16 000 лв. за смъртта на жена, нахапана от питбули

Миналият март кучетата убиха 86-годишната в русенско село
Обновена: 23 фев 2016 11:18 | 23 фев 2016 11:07,
40
16 000 лв. за смъртта на жена, нахапана от питбули
Снимка: Reuters, архив

16 000 лв. обезщетение за смъртта на нахапана до смърт 86-годишна старица от питбули в русенското село Червена вода постанови Районният съд.

Пресиян Костадинов и леля му Анелия Коева ще трябва да платят на сина на Димитра Георгиева сумата с лихвите и 1100 лв. разноски по делото.

Магистратите приемат за справедливо обезщетение от около 50 000 лв., но искът е значително по-нисък и затова е уважен изцяло. Размерът му се мотивира с "възрастта на починалата жена и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта й", пише "Труд".

По делото е доказано, че тя е издъхнала от остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, обща интоксикация и остра кръвозагуба от разкъсно-контузни рани по тялото.

На 29 март миналата година питбулите Цезар и Клеопатра прескачат оградата и нападат бабата. Старицата отивала при съседи, но виковете и ударите й по заключената входна врата изнервила животните. Стопанинът им бил на лекции във Велико Търново и ги оставил на леля си.

Въпреки усилията на лекари в МБАЛ - Русе баба Димитра почива за броени дни.

Пресиян Костадинов е осъден на 1,8 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок и 500 лв. глоба. Леля му Анелия Коева, която също не е положила достатъчно грижи за Цезар и Клеопатра, получава 1,4 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и 300 лв. глоба.

Окръжният съд отмени решението на районните магистрати - кучетата да се отнемат в полза на държавата и да се умъртвят. Съдбата им ще решат общината и Областната дирекция по храните в Русе.

Решението може да се обжалва пред Окръжния съд в крайдунавския град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
p преди 8 години
До не е такаТова не променя факта, че съдът е свършил своята работа. Peace :)
25
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тези "наказания" са просто смешни! Това правосъдие ли е или социални грижи?
24
6
 
21
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Хора не се страхувайте да взмете живота и съдбата си в свои ръце! Антифриз, гранулки киснете една нощ в него, цедите ги, омешвате ги с малко копърка за вкус и да се махне мириса и храните мръсните пзета, бездомни и домни...а изкуфелите бабички и стари моми лелки които хранят бездомните баскервилски кучета които са превзели улиците на София - псуване, заплахи и бой ако е нужно***ю! Хората ли са по важни или помиарите???
23
3
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 8 години
Това, което си написал, няма нищо общо с този случай.
22
1
 
1
 
! Отговори
AssBanger преди 8 години
Спейсъре, много си спрял!
21
15
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Добре де, разбрахме че изпитваш панически страх от кучета, даже и на картинка. Защо трябва да ни занимаваш с твоя страх, прераснал в злоба и омраза към хората, които не мразят кучетата.
20
4
 
12
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Ето как заради една небрежност на стопаните на кучетата, се стигна до починала жена и условни присъди, глоби, обезщетения с лихвите и съдебни разноски за над 17900 лева. Очевидно няма умисъл в действията на осъдените и размера на присъдата е относително справедлив. Само размера на обезщетението е малък и съдя си го казва, но съда не може да отсъди повече от поисканото.И аман от дървени философи, които под всяка тема където има намесено куче изливат страховете си.
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кучета, които са нахапали хора се застрелват. Виждала съм хора собственоръчно да застрелват собствените си любими кучета, след като са нападнали и нахапали човек. Човекът е по-важен от кучето.
18
6
 
26
 
! Отговори
Spacer преди 8 години
Е, щом е питбул, значи бабата е била виновна. На питбулите им се прощава, щото или мутри или епични комплексари ги купуват. Ако си взема питбул, да си знаете - аз съм много готен, ни са бъзикайте с меня. Ши си го пускам по парковете да хапе деца, пинсионери...абе не ме еня хич. Важното, че е питбул...кат тая енергийната напитка...
17
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кучетата не са умъртвени? След това, което се е случило? Шегувате се!
16
6
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 8 години
Темата тук е друга, но ще те открехна, че кучкарите са хора като всички останали. И си смени ника - психолог е толкова неподходящ за теб, че просто няма накъде повече.
15
9
 
30
 
! Отговори
психолог преди 8 години
кучкарите са хора с ниско самочуствие и липса на успех и признание в обществото и личния си живот. Чрез вманячването по гледане на опасни породи те си внушават, че имат силата да властват над животни, които могат да убият човек, Така кучкарят се чуства като господар, а всъщност си е същия *** и е опасен за хората. Пазете се от кучкари- те мразят хората! Ако пострадате -съдете до дупка !
14
5
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Темата е какво се е случило и каква е присъдата. Не разбирам защо пак избивате комплексите си от кучетата? Случилото разбира се не трябва да се случва. Трябва стопаните на кучета да полагат необходимите грижи за тях, така че да не се случват такива нападения. За това трябва да бъдат осъдени и съдът го е направил, като според мен е горе-долу справедлива присъдата им. Размерът на обезщетението, което трябва да платят е максималният, размер, който е можел да отсъди съда, но някои не са съгласни и
13
1
 
11
 
! Отговори
не е така преди 8 години
До Анонимен Ищецът, за да предяви иск и дело трябва да плати процент от исканата сума. За този регион може да не му е било възможно да плати предварително повече в съда и затова искът да е само 16 000 лв.
12
3
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Дали четеш!?А дали разбираш!?Много е съмнително.
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много комплесари с страх от кучета си изливат злобата тук. Не видяхте ли за какво става дума? Починала е жената, има съд, присъда, ..., а вие пак коментирате комплексите си.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С изключение на номер 6, останалите не четете ли?Има иск за 16000 лева и съдът го е уважил напълно, т.е. съдията не може да отсъди повече, отколкото е поискано, но са си казали, че 50000 лева е справедливата сума и ако ищците си я бяха поискали, съдията щеше да им я даде.
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Питбула е комплексарско куче.
8
4
 
10
 
! Отговори
@ 6 преди 8 години
Как не прочетох цял живот някой пудел да разкъса човек бе професоре , винаги е тази глупава и непредсказуема порода.
7
5
 
14
 
! Отговори
Инч Хай преди 8 години
Докога ще търпим ! Държавата се превърна в държава на кучетата, ***, мингалите и корвите!