Тото хакерите влезли с парола на шеф, поддържащ защитата

Софийският апелативен съд ги остави в ареста
Обновена: 14 авг 2014 14:06 | 14 авг 2014 14:02, Анисия Иванова
43
Тото хакерите влезли с парола на шеф, поддържащ защитата
Снимка: архив Булфото

Софийският апелативен съд остави в ареста двамата варненци - Продан Маринов и Николай Маринов, които се опитаха да откраднат 5 милиона лева от тотото с хакерска атака, съобщи БНР.

Опитът за пробив в системата на тотото стана на 26 юни при теглене на 51-вия тираж на играта "6 от 49", когато двамата подменили в компютърната система числата в пусната от тях комбинация, за да присвоят джакпота от 5 026 320.60 лева.

Още по темата
В събота СГС остави двамата братовчеди в ареста под предлог, че имат много добри компютърни умения и дори под домашен арест могат да влияят на разследването.

Според днешното определение на САС двамата вероятно са имали и друг съучастник, защото все още не е ясно как са се сдобили с паролата, за да влязат в сървърите на тотото.

Още по време на разглеждането на мерките им за неотклонение в СГС стана ясно, че Николай Маринов е ползвал парола на служител на тотализатора и така пробил системата от домашния си компютър. На днешното заседание стана ясно, че той е влязъл с паролата на директор в дружество "Декарт", фирмата, изработила защитната система на тотото, Виктор Стефанов. Според защитата на обвиняемите има вероятност Стефанов сам да е дал паролата на братовчедите и така да ги е подтикнал към манипулация.

На заседанието стана ясно, че информацията за подадените фишове се съхранявала освен на информационната система и на два диска – единият в трезора, а другият в кабинета на директора. Манипулацията в системата е била извършена на 26 юни между 19.33 и 19.42 часа. Системата посочила, че има печеливш фиш, но при сравнението на данните е установено, че информацията в нея и тази на двата диска е различна. Установено е, че има неоторизиран достъп в компютърната система от IP адрес от Варна, който се оказал компютър на бащата на Николай Маринов, като е ползвана въпросната парола.

Впоследствие братовчед му Продан Маринов два пъти посетил сградата на тотото и представил част от хартиен фиш, за който твърдял, че е печеливш. Тъй като фишът бил скъсан, младежът обяснил, че това се случило заради разправия. На фиша личал номерът, но не и числата. Той подал и молба, с която претендирал за печалбата.

При разследването са използвани и СРС-та - телефонът на шефа на тотото Нораир Нурикян е бил подслушван повече от месец, за което той сам е дал съгласието си след опита за измама на 26 юни. Не е ясно обаче дали в този период Нурикян е разговарял с някой от младежите.

Днешното решение е окончателно.

Във вторник Комисията по хазарта одобри връщането на хакнатия джакпот от 5 026 320.60 лева. Така прогнозният джакпот за тиража днес се очаква да достигне 7 004 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: САСтотохакерска атака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ ЧИСЛА СЕ ПОЗНАВАТ САМО ОТ СИК ПЕРНИК-ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
16
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Сетих се за двама стария виж за борец пуснал тото. Където накрая се ядосал, че познал първите пет числа, обаче шестото го бил задраскал. Така, че доста голям шанс имат играещите да не уцелят нищо :)
15
0
 
2
 
! Отговори
a moje bi преди 9 години
До Монархистa moje bi parolata e bila 123ili 123456
14
0
 
