Дупнишката пирамида – дупка без дъно

Популярната каса биела по лихви дори фалиралата КТБ
4 юли 2016 07:00,
55
Дупнишката пирамида – дупка без дъно
Снимка: "Дарик"

Пирамида в града на Братя Галеви гръмна и ужили стотици хора. Става въпрос за Дупнишката популярна каса, която привличала клиенти с бомбастични лихви.

"Даваха по 14%, повече дори от фалиралата КТБ. На някои дори са им предлагали 18% годишно за по-големи суми", разказаха потърпевши пред "Стандарт".

Още по темата

Първоначално всичко вървяло нормално. През първата година на хората им била изплатена лихвата. Това ги накарало да внесат още пари и да привлекат нови клиенти за "касата".

През юни обаче фалшивата банка фалирала и била обявена в несъстоятелност, а собствениците й потънали вдън земя.

Ужилените са загубили различни суми - един 200 000 лева, друг 150 000 лева, трети 55 000 евро и така нататък. Едни са продавали имоти, за да вложат пари в касата. Други превеждали част от пенсията си, за да натрупат достатъчно спестявания за ремонт у дома. Трети влагали в касата парите на децата си, които им превеждали от чужбина.

Сред вложителите в "Популярна каса" има бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани. Говори се за депозити от над 200 бона.

Пенсионерът Емил Лазаров изгорял с 50 000 лева в "Дупнишката популярна каса". "Случайно минах оттам и гледам на таблото - годишна лихва от 14%. По това се подведох", разказа той. Внесъл първите 20 000 лева от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член.

В началото всичко било наред и прибирал обещаните лихви. Затова внесъл още 30 000 лева. За три години взел над 8000 лева от лихви.

В районната прокуратура пък вече има внесени 38 жалби от потърпевши.

Първата е подадена още на 11 април - преди касата да фалира, но развитие по случая няма.

Говорителят на Районна прокуратура Дупница Емил Павлов потвърди за подадените жалби срещу собственика на "Популярна каса". Вече е образувана предварителна проверка , като в момента Икономическа полиция изяснява случая.

Гръмналата пирамида е регистрирана през 2009 г. като кредитно-спестовна кооперация "Дупнишка популярна каса". Основатели са собственикът на "FS Холдинг" Давко Давков от Дупница, Владко Владимиров, Валентин Благоев и Георги Близнаков, който е председател на борда на финансовата институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
40
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Глупости! Дупнишка Популярна Каса си е наред. Тези слухове се разпроатраняват от големите банки които се плашат от основния им конкурент Дупнишка Популярна Каса. Дори Обама и Путин имат спестявания в касата. С нетърпение очаквам 15 Септември да поверя и моите спестявания във верни и сигурни ръце: Дупнишка Популярна Каса.
25
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14-18% лихва да бе да. Ама пуста му алчност.
24
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До GogoТочно за Първа частна банка не си прав, там ставаше въпрос за съвсем други икономически интереси. Банката обслужи интересите на кредитни милионери, сринаха я за да замажат нещата, пострадали обикновени хора нямаше - получиха си сумите по сметките с малко закъснение, всъщност на далавера бяха кредитополучатели с политически чадър, изтеглили големи суми и така и не върнали нищо.
23
1
 
40
 
! Отговори
цирк преди 7 години
В този град няма ли полиция,следствие,прокуратура,съд?или всички те са били на хранилка в касата?от друга страна алчността на хората подхранва такива пирамиди!
22
0
 
54
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
В зората на демокрацията и първа частна банка и много други даваха големи лихви.... Всички фалираха и завлякоха сумата си и народ. Историята се повтаря. На народа му е къса паметта, на измамниците не. Жалко за наивниците!
21
0
 
