките към ПИБ много хора са потърсили услугите на психиатри и психолози, защото са били достигнали състояния, които са до граничната норма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
otkoga balgaria ima banki ,parvo tova kajete i chii sa...
221
0
 
2
 
! Отговори
справедливо преди 9 години
Със същата строгост да се санкционира всяка медийна изява уронваща престижа на здравеопазването .Няма такава държава - да се злослови открито , да се злепоставя цяло съсловие.Няма бъдеще за държава , в която се сече ежеминутно основна носеща колона каквато е здравеопазването!
220
0
 
12
 
! Отговори
Стратега преди 9 години
Като всичко в България,така и Демокрацията ни е изкривена.Тези дето го измислиха това си мислят,че календара показва 1988г.Аман от такива дето си правят законите удобни за тях,и естествено вредни за обикновенните хора.
219
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако и срещу това няма кой да протестира, заслужаваме си орисията. Къде е протестна мрежа?Нали търсят справедливост.
218
0
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
От източник знам че още една банка ще бълбукне. По-голяма е от предната и по-малка от най-голямата. Ха сега ! ***. Те потапят банките после хората им били виновни че говорели.
217
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дгд бедните
216
0
 
7
 
! Отговори
бонак преди 9 години
що пречите на правоимащите(по право имащите) да си крадът безгрижно ?
215
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
иСКРОВ В ЗАТВОРА ЗА 5Г-ЗАБЛУЖДАВАЩА И НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРЕКРАСНОТО СЪСТОЯНИЕ НА КТБ, ДОРИ И ПОЗВОЛИХА ДА КУПИ ДР БАНКА
214
0
 
8
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Разбира се ще заплашват обикновените вложители за да опазят по добре крадените пари вложени за узаконяване в ,,банки пирамиди". В момента помощ е необходима за здравеопазването и земеделието, другото е чиста кражба.
213
0
 
9
 
! Отговори
демократ преди 9 години
5 години за псуване пред телевизора на партииза псуване по адрес на енергото и в и кза вицове-направо да отварят белене.
212
0
 
11
 
! Отговори
zzz преди 9 години
Неееее , по демократичен път няма как да махнем тез парламентарни из*оди !Тояга трябва !!!
211
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ако убиеш човек ,минаваш метър! Хах!
210
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи така - отсега нататък банките ще хлопват кепенците в пълно мълчание.
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DRAGI BYLGARE AKO SYM NA VASHE MESTO NE BIX IZBRAL NITO EDIN OT TIQ 240 DEPUTATI V TOQ SEGASHNIQT PARLAMENT NITO EDIN.
208
0
 
7
 
! Отговори
джорджо преди 9 години
ако народът беше сплотен и ако милееше за родината,страната си за всичко което е създавал до сега господа управляващи и господа банкери щях те да се закачени на бесилките.всички за това заслужавате до един.не се ли накрадах те толкова години,не се ли наситихте,какво още искате,колко пари ви трябват на всички вас,колко живота ще живеете?пожелавам ви на всички управляващи и банкери много пари да имате,големи палати да напправите и във всяка стая на палатите си по един болем от семейството ви
207
0
 
4
 
! Отговори
EMIGRANT 2 преди 9 години
DOBRE CHE EMIGRIRAX I NQMA NIKOGA AMA NIKOGA DA SE VYRNA V TOQ PARODIQ NA DYRJAVA BYLGARIQ ZA BOGA BRATQ EMIGRIRAITE PROSTO ZA DA OCELEETE
206
0
 
15
 
! Отговори
ДЖОРДЖО преди 9 години
как е възможно,в коя нормана страна има такъв закон за уронване на престижа на банките?това е възможно да се приеме такъв закон единственно и само в българия.банките са акционерни дружества или фирми.защо бе господа управляващи приемате закони за защита на банките а за нас обикновенните фирми не измислихте закона да ни защитите от самите тях от банките.отговора е ***:понеже крадете заедно с баанкерите или както се казва по селски в едно гърне пърдите.ама *** народ търпи ли търпи
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DRAGI BYLGARE 4ESTITA VI SVOBODA NA SLOVOTO I PRESTYPNOSTTA.AKO SLU4AINO NQKOI VI OKRADE ORGANIZACIQ ILI LICE I VIE SI POTYRSITE SVOETO SHTE BYDETE OSYDENI ZA OBIDA I URONVANE PRESTIJA NA MAFIQTA A TI PIKAQ NA SVINSKATA DYRJAVO KOCHINA CHESTITO DRAGI BULGARE.
204
1
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
За пореден път се видя, кои са новите коалиционни партнъори на ГЕРБ. А точно преди година Бойко обясняваше, че няма начин да се разбере с турците....
203
2
 
3
 
! Отговори
Катя преди 9 години
Надявам се, че този закон ще помогне на страната, но да не избързваме никога не можем да сме напълно сигурни в нещо въведено от ГЕРБ