Стотици хиляди потъват в "Дупнишката популярна каса"

Ужилените са много, задържани за пирамидата – няма
1 юли 2016 10:00, Петя Славова
48
Стотици хиляди потъват в "Дупнишката популярна каса"
Снимка: архив, Булфото

Стотици хора, вложили всичките си спестявания в "Дупнишката популярна каса", се оказват без спестяванията си.
Сред тях е пенсионерът Емил Лазаров. Изгорял е с 50 000 лева. Подвел се по високата лихва от 14 %.

Без много да му мисли, мъжът внесъл първите 20 000 от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член.

В началото всичко било наред и Емил получавал лихвите си. Затова внася още 30 000 лева. За три години получава над 8000 лева от лихви.

И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил разбрал, че "Дупнишката популярна каса" е фалирала.

На адреса в Пловдив, където е седалището на сдружението, няма никой. Телефонът за връзка е изключен.

Собственикът на фирмата е неоткриваем, а в районната прокуратура в града са внесени 38 жалби.

А Емил и другите ужилени са останали без стотинка. Като него са  много други, загубили суми от 5 000 до 150 000 лева.

Подали са сигнали във всички отговорни институции, които биха могли да вземат отношение по казуса. До момента няма резултат. Затова хората смятат, че някой закриля въпросната "Дупнишка популярна каса".

Все още в града има служителка на въпросния офис, която продължава да събира бързи кредити, но никой от органите на реда не предприема мерки срещу пирамидата.

"Това е малък град, всички сме братовчеди. Тук не може да се направи това нещо", казва пред Нова тв една от засегнатите.

Според нея до този момент не е свършено нищо по въпроса и хората смятат да се обърнат към върховната прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Вампир преди 7 години
Интересно, че всички обвиняват пенсионера, който макар и да е постъпил глупаво е жертва и оправдават бандита-лъжец осъществил схемата, както и работещите за него касиер, счетоводител, адвокат и т.н. Вместо да се пали пред Президентството, пенсионера по-добре да запали къщата или колата на фараона.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тези които си държат парите в лири(британски) държавата няма ли да измисли някакво обезщетение?
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не разбрах като са си купили дял от фирмата ,имат ли право да го продават този дял или не.Ясно че тези дялове вече не струват нищо, но по договор предварително това е било уточнено все пак е имало момент в които символично този дял е струвал нещо или ако нямат право да го продават се гледа на тези пари като дарение срещу което се получава лихва .Човека си е получавал лихва редовно но дарението е изчезнало.И няма да си получава лихвата за напред.Инвеститори всякакви.
32
0
 
8
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Нищо страшно! Ако не беше тази каса , щяха да ги хвърлят през балкона за доктор Иванов или следователя Петров! Нормален ден за България! Колко са загиналите на "пътя убиец" днес?
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако на всяко кьоше сложиш по един ***, пак ще останат *** без кьошета. 30 години ги лъжат по един и същи начин, отчайващо! Чипа ли да сменяме, гена ли, не знам.
30
0
 
3
 
! Отговори
Ню Дупница преди 7 години
Няма нищо,поне душманите на Дупница са се понаситили временно и няма да ги има
29
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
А пък сега и ББ ви бил виновен. Майко мила що не ме роди сърбин.
28
0
 
15
 
! Отговори
Край преди 7 години
Живота забранява глупостта и я наказва ВИНАГИ. Тя пак избуява и той пак я наказва. Това е час от природния кръговрат.
27
0
 
7
 
! Отговори
ТВ преди 7 години
Тези хора можеха да се замислят поне след фалита на КТБ за това, какво правят. Защото ако парите им бяха в нормална банка, щяха да са сред защитените вложители. А те са съкооператори в едно фалирало дружество, доколкото разбирам, т.е. инвеститори. Когато сме алчни за високи лихви, никого не слушаме и не мислим, а когато си загубим парите - ще се палим. Ами то все едно са ги загубили на рулетка в игралната зала.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както са каза ли умните хора! Лакомо ду.е кръв се.е! Другарят селенжър им дал 50 000 левчета а получил във вид на лихви 8 000 левчета. И те са му много!
25
1
 
31
 
! Отговори
прост инж преди 7 години
Хора, мислете, преди да си давата парите на когото и да било! Познавам инвеститори с дългогодишен опит, които с ежедневни внимателни проучвания на пазара се радват на 5-7 % годишна доходност, а вие някой ви казва 14 % и давате 50 000 без да мислите! ОТ КЪДЕ ще се появят тези 14 % за да дойдат при вас. При парите нещата са като в природата.
24
0
 
6
 
! Отговори
Марто преди 7 години
Евала бе холдинга
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 20Не даде викаш. Милите вие ощетени роднини дето не сте взели стотинка от леля милите вия. Ей тоя балкански манталитет. Много ме кефи, родат ми е длъжна аз на нея не. И аз имам няколко такива мили роднини дето трябва да им давам, щото сме рода а кат ми потрябват ги няма или дирекно "оправяй се", а после пак притичват
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имали -дали.... и им ги взели
21
1
 
17
 
! Отговори
Прост Народ преди 7 години
Ех народе народе, пустата ти алчност ще те затрие. Докога има такива *** пенсионери, които да се лъжат, така ще е. Не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава.А най-лошото е, че те прости хорица ни решават съдбата на изборите. Дойде Бай-Пешо от Герб, Мерб, Звер, БКП, или каквото и да е там казва му този път се гласува за тези и това е. Той е научен, каквото му каже партийния ръководител, това е. Докато не измрат и последните *** от СОЦ-а, така ще е.
20
2
 
9
 
! Отговори
маке преди 7 години
ами тия с бързите кредити кви са чисти измамници но бат ви Боко си ги котка явно тва си е дръжавна политика да обират и заробват хората а тия дет викат че се подлъгали хората да помислят по коко пъти на ден ги лъжат я топлофикация я енерго я у кварталния магазин
19
0
 
22
 
! Отговори
Мда преди 7 години
Не може да си едновременно и лаком, и глупав, и същевременно да имаш пари. Едно от тези трите винаги е в повече.
18
2
 
5
 
! Отговори
селчо преди 7 години
до Галеви малеви Беше ирония,ама сигурно си от изгорелите и затуй квичиш
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Схемата на Понци е вече на 100 години и все още работи... *** народ, слаба държава!
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алчен е булгареца,много даже.Много сме боси БГ-тата в някои работи.После като ни го кажат и се обиждаме.Ами да така си е прости сме и алчни,мързеливи,злояди и още една маса негативности.Няма мисъл в тази държава има само едно такова дебелашко крадене,ама от най-кръчмарските и такова ни е и мисленето.