48
 
! Отговори
Дааа преди 7 години
Алчност, любим мой човешки недостатък. Глупаст - среща се често при алчни хора, които не мислят с главите си. Жалко за хората. Но все пак, от къде имат толкова пари? 200 000 в полицаи. Това дали са заплатите в края на стажа на този човек или пък са натрупани от спестени заплати. Не яде човека и хоп 200 000 или са от нещо друго, не мога да са обясня. Вожда каза, че корупция няма, а коне и кожи липсват, даже част от индианците заминават за чужбина. Интересно Уотсън, интересно! Нещо се пече, идва!
20
0
 
50
 
! Отговори
NFNF преди 7 години
Докато има балъци ,ще има и популярни каси !
19
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно, някои не са си извлекли никаква поука от случая КТБ! Наистина сме калпав материал!
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KAK SUDA RESHAVA KOKATO NYAKOI DAVA PARI SRESHTU LIHVA, A V SLUCHAY DURJHAVATA SI SATVARYA OCHITE?!
17
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега убедихте ли се,че не БСП,СДС,ГЕРб,Атака,комунисти или ДС са ни виновни?Виновни сме си ние,с нашата неграмотност и тъпотия,претенциите ни че всичко знаем,всичко можем и от всичко разбираме,а на края винаги духаме таратора!И какво са седнали да реват сега тия?Що не реваха гогато,макар и за кратко са получавали по 14% процента лихва?
16
0
 
60
 
! Отговори
Хмм преди 7 години
Ако документите са ок, държавата няма как да им откаже лиценз. Не бих се учудил, ако и договорите между вложители и тази каса са така направени, че всичко да е легално. Тези спестявания НЕ са гарантирани и хората да ходят да пият една студена вода, като са толкова алчни. Даваш 150 000лв. а не правиш обстойна проверка на кого ги даваш.. кой ти е виновен? Лихвите са ниски, но в Европа от край време са такива. Банките са за да държат средствата на сигурно място, не за да се забогатява.
15
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DURJHAVATA UCHASTVA V REKETA. UMISHLENO SI TRAE I GLEDA BES DA REAGIRA. TAKOVA NI E USTROISTVOTO
14
5
 
37
 
! Отговори
Азер Гъзаев преди 7 години
Ами същата работа като с КГБ банка на руската мафия! Дори завлечемдържавните ни пари но правителствата и Бнб се правят на ударени!сега шиши купува,а боко вика ,че бил си тръгнал с майка си! Свинска работа!
13
0
 
67
 
! Отговори
!?! преди 7 години
"До 200 бона държавата ги гарантира даже и при 20%"------------Нищо не гарантира в случая. Това не е банка, а кооперация. Законът за банково дело не се отнася до подобни дружества.Човешката глупост и алчност е безкрайна.Лихва над 2-3% на спестовен влог е невъзможна, няма такава в световната практика.
12
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народа е *** и държавата е слаба.
11
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хората са глупави' но властите които са дали лиценз на тия бандити много добре разбират какво представлява тази каса. но саси взели процента и сега мълчат като комунисти.
10
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отначало-1989г. бяха онези игрички с талоните-купуваш три,продаваш ги на други трима,всеки от тях на още трима,а ти чакаш като издоена овца за юмрук..После дойде Иво Недялков,Майкъл Капустин и още куп други измамнициТелефонните измами с игли,каиши,болни роднини,катастрофирали деца и близки и тнКТБСега тия..При толкова *** народ,нищо друго не заслужаваме
9
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съчувствам на "изгорелите",но не ги оправдавам и считам,че някой освен самите тях е виновен заради глупостта им.Представям си как щяха да реагират,ако някой се беше опитал да им обясни,че залагат на куц кон!Сега реват на умряло,че някой им е гепил парите,а не са си давали сметка,че печалба от 14% трудно се прави,освен по незаконен начин!
8
0
 
52
 
! Отговори
J преди 7 години
Пирамида през 2016 :-)Вложцителите и са глупци !
7
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по зле от Дупнишка пирамида е само руска банка там фалират с десетки