ВСС единодушно реши: Владимира Янева е аут от СГС

Отстраняването й от длъжност ще продължи до края на досъдебното производство срещу нея
Обновена: 19 фев 2015 16:39 | 19 фев 2015 16:14,
42
ВСС единодушно реши: Владимира Янева е аут от СГС
Снимка: архив Булфото

Висшият съдебен съвет единодушно реши да отстрани Владимира Янева като съдия и председател на Софийски градски съд. Това стана с явно гласуване.

Янева ще бъде извън СГС докато приключи досъдебното производство срещу нея. То се води по обвинение, че е разрешила противозаконно използване на специални разузнавателни средства за разработката "Червеи".

Още по темата

Предложението за отстраняването на Владимира Янева беше направено малко по-рано днес от главния прокурор Сотир Цацаров. По време на заседанието на ВСС новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов пък призова отстранената вече шефка на СГС сама да се оттегли.

Янева беше поканена от съвета да обясни своята позиция, но тя не се яви, а предпочете да изпрати писменото си становище.

Преди гласуването, с което шефката на СГС беше отстранена от длъжност, Юлиана Колева от ВСС се обяви против изваждането й от СГС и като съдия. Колева обясни, че производството срещу Янева е за действия, които тя би могла да извърши само като председател на съда.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче контрира, че не може да си представи хипотеза, в която двете качества на магистрата ще бъдат разграничени.

При разработка „Червеи” е следена информационната система на МВР в продължение на 300 дни. Използването на СРС-та в този незаконно дълъг период е подписано от Владимира Янева. По закон максималният възможен срок за прилагане на СРС е 6 месеца.

Заявител на специалните разузнавателни средства е настоящата „Дирекция” сигурност в МВР, разкри преди седмица директорът на бюрото за контрол над СДР Бойко Рашков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Владимира Янева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
36
 
! Отговори
овчар преди 9 години
Аз ше я взелма на работа !до 15Търся си доячка на 200 кози.Давам 300 лева,може и да няма стаж по специалностаа-дояч на самоходна биологична еденица!
12
1
 
33
 
! Отговори
1213 преди 9 години
Цо изгонихте жената от работа...Какво ще прави сега....ще има да ходи но интервюта за рабата,ще цъка по цял ден джобса да си намери нещо за 400 лева....Как не ви е срам.....
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилото на съдиите е следното - Кради, пери, лъжи ама ако се оакаш тогава всички ще те натопим, че да не оцапаш и нас.
10
0
 
25
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Не мисля,че гарваните ще и извадят очите.
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е действала с умисъл обслужвайки нечии интереси трябва да лежи, иначе няма управия тази държава. Голяма касапница са явно тези "Червеи", за които май на никой не му се говори. Изобщо не става дума за някакви безобидно протестиращи....
8
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей, Цветанов наистина можело да надене кариран екип щом тази я събориха. Преди 3г. целия съдийски състав скочи срещу нея, Цецо и Бойко казаха НЕ. Менят се времената....
7
3
 
25
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
А ЗУРЛЮ БИДОНЯ...УКРАИНКО ЕВРЕЙКАТА СТАНИШКА..ПАЗИТЕЛЯ НА ВАЗЕЛИНА ВАГЕНИН..КОГА КОГА...ДОГАН..МЕСТАН..БИСЕРОВ..КОГА ЩЕ ГИ ИЗБЕСИМ ПО ДЪРВЕТАТА В ПАРКА...ТО НЯМА ВЕЧЕ ДЕ ДПС ГИ ПОДСТРИГА
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
na ceco slushalkata 4oveka pateka napravi za Qneva no kato vsi4kI V TAZI PARTIQ NA PALQ4OVCITE GERBADJITE NQMAT RAVNI ,PROSTI NAGLI I NAI VE4E LICIMERI CECO SEGA VATRE V ZATVORA ZA 4 GOD ,
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA TOVA PAK C C E NAZNACHIL MAJA I V R V D NA 12000 LV ZAPLATA
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цеце Крадецо сега ще я утеши.
3
2
 
23
 
! Отговори
Bobi преди 9 години
Ha na bas,4e i neya 6te ya warnat do mesec.....
2
1
 
31
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Хубава женичка!Не се притеснявай,мила!
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бах маа му!