Дянков се "предаде", сам се обади на прокуратурата

Негов адвокат се е свързал с говорителя на главния прокурор
Обновена: 4 яну 2017 09:54 | 4 яну 2017 09:52, Камелия Цветанова
71
Дянков се "предаде", сам се обади на прокуратурата
Снимка: Булфото, архив

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков се е свързал с прокуратурата във връзка със сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в EVN. Дянков е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по служба.

Още по темата

"Той самият се свърза със Софийска градска прокуратура и късно снощи с мен се свърза негов защитник. Имаме контакт със Симеон Дянков, очакваме в рамките на днешния ден да се уточни денят, в който ще се яви в Следствения отдел", посочи прокурор Румяна Арнаудова.

След като прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи вчера, че се издирва и бившият финансов министър Симеон Дянков за сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в ЕВН.

В отговор Дянков публикува позиция в своя личен профил в социалната мрежа Facebook, в която заяви, че действията му като вицепремиер и финансов министър са били в съответствие с действащите закони и в защита на държавния интерес, както и декларира, че е готов да съдействие на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси.

Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е за престъпление по служба, посочи Арнаудова.

Според прокуратурата от действията му е налице щета от над 8 млн. лв.

Разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков е за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания.

Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера даде първите официални подробности за разследването, започнало през 2014 година.

Обвиненията на прокуратурата, свързани с приватизацията на държавния дял от "EVN България", почиват на "многократно опровергани и неверни допускания и твърдения". Това се казва в официална позиция на инвестиционния посредник "Булброкърс".

От дружеството припомнят, че приватизацията е извършена чрез закрит аукцион, а продажната цена е била с 1/3 по-висока от минимално допустимата от Агенцията за приватизация. Обвиненията са построени върху сигнал, подаден от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Именно комисията е регулирала и съблюдавала целия процес, допълват от "Булброкърс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
браво преди 7 години
Доган , Бисеров ,Масларова ,Станишев ,Р.Овч. и други знайни и незнайни другари герои на комунистическия перачески и гепачески труд са чисти и невинни като сълзици. А този който поръча оборудване за Белене без решение на НС и без договор и платихме милиард и двеста милиона за този дето духа е още по чист другар.
50
2
 
4
 
! Отговори
ДА и НЕ преди 7 години
Пицаря Дянков ще яде постни кренвирши и кренвиршчета в затвора предлагани от затворниците ако ме разбирате какво искам да кажа
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във коментара на Сидни прави впечатление ,че изброените бандити са се кремълски подизпълнители а сега и Дянков,що така бе другари?
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от АВ$$ТРАЛИЯ, Сидниопазил ме Бог, ама се съгласявам с коментар на Синдито!
47
2
 
6
 
! Отговори
до ауфвидерзен преди 7 години
единствения проблем е, че скоро всички в германия ще си казвате салам алейкум, вместо баба ще е али-баба, а самолет ще е забранена дума от съображения за сигурност.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много ме кефят политиците. те го обвиняват и го дават на съд, той щял да им съдейства по 'интересуващите ги въпроси'. дянков, те не те викат да те питат с каква пижама спиш, нито искат от теб съдействие по цената на акциите на кока-кола, а те издирват като обвиняем. иначе, вън от тези конкретни случаи с трайков, ненчев и дянков - това е отново имитация на борба с корупцията, румънските политици си излежаха присъдите, а тук всички са невинни, само замазваме очите на брюксел.
45
0
 
6
 
! Отговори
BRQ преди 7 години
Явно Прокуратурата на България е слаба ракия .За такива Престъпления се издава Международна Заповед за Издирване .Какво ще си пишат през Фейсбук , като пубери .Призовава те Прокурор , ако те няма си в Списъка .
44
0
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Отново няма да има осъден, защото по наказателния кодекс няма колективна отговорност а персонална! И той като бай Тошо ще отърве кожата да не лежи в затвора! Колко удобен Наказателен кодекс за нашите политици! Народа отново ще понесе негативите и корупцията от тях!
43
0
 
7
 
! Отговори
Ауфвидерзен преди 7 години
М-да, затова моите деца са германци и една дума на български не знаят, освен баба и самолет.
42
0
 
4
 
! Отговори
Дойчинов преди 7 години
ще видим кво ще стане,нещо ми някаква медийна измама. как тоз Трайчо не ковнаха на изборите.Ами ...ако беше станал президент....а?
41
1
 
2
 
! Отговори
Саломон преди 7 години
Това е факт, че бандитягите винаги са управлявали БГтото и преди и сега нищо ново под слънцето. Честните са робите.
40
2
 
10
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Само заради това че са продали нещо печелившо трябва да бъдат обесени.
39
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Комедия д...царацаров се разиграва пред публиката в...многострадална България.Римското правило за...своевременно правораздаване у нас не важи.Всяко забавяне на големи и знакови процесуални производства е умишлено.С тези си действия прокуратурата цели да си...препере имиджа,че върши нещо и да препере Бочко и трй...измит и чист да...цъфне пак отпред на редицата за народни...управници.Плитки маневри за...шикалкавене и бавене и накрая всички чисти,като изворна...банкянска вода
38
1
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
Много добре, но изниква основателния въпрос защо Цацаратурата рови стари *** oтпреди 6 г 2-3 месеца преди изборите?Отговорът оставям на вас.
37
0
 
26
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 7 години
Той не се крие, ама те го търсят! Е, поне вече знаем какво работи Прокуратурата!
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А от 2011 до сега тая прокуратура къде е жмала, за да стават тия работи? Кой ще повдигне обвинение и на прокуратуратаD
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прокуратурата "повдига обвинения" ...някой да е видял поне един политик в затвора ?всичко си остава на едни листове хартия които се местят от една папкa в друга, колкото да отчитаме дейност.Ама в Брюксел не са толкова глупави
34
0
 
26
 
! Отговори
Митко Димитров преди 7 години
След 6 години Гл. Прокурор повдига обвинение срещу Тр.Трайков и Сим. Дянков/за това,че носят малък обувки/ ! Ами защо не подведат под отговорност слугата на Б.Борисов-Стоян Мавродиев? Нали неговата комисия е наблюдавала сделката! Този долнопробен театър има една основна цел-ДА НЕ ПИТАМЕ ЗА ФАЛИТА НА КТБ-КРАЖБАТА НА ВЕКА!!!
33
3
 
17
 
! Отговори
Бесен преди 7 години
Добре.сега става ясно,Симеончо ощетил "държавата" с 8млн. Трайчо ощетил с 21млн. А искам да попитам, кой се е облажил и с колко от цялата далавера и врътка.Бях прочел някъде ,че от цялата работа е намазал Прокопиев ,искам да знам вярно ли е това?И ако е вярно,какво следва след това?
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
a komunistite s med da gi majesh...kato pochnesh ot pendela Sergei