"Октопод" започва отново с друг съдия

Водещият интерес бил хората да вярват в правосъдието
Обновена: 23 яну 2015 11:26 | 23 яну 2015 11:26, Веселина Йорданова
11
"Октопод" започва отново с друг съдия
Румяна Ченалова на заседание на делото, което вече ще е с друг съдия. Снимка: БулФото

Делото „Октопод“ ще започне отначало с нов съдия, обясни председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пред bTV.

Още по темата
ВСС отстрани вчера съдията по делото Румяна Ченалова за срок от шест месеца заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея.

Тодоров обясни, че отстраняването й е много сложна процедура и тя спира да гледа дела за този период.

По думите му в Етичната комисия е имало противоречиви мнения кое е в по-голяма полза на обществения интерес – Ченалова да продължи да гледа наказателните си дела, за да не започват отначало, или да спре да гледа всички, докато бъде разследвана дейността й.

"Преценихме, че водещият интерес е да имаме вярата на хората в правосъдието. Затова и делото "Октопод" започва с нов съдия", обяви той.

Тодоров обясни, че след избухването на скандала „Белведере” във ВСС са постъпили още шест сигнала по определени търговски дела на съдия Ченалова и по всички се извършва проверка.

По думите му във ВСС идват много сигнали срещу различни магистрати и освен това комисията се самосезира след репортажи и публикации. „Тя не е единственият магистрат, срещу когото се водят действия”, уточни Ясен Тодоров.

Той увери, че няма политически лобита във ВСС и допълни, че „гнилите ябълки” в съдебната система могат да бъдат разчистени с работа на членовете на съвета и подобряване на манталитета на магистратите.

"Мисля, че няма полититически лобита във ВСС. Аз съм избран от парламентарната квота и никой не се е опитвал да ми оказва влияние през мандата ми", допълни магистратът.

Съдебният процес по делото "Октопод" трябва да продължи през май. На първото заседание преди десетина дни се наложи Софийският градски съд да отложи разглеждането поради здравословни проблеми на участници и от двете страни.

Делото "Октопод" се води срещу Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов и Цеко Йорданов.

Обвинението бе разделено на две. Делата станаха известни като "Малък октопод", който се гледа пред СГС, и "Голям октопод", за който обвиняемите отговаряха в спецсъда. Второто дело обаче бе прекратено от спецмагистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много добре го каза воде6тият Са6о Диков че има 200 стоманени глави които трябва да паднат задасе оправи Съдебната Система.Начело със Цацарони и неговата 6яика и да бъдат осъдени и обесени.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гнилите ябълки обществото само ще разчисти, ние ако чакахме на вас... 25 години чакане да се сезирате стигат! калашник скоро ще играе по тъпанарските ви мутреснки и престъпни, подкупни кратуни! УУУУУУУ! Мръшляци долни!
7
0
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Doverieto v suda e vidimo,no ne samo ot BG grajdani,no i ot chujdencite.I za da se vuzstanovi e nujna podkrepata na cyaloto pravitelstvo na onezi malcina sudii,koito sa ostanali solta v obshtestvoto ni.Dano Bog se namesi i pomogne da se vuzstanovi doverieto i v sudii i v policiyata i v doktorite i mitnicite...taino se nadyavam..Bog da pazi Bulgariya!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боцко с това дело искаше да набута в затвора аверите му които му се опънаха и на които не плати при далаверите. Трактора се оказа корав, не можа да го убие в затвора и спасеншето му е да е във властта защото е добре пазен. Не напразно параноята му е толкова силна защото знае, бандюгите не прощават предателството и измамата.
5
0
 
6
 
! Отговори
до Ясен Тодоров преди 9 години
САСКООО, ЛЪЖЕЦ ГОЛЯМ СИ!!! АКО НИКОЙ НЕ ТИ Е ВЛИЯЛ, ТО ТИ СИ ВЛИЯЛ СЪС СИГУРНОСТ В/У ТВОЙ ПОДЧИНЕНИ! КАК ПРИКРИ ЯВОР ХАЙТОВ ЗА МНОГОТО МУ ДАЛАВЕРИ! БРАДАТИ КОЗЕЛИ НЕЩАСТНИ! ВЪН, ЗАТВОР ЗА ТАКИВА, КАКТО ТЕБ!!!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще дойде ден когато българската инквизиция ще започне. Тогава съдии, адвокати, прокурори ще висят на бесилки и получилите "правосъдие" граждани ще плюят върху тази смрад
3
0
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Не "гнили",а има ли изобщо ябълки.
2
0
 
8
 
! Отговори
?!? преди 9 години
В интерес на правосъдието закови дела изчезват, започват от начало по три пъти, рапределят се с пробит софтуер, накрая подсъдимите изчезват безследно. Всичко в интерес на правосъдието, а ВСС който трябва да даде смислен отговор в застинало в ступор. Гледа докато всичко се случва.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой е назначил тази "съдийка" за решаващ фактор по дело с такава важност ?