Решението на КС за промените във ВСС не е изненада

Съдия Ненков: НС трябва да продължи със започнатите процедури
18 сеп 2015 13:57, Анисия Иванова
0
Решението на КС за промените във ВСС не е изненада
Снимка: Bulgaria ON AIR

Прокуратурата е централизирана структура, както и при съдиите всеки магистрат има своята магистратска независимост, промените в Конституцията не касаят възможността някой да се бърка в работата на отделните прокурори. Това посочи в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR зам.-министърът на правосъдието Петко Петков.

Вчера КС отказа да даде становище по искането за промени в Конституцията. Петков уточни, че това становище е било очаквано от министерството и не е изненада.

Още по темата

"В крайна сметка това определение на КС, с което се отклонява питането на депутатите съдържа и нещо много важно: в неговите мотиви можем да прочетем, че то напомня за решението на КС номер 5 от 2008г., в което се казва, че прецизиране на функции в рамките на отделни органи конституционно определени не осъществява промяна във формата на държавно управление." - посочи зам.-министър Петков.

"Това ми се струва, че насърчава депутатите да продължат с процеса и да бъдат спокойни, че няма да нарушат Основния закон, променяйки го не чрез Велико народно събрание.", обясни зам.-министър Петков.

Промените в Конституцията могат да бъдат приети дори и без гласовете на АБВ, посочи той. По думите му обаче това ще стане по бавната процедура.

Членът на КС Румен Ненков, който е изготвил становището по делото, обясни, че докладчикът не решава делото, а дава само предложението.

"Едно много голямо мнозинство в КС подкрепи това, което предложих. Считах, че КС трябва да се въздържи от това да влиза в политиката и трябваше да спази българската Конституция. Тя не дава възможност КС предварително да се произнася по законопроекти, какъвто беше този случай.", добави съдията.

Конституционното производство щеше да забави целия процес, ако се беше провело цялото по същество, обясни Ненков.

"Депутатите нямат процедура, по която законодателният процес НС да бъде спрян за изчакване на решение на КС. Депутатите получават легитимност пряко от изборите и не може до момента до обнародването на закона никой друг държавен орган да се издава указания или да се произнася по техните законодателни идеи.", посочи още Ненков.

Ненков смята, че депутатите трябва да продължат със започнатите процедури и да ги довършат.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари