Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи

Две жени и двама мъже са заплашени от екстрадиция, съдът решава
Обновена: 12 апр 2018 17:13 | 12 апр 2018 15:37, Камелия Цветанова
331
Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи
Желяз Андреев. Снимка: БТА

Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Още по темата

Той уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969 г., за които е установено от органите на МВР, че се намират в София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане.

"Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане", обясни Цацаров.

29-годишният Желяз бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, а вчера беше пуснат оттам с мярка за неотклонение "Подписка".

Прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

Той е бил назначен във фирма, регистрирана у нас, но в централен офис в САЩ и не е бил наясно, че работата му се регулира не от българските, а от американските закони.

По времето на сключването на сделките - септември 2013 г. - февруари 2014 г. България и ЕС не са налагали ембарго на Сирия.

Сред компаниите, с които той е работил, е била и сирийската фирма. В резултат на осъществените през 2013 г. и 2014 г. общо 7 сделки със Syrian Air, Желяз се оказва обвинен в престъпление, предвиждащо осъждане от съда във Флорида на максимална присъда от 25 години затвор в САЩ и глоба от 1 250 000 щатски долара.

Желяз напуска "AW Tronics" през април 2016 г., а почти година по-късно научава от бивш колега, че името му е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия.

В сайта на американската прокуратура става ясно, че освен Желяз са обвинени още осем души, петима от които са българи.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов българското външно министерство днес е предприело спешни действия около случая на младия мъж.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

В крайна сметка решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте се упражнявали на темата, ако не е нарушил българското законодателство неможе да бъде екстрадиран, но ако действително е вършил ембаргови сделки това си е престъпление, сега отделен въпрос е, че тия със сигурност не са обикновенни бачкатори, както се опитват да се представят, сигурно те са замислили и схемата за заобикаляне на ембаргото и затова ги търся, тоя номер с трудовия договор може да мине пред наш съд, ама в щатите едва ли
33
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екстрадират ли българите в САЩ България ще пламне, сигурен съм че всичко живо ще се вдигне и ще помете и управляващи и съдебен апарат, предполагам че им е яснона тях
32
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тарикатчето от Добрич, вместо да стане софиЯнец май ще стане затворник в Гуантанамо.Ха-ха, понякога така се случва в Живота.
31
18
 
6
 
! Отговори
Anon преди 6 години
Този Желязко не е по различен от дребните мутри дето влачеха тубите с нафта към Югославия по време на ембаргото там. Такива което този и фирмата за като работи са виновни за огромното количество оръжие и военно оборудване във всички горещи точки по света. ***. Не знаел. Знае разбира се и просто са ги хванали.
30
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един да беше - да кажеш, фал станал.Ама четирима вече е съвсем друго нещо...
29
1
 
7
 
! Отговори
В САЩ ИМА ЗАКОНИ преди 6 години
Цветанов нали е приятел с Тръмп. Кани го редовно на закуски.Що не вземе да уреди там нещо ... под масата.Както сме си свикнали в Територията.
28
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЮСА не ви командва, искането е от Интерпол. Сега ако се смятате за по-умни от Интерпол, не знам. Този нагъл ке леш се е цанил да работи при шефове араби и е трябвало да се досеща за някои неща. Той няма полезен ход, освен да се яви пред съда в САЩ и да си получи заслуженото. И между другото физиономията му не е чисто българска.
27
1
 
28
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Какво излиза сега, да работиш в кол-център се оказва опасна и животозастрашаваща работа с непредвидими последствия! Тц, тц, направо избиха рибата тези от най-великата демокрация! Все едно в магазин да продават витамини с цианкалий, и да осъдят касиерката, не собственика и управителя!?
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако наистина са петима, тогава вече могат да ги съдят като Организарана Престъпна Група (ОПГ). Там присъдите почват от 64 години затвор.Защото това е САЩ, а не разградения двор България, където затворници излизат през парадния вход на затвора посред бял ден.
25
0
 
17
 
! Отговори
А преди 6 години
НЕ СИ МОТАЙТЕ БЯГАЙТЕ В РУСИЯ,НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с искането за арест / екстрадиция само на Желяз беше за да може герберастите да сондират обществените реакции......на "село" в Добрич, на 500 км. от София, около Великден ...... Целта беше да се провери дали ще мине тихо и без шум .... а и после и другите 4-*** набързо в САЩ, щото щеше да има прецедент.
23
0
 
15
 
! Отговори
ТИКВАТА Е ПОДПИСАЛ преди 6 години
май тоя К.ИРЛИВ ЗАКОН. Заедно с оня С КРИВАТА ГЛАВА дето кисне всяко лято по 1 месец в САЩ са виновни най много - ратификацията е от 2009 г
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пич, не знам какво ти е пичовското, ама какъвто и да е си Желяз е наш гражданин, нашето законодателство не е нарушил, не е бил в САЩ, така че дефакто е нормално да го защитим. Да екстрадираме българи да бъдат съдени по чужди закони в чужди държави , където никога не са били, е абсурдно. А още повече, че има и смъртно наказание. Дефакто ние сме подписали, че американските закони са над нашите закони. Ами ако в Америка забранят да се къпеш в петък и ти вземеш че си удариш един душ утре?
21
2
 
28
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
Парите са отивали в Сащ вероятно и стоката оттам е тръгвала ,виновни са българските служители ,бачкащи за една заплата ! Смях !
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да съм сигурен този младеж дали е знаел какво прави, но съм сигурен в друго, сигурен съм че щатите прекалено много си позволяват, досега са бомбардирали половината свят, налагат ембарго на когото си искат от позиция на сила, изискват екстрадиция за когото си решат, накратко контролират целия свят. Този младеж трябва да бъде защитен от държавата ни, а не да лижем *** на САЩ по повод и без повод
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ясно си пише, че по времето, когато са сключвани сделките е нямало наложено ембарго от ЕС и България към Сирия. Какво искат американците, техните закони да действат на чужда територия ли?
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз."---Прочетох заглавието и се притесних: как така, "Държавата се задейства"? Как без санкция от Банкянския Тиквун ще се задействате, бе! Започнах да чета и се успокоих, като разбрах, че "Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов." *** трЕба ред да има! :)
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ наложили санкции на Сирия...Човекът е български гражданин, работил е в българска фирма...Ама САЩ били наложили...Васална държава на САЩ ли сме?
16
2
 
25
 
! Отговори
БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА преди 6 години
нашия съд решава дали да го прати. Нещо като ВЕРВАЙТЕ МИ! Отиде ли там няма връщане - ще го осъдят само защото те си мислят така. Както няма доказателства нито за СКРИПАЛ, нито за химическите атаки в СИРИЯ - виновния го знаят ПРЕДВАРИТЕЛНО. Убиха като куче и САДАМ, КАДАФИ, само защото така искат. А някакви си БЪЛГАРИ.... в затвора да гният като роби. Май сме РОБИ, щом позволяваме такива ПРОДАЖНИЦИ да ни управляват и дават така като че ли сме овце за аколение
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КОЙ БЕ, КОЙ ТАФРОВПодписан е през 2008 и е в сила от 2009 => "Борисов 1"