23
 
! Отговори
Странно.... преди 9 години
Уж са хакери, а направили измамната манипулация от домашния си компютър.... Вече и първокласниците знаят, че IP се проследява, даже и в ей тоя сайт да пишеш коментари
13
2
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
И КАКВО КАТО ИМА ДВА ДИСКА ЗАПИСАНИ БИЛИ ПРЕДИ ТОВА!!!!! ТЕЗИ ДИСКОВЕ МОЖЕ ДА БЪДАТ МАНИПУЛИРАНИ!!!!ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ПЪЛНА МАНИПУЛАЦИЯ :DDDDГЛУПАВИТЕ МЛАДЕЖИ СИ БИЛИ ПРИЗНАЛИ ЩОТО ИМ НАПРАВИЛО ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ЧЕ ФИША Е ПУСНАТ ОНЛАЙН!!!!!!!! ТАКА СА ГИ ХВАНАЛИ ИНАЧЕ НИКОГА НЯМАШЕ ДА ГИ ХВАНАТ!!!
12
2
 
27
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
с ДВЕ ДУМИ ДИРЕКТОРА НА ТОТО ИМАЩ КЛЮЧ И ЗА ТРЕЗОРА МОЖЕ ДА СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА С ПУСНАТИТЕ ЧИСЛА :DDDDТОТО Е ВЕЧЕ ПЪЛНА ЛЪЖА И ИЗМАМА!!!!!!!!!!!
11
1
 
34
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Впоследствие братовчед му Продан Маринов два пъти посетил сградата на тотото и представил част от хартиен фиш, за който твърдял, че е печеливш. Тъй като фишът бил скъсан, младежът обяснил, че това се случило заради разправия. На фиша личал номерът, но не и числата. Той подал и молба, с която претендирал за печалбата.---------------ЧУДЯТ СЕ КАК ДА ЗАМАЖАТ НЕЩАТА ВЕЧЕ!!!!!!!ФИША Е ПУСНАТ ОНЛАЙН!!!!! САМИ ГО КАЗАХА!!!!! СТИГА СА ЛЪГАЛИ, ЧЕ ИМАЛО ХАРТИЕН НОСИТЕЛ!!!ТОТОТО Е ТОТАЛНО ОПОЗОРЕНО!
10
1
 
30
 
! Отговори
32 преди 9 години
Кой уважаваш себе си хакер,няма да си прикрие следите и ще го прави от личният си компютъра...Тея се базикат с нас.
9
1
 
17
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Тотото приема невалиден фиш и обявява че печели . Вместо да се занимава с КТБ, услужливата съдебна система задържа младежите и народа забравя за КТБ. . Ако отида да си купя хляб със скъсан билет за баня съдът ще ме осъди ли.Уж съда съди по документи- скъсания фиш без числа документ ли е.
8
2
 
3
 
! Отговори
Бай Хой преди 9 години
Аджамийска работа.
7
2
 
33
 
! Отговори
джакпотьо преди 9 години
Уффф,че миришеее цялата тази историяпосмали с лъжите Първо бяха с електронен фиш ,после с истински ,след това с половин .... За съжаление ТОТО-то е манипулирано Хубава работа ,ама Ганьовска Чисто математически ,за да спечелиш вероятността е приблизително 1/14000000 ,т.е почти невъзможно ,до тук добре ,но бай ви *** окензва нещата тотално манипулирайки тиражите прави печалбите невъзможни,за да краде яко Таковайте си мамата , не ви хващат за първи път да лъжете в тотализатора
6
2
 
25
 
! Отговори
onq преди 9 години
А факта, че със скъсана наполовина квитанция са им признали печалбата не е по-малко интересен.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Монархистахахаха ти ме уби :D . Дано не станем свидетели " За кокошка няма прошка "
4
2
 
29
 
! Отговори
зани преди 9 години
И ние сме тръгнали с държавата комар да играем.
3
4
 
23
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Смех, брат. Шеф на сигурността и да има калпави пароли или сис ***, който не умее да си защити устройствата и мрежата. Сигурно паролата му е била love, sex или god. Като най-вероятно е била god.
2
3
 
19
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Дано поне им дадат по некой лев, че са си сложили главите в торбата! Цирк Балкански продължава, идват избори все пак!
1
5
 
20
 
! Отговори
Синя прашка преди 9 години
Вервам ви и с Марсиянска парола и с извънземен кораб да кажете,че са влезли в тотото-ВЕРВАМ ВИ.