Не дадохме на Турция граничарите, убили бракониер

Адвокатите ще се запознаят с още доказателства по делото
118
Не дадохме на Турция граничарите, убили бракониер
Снимка: Булфото, архив

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари.

Още по темата

Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008 година.

Защитниците на четиримата поиска още време да се запознаят с писмените доказателства, касаещи наказателното производство. Съдът се съобрази с тях и отложи делото за 9 ноември.

Дотогава към тях ще се приложат пълния обем от писмени доказателства, за да се осигури правото на защита на българските гранични служители.

След днешното заседание в Бургаския районен съд трябваше да приключи изпълнението на съдебната поръчка от турската страна.

Междувременно над 200 души се събраха на митинг в подкрепа на полицаите пред съдебната палата.

Омбудсманът на града Тодор Стамболиев призова държавата за подкрепа. Той каза, че страната ни трябва да наеме турски адвокат, който да защити нашите граничари на предстоящото дело срещу тях в турския наказателен съд.

Обвинителен акт срещу четиримата бивши гранични служители Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са изпратили от Турския наказателен съд в Къркларели.

Според съдебната поръчка на тях трябва да им се даде право на защита, обясни адвокатът на Михаил Цонков - Росен Кожухаров.

През 2008-а година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан.

Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас сега ще бъдат изпратени на турската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До :Минаващ: Всичко си имам ,браточка ! Цял живот работих и си имам и къща,и лозе,и овощна градина ! Нямат такива като теб-минаващи и заминаващи!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
та кажи софианецо ти от кое село си все пак ? Не се срамувай :)
32
9
 
5
 
! Отговори
до софиянец-о преди 5 години
:) ... последно имах въшки когато бяг в детската градина в с Маломир окръг Ямболски .От всякъде българско село . И не съм в групата на обрязаните (колкото и да би ти се искало) . И понеже съм БГ чедо , знам си хората :) И знам какво правят и измислените граничари и всики останали скъпи сънародници . А че Русия и Турция са си делили досега няколко пъти България , и че остана още едно финално деление - това е повече от сигурно . И причината е че БГ-та не стават за нищо . Знаеш си го и ти.
31
6
 
4
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Абе утепали са си го наще, няма нещастен случай. Ама кво толкова, те през османското присъствие колко хора са утепали. Никой не ги е съдил.
30
2
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Брейй тука много юристи имало ве !! А да сте чували че на територията на България само българските закони и съд важат ,а не турските ? Между двете страни има морско пространство където и двете страни могат да ловуват ,а те най-вероятно и тази последна червена линия са преминали.Не казвам че е трябвало да стрелят ,ама не знам и всички факти за да издавам присъда ;)
29
10
 
7
 
! Отговори
минаващ преди 5 години
До Шопо; Шопе, тъкмо от посочената дата започва робството ти но ти не разбираш. То не бяха руснаци, после германци, после пак руснаци, сега пак германци барабар с хамериканците. Когато беше "роб на турчина" имаше ниви, ливади, ***, големи и широки двуетажни къщи с големи дворове, много ама много челяд по тези дворове. Сега си "свободен" живееш в една панелка от 48м2, нямаш ниви,ливади,***,поминък,пари, къща на два етажа, голям двор, деца също нямаш. Нямаш нищо на което да се радваш...
28
13
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
абе софиянец , ти от кое село си , и кой край на балканистан си ?Понеже в София отдавна не останаха софиянци , та затова питам ?А за така наречените "граничари" там е ясно . Насм=укали са се порядъчно .Помислили са бракониера (предполагаем) за бежанец . Но като видели че няма нищо за обиране и изнасилване (по БГ процедурите) , са го гръмнали .
27
4
 
