Съдът прекрати делото "Чий е храмът"

Според съдиите жалбоподателите нямат правен интерес
23 дек 2015 14:35,
9
Съдът прекрати делото "Чий е храмът"
Снимка: архив Булфото

Тричленен състав на Върховния административен съд прекрати делото за собствеността на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Още по темата

То започна след жалба на дружество "Будител" срещу решение на служебното правителство на Георги Близнашки да даде нотариалния акт на храма на Българската православна църква.

Според неправителствената организация това противоречи на решение на Великото Народно събрание, което е определило, собствеността на храм-паметника е всенародна. БПЦ само можела да го управлява.

Адвокатите на Църквата обаче репликираха, че храмът остава достъпен за всички и прехвърлянето на собствеността на ощетява никой. Защитниците обявиха и че жалбата е недопустима, защото дружеството няма правен интерес.

Именно това стана причина и делото да бъде прекратено. Тричленният състав на ВАС се аргументира, че липсва правен интерес от страна на дружество "Будител".

Според съдиите решението на кабинета "Близнашки" регулира правоотношения, в които жалбоподателите не участват и нямат право да го атакуват в съда.

МС е компетентният по закон орган да вземе решение за преобразуване на държавната собственост от един вид в друг, се казва още в мотивите на ВАС.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 7-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Temenujka Petrova преди 8 години
kak 6te iska nali tova e ravnosilno na xarakiri
5
1
 
0
 
! Отговори
veskatodorova52 преди 8 години
До Бог високоСтига сте писали глупости!ВСИЧКИ ЦЪРКВИ,ДЖАМИИ И ДР.РЕЛИГИОЗНИ ХРАМОВЕ СЕ СТРОЯТ С ДАРЕНИЯ И КОЙТО РАБОТИ ТАМ(ГРУБО КАЗАНО) Е СОБСТВЕНИК И ОТГОВОРЕН ЗА СЪСТОЯНИЕТО МУ.Религията е като партиите...Какво сте записали врели-некипели...ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА НЕ РАБОТИ ДОБРЕ И НЯМА ТОЗИ АВТОРИТЕТ,КОЙТО ИМА НАПРИМЕР КИПЪРСКАТА ИЛИ ДЕЙНОСТТА НА АВСТРИЙСКАТА КАТОЛИЧЕСКА И ДР....БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ СВЕЩЕННИЦИ ИМАТ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ,НО РАБОТЯТ НЕКАЧЕСТВЕНО!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Храм се строи с цел в него да се извършва богослужение. Ако е държавна собственост, то да очакваме ли държавните чиновници да служат в него? Или как да е? Да се ползва само като музей, при което основното му предназначение би отпаднало? На който му харесва последното, няма никаква нужда от храм, в който да се моли.
3
9
 
5
 
! Отговори
Бог високо преди 8 години
Храмът трябва да е държавна собственост,а не на Организираната престъпна групировка БПЦ.Близнашки очевидно е взел дебела пачка за да даде собствеността на поповете в краткият се временен статут на премиер.Храмът не е строен от църквата ,а с народна пара и защо тогава те чернодрешковците да имат собственост върху него?
2
2
 
8
 
! Отговори
До номер 1 преди 8 години
По-налудничаво твърдение не може да съществува!
1
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако един ден БПЦ реши да бутне храма и да направи там мол, няма да има кой да ги спре легално, защото храмът ще си е тяхна собственост.