След инцидента в Янтра: Тръгва проверка на дома за деца

Сдружението на сираците се заканва да съди институцията
Обновена: 20 юни 2016 15:28 | 20 юни 2016 15:19,
9
След инцидента в Янтра: Тръгва проверка на дома за деца
Снимка: Булфото

Окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Велико Търново Емил Денев, със заповед от днес, разпореди проверка на Дом за деца,лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови” във Велико Търново, във връзка с трагичния инцидент, при който във водите на река Янтра се удавиха две деца. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново, предаде "Фокус"

Проверката е възложена на прокурор от административния съдебен надзор, относно режима на пребиваване на децата в дома, отпуски, свиждания и други.

Още по темата

По случая има образувано досъдебно производство за установяване на причините, поради които са се удавили двете деца, което се наблюдава от Окръжна прокуратура – Велико Търново.

От Националното сдружение на сираците в България пък заявиха, че ще търсят съдебна отговорност на ръководството на Дома за деца, лишени и от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови“, както и на Община Велико Търново. Това заяви председателят на Сдружението Слави Михайлов.

Той посочи, че причина за това тяхно решение е безотговорно отношение, довело до смъртта на двете удавили се в река Янтра момчета. Според председателя на Сдружението в Дома има нередности, свързани с пропускателния режим на децата и с отношението към тях. По думите му липсва доверие от страна на децата към възпитателите.

„Неадекватни действия – така ще определя работата в Дома за деца „Пеню и Мария Велкови“. По отношение на пропускателния режим има огромни пропуски. Излезе една версия, че децата са се записали в тетрадката, че излизат в двора на Дома. Коя майка или кой баща пускат детето си в собствения си двор с бележка? Няма процедура в Дома „Пеню и Мария Велкови“ децата, когато излизат в двора, да се записват в тетрадка. Има тогава, когато напускат пределите на Дома. Така е в цялата страна. След като тези деца са били пуснати в двора на дома, защо е нямало човек в двора тогава?“, попита Слави Михайлов.

Той съобщи, че поема ангажимент за назначаването на адвокати на родителите на загиналите деца, за да бъдат заведени съдебни дела срещу Дома и срещу Общината. Едното от загиналите момчета, Митко, вече е погребано в село Антоново, а погребението на другото, Мартин, ще се състои утре в село Водолей. За погребението на двете деца са събрани средства от дарения. Слави Михайлов изрази своето възмущение, че нито Дома, нито Общината, са подпомогнали родителите, както финансово, така и морално.

Домът ще бъде закрит от 1 юли тази година като част от процеса по деинституционализация. Там обаче остават два Центъра за настаняване от семеен тип, чиито ръководител е Ганка Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единият от "опечалените" "родители" е пращал децата си при английския педофил срещу щедро заплащане /Нова ТВ/. Защо не ги съдите "родителите"??????? Къде беше тогава Националното сдружение на сираците в България?????????
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва ли винаги да има жертви, за да се размърда някой хрантутник и чак тогава да се вземат мерки? Щели да се подписват?! Че всеки третокласник може да фалшифицира подпис. И все едно не могат през някоя стая от първия етаж от прозореца да влизат и излизат незабелязано? Някой изкукал дъртофелник пак симулира мисловна дейност. Пропуснал е пионерския лагер.
6
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
господ ги е прибрал да не се мьчат повече в този живот
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и аз искам организация за моето дете, искам някой да ходи постоянно с него, за да не му се случи нищо.
4
1
 
9
 
! Отговори
Валя преди 7 години
И сдружение на сираците ли има.Аман от разни сдружения, агенци и тн.От какво се издържат тия харантутници. Защо не съдят родителите които оставят децата си друг да ги гледа.Сираците в тези домове са малко,повечето са на мързеливи и безхаберни родители които не ги интересува колко деца ще нацъкат и кой ще ги гледа. Важното е да се вземе помоща за раждане и да има соц.помощи за цигари и алкохол.Оставяш дете в дом, плащаш издръжка друга алтернатива няма,ако няма пари има принудителен труд.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой е този Слави и какво правосъдие раздава ? Не били помогнали на родителите, те натирили децата си в дом, тва не са родители, тва са някви създатели на тия деца. Персоналът по тия места, че не става, не става на 100 % съм съгласна, ама кажете как до всяко дете от дом да се прикрепи по 1 човек и като излиза от дома да има придружител ?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласен съм със себе си! То като ги знам и гледам по телевизиите, в разните агенции, комисии и инспекторати все едни засукани мадами под 35, направо пойни птички за гушкане, а персонала на домовете за луди /немормални/ и кутсузлии /лица с увреждания/ работят пряко сили и нерви едни изтормозени лелки, грохнали от годините и грижи, и сами нуждаещи се от помощ, а не от проверки и наказания.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък имам предложение да ги осъдят без проверка и вместо да губят излишна енергия за командировки, процедури, протоколи и доклади, тея проверяващи от инспектората и някои особено възмутени журналисти и граждани, да вземат те да поемат това и подобни заведения и покажат как трябва да се работи с таков контингент възпитаници .Лятото е чудесен сезон за такова показно.