14
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До по етапен редайде стига турска пропагандаБили пияни граничарите-кой го казва-ти?!?смешкоИскали граничарите да краднат мрежите-смешкооо-по закон при залавяне на бракониери ,и то нарушители на държавна граница-всичко барабар с улова и паянтавата им гемия подлежи на КОНФИСКАЦИЯ!Не е достатъчно да се мислиш за велик турчин да пръскаш лиги в пропаганда-трябва и да си малко умен и да четеш.
26
4
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Нито един българин няма да бъде допуснато да бъде подложен на гаврите на Отомснското ,, правосъдие,, !!!От 3 март 1878г в България няма робство!!!
25
3
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До ПОТЪРПЕВШабе ***-аз съм отявлен анти комунист.Но ти не ми говори за това и не ми играй на тънките струни.Казах ти ***-не смесвай нещата.Защо не кажеш че си турчин-*** ,какви ги дрънкаш за Белене-момчетата са защитили държавната ни граница от едни нагли нарушители които са оказали съпротива на официален орган в нарушение на чужда граница .Първо това-второ при боричкането е произведен случаен изстрел.Ако не е имало нападение и борба-нямало да има изстрел.За какво агитираш и плачеш?
24
15
 
3
 
! Отговори
по етапен ред преди 5 години
До софиянец; Помни случая, запиши си и скоро пак ще се срещнем тук на този форум. Тези убийци ще бъдат дадени на правосъдието в Република Турция, защото са имали възможността да предотвратят нарушението без да се качат на тяхната лодка. Били са бъоръжени и патрулният кораб бил на точно 3,5 км от тях. Нищо не може да оправдае убийството на невинен човек. Тези са и крадци. Цялата работа е заради мрежите на рибарите , които биват крадени именно от тези. Има го в обвинителния акт, също и пияни...
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До софиянец; И ти май искаш барабар с тези убийци да те онаждат в турски затвор. За тези убийци едно е ясно, или ще влязат в затвора или ще се самообесят един ден-от угризение на съвестта...Очаквайте скорошна развръзка...
22
12
 
6
 
! Отговори
ПОТЪРПЕВШ преди 5 години
До софиянец; Няма никаква разлика пръдльо, едно е ясно и точно, да убиеш човек без съд и присъда е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ . Няма никаква разлика, просто и двете неща са УБИЙСТВА. И не ме наричай с епитети , такива като тебе биваха надзиратели по Бобов дол, Белене и Стара загора за да измъчват хората, същата съвест, същият речник, същият подход. Не ви избесихме след 1990 година та да се оттърве веднъж за винаги народът от такива изедници и *** за които човешкият живот е нищо в сръвнение с егото им..
21
3
 
1
 
! Отговори
Eral преди 5 години
Kade e programata na ms, ns, bg prezidentstvo po meseci za sledvastite 36 meseca?!
20
4
 
19
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До по етапен редКакво е направил турчина ли?Ами нарушил е държавната ни граница и е оказал съпротива и наранил български граничар,малко му е било едно трепане на гаджала нахален.Щом се държат нагло черните-трепане без много приказки.Това е.
19
3
 
19
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
така се пази държавна граница!Браво на момчетата.Да бъдат наградени за войнска смелост!Защитили са нашата родна България!
18
5
 
13
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До ПОТЪРПЕВШти бе турлашки умнико-я не обърквай и не смесвай нещата.Я си помисли колко разлика във времето има ,каква разлика във ситуацията и каква разлика о обществения строй има.Айде стига турска пропаганда от турски тролчета.***.
17
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
останалите живи турски мамунки от кораба нарушител да бъдат наказани и преследвани с една голяма глоба за нарушение на държавна граница и да се иска предоставяането им за излежаване присъда за въоръжена съпротива на държавен орган на чужда територия.
16
16
 
6
 
! Отговори
ПОТЪРПЕВШ преди 5 години
До Граничар; Точно за това стотици почернени майки от бившия ГДР, УНР,ЧССР,НРБ и други "републики" сега търсят неизвестните гробове на синовете и дъщерите си по граничната полоса с Турция и Гърция.Ти да ни един от тези наемни убийци на режима на пъдаря от Правец? Гордееш се с това,че си убил млади хора , които искат да бягат ? Да, не трябва да се чудим защо въоръжен до зъби полицай убива един невъоръжен и беден рибар. Както е в случая. Когато човешкото умре, няма нужда от думи...
15
1
 
18
 
! Отговори
dfg преди 5 години
До V 17МИ ДА СИ ГО ДЪРЖАТ ТАМ БЕ, ЗА КАКВО НИ Е.