ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея

Мотивът ще бъде разкрит в съда
2 авг 2019 11:00,
402
ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея
Снимка: БулФото

Хакването на системата на Националната агенция по приходите е поръчково. Решението за атаката не е на собственика на фирмата "ТАД Груп", а е дошло отвън. Разследващите имат информация кой е поръчителят. Това заяви пред bTV началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той отказа да изнесе други подробности, като беше категоричен, че всички детайли ще бъдат представени пред съда, а той самият не искал да влиза в интриги.

Още по темата

"Много бързо забравяме какво се е случило преди дни. Тези обвиняеми лица обикаляха студиата на телевизиите и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака", коментира Спиридонов.

Той обясни, че изнесените вчера от Прокуратурата доказателства по делото, са плод на работата и неспането на служителите от ГДБОП, които са събрали тези доказателства.

"Нека види обществеността какви са тези хора. Това, което е изнесено, е само една част", каза Спиридонов.

Той допълни, че разследваните са създали настроение срещу разследващите и са искали да подведат общественото мнение.

Припомняме, че малко по-рано сутринта адвокатката на собственика на "ТАД Груп" Ина Лулчева направи подобно обвинение, но спрямо действията на прокуратурата.

"На компютъра на този младеж - Кристиян Бойков, открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от НАП", изясни шефът на ГДБОП.

Той беше категоричен, че може да се докаже, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия този компютър.

"На този са базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил", обясни той.

На въпрос как са успели да пробият защитата на компютъра на Кристиян главният комисар заяви с усмивка:" С хитрост и лукавост".

Какво се крие зад това обяснение Спиридонов не конкретизира, но разказа, че паролите за машините на "ТАД Груп" са станали ясни от камерите на компанията.

"Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери", изтъкна той.

Спиридонов опроверга и първоначално разпространена информация, според която Кристиян Бойков е обучавал служителите на ГДБОП.

"Никога не сме работили с "ТАД Груп", категоричен е той и дори добави, че  е било точно обратното.

"Нямам представа дали е склоняван този момък, но явно не е присъствал на много обучения, провеждани с него - той бил обучавал служители на ГДБОП. Бивш служител на БОП го е обучавал в училището, което е завършил", каза той.

Ивайло Спиридонов обясни, че повече подробности относно мотива на престъплението ще станат ясни в съда, но беше категоричен, че има много доказателства , които не са разпространени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 257Наков работи в ИТ сектора доста повече от 10 години. Доооооста повече. Също така има нещо зад гърба си. Няма да питам какво имате вие, но щом сте измислили начин да обучавате по-качествени специалисти, защо не се захванете: пазарът е доста закъсал, ще можете добре да се докажете. Само не ми казвайте че предпочитате да пишете по форумите вместо да обучавате ИТ специалисти. България, мила татковина където по къдърните се плюе при всяка възможност.
239
5
 
4
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До Анонимен 255Когато дойде време да се питаме "Къде се объркаха нещата пак" най-вероятно няма да сте тук за да обясните. По интересния въпрос е, защо си мислите че утре вие няма да сте на мястото на Кристиян? Всеки нормален човек би си задал същия въпрос.
238
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 257Извинявай, че ще те разочаровам, но като човек, който работи в IT сферата повече от 10 г. мога да ти кажа, че Наков е посредствен, също като Кристиян. Не случайно, хората с умения в сферата нямат особено позитивно мнение за него. Академиите на СофтУни и Телерик бълват основно посредствени програмисти.
237
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея...Ха, ха ха ...Това май го чухме вече от ГЕРБ-аджията, незнайно защо сложен да е шеф на МВР.Тоя същия, супер умник официално заяви, че атаката е от Русия, може би по поръчка на Путин, защото мейлът на хакера дошъл от Руски сървър!!!!Харе НАТО, харе Кришна, харе харе медитатори ни бранят в това МВР от световните заплахи. Дано тези сега да не участват в същата пропагандистка сценка, че ще се скъсам от смях, ако също дрънкат глупости.
236
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 208. Нормално е по темата да се исказват и граждани без знания по кибер сигурност, тъй като цацаратурата се опитва да промени общественото мнение. А конспиративни теории мога да си развивам колкото искам без значение с какво се занимавам. И не на последно място Кристиян навсякъде е представян като специлаист с огромен потенциал и знания, това е навсякъде по медиите без значение, че е на 20 г.. Наков потвърди същото в интервю от хора, които са му преподавали в Софтуни.
235
6
 
3
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Ленче, в МЕИ колко вечери се защити успешно от инжекции. Ти си 80 кг жена, знойна , хубава... Как може едни инжекции да изпуснеш в НАП? А, това за пръскачките, не си ли го учила?
234
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СРСфенХайде върви коментирай по другата ти любима тема за свинекомбинатите. Темата тук е извън интелектуалното ти ниво.
233
8
 
6
 
! Отговори
A преди 4 години
Прав е. Отвън е атаката и причината може би е, че някой много се бавеха с подписването на договора за изтребителите. Сега трябва да побързат с превода на парите, щото ще загубят тотално изборите.
232
10
 
7
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Стига си цъкал минуси, старши ;) Разбрахме, че си полицай. Пак следиш ИП адресите
231
8
 
4
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
SQL injection? Дрънци! Дори и 'Ленчето' от НАП не е толкова т.ъ.п.а.. Да не каже, че е и умна и надарена...
230
6
 
9
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Първо Иванчева, свидетеля се отказа от показанията си. Става дума за ГЛАВНИЯ СВИДЕТЕЛ по делото.Сега следва нов съдебен цирка - терористи под гаранция и опасни пръскачки. А, полицая изведнъж завърши второ висше и сега ще ходи да обучава НАКОВ. Сори, ама този път пак съм за НАКОВ. Съдията защо не се допита до експертно мнение първо? Хакер със стаж 2 год не е никакъв хакер. Той за кодер не става бе. Тия ги говорете на някой висш полицай подчинен на, знам коиФарс, но с други актьори.
229
7
 
11
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Плебеи, ще може ли да платим на някоя телевизия да дават делото в прайм тайм. Това ще бъде шоу... Цирк!!!Едно време, комунистите са убивали фашисти щото им е станало ясно, че няма съд и държава. Анархия. Не може полицай да говори за доказателства в кибер престъпленията. Трябва да е завършил в МЕИ. Същото се отнася и за съдията.Да покажат, как се случва атаката. Ако не можеш да направиш това, за какви обвинения говорим? Ако се окаже, че това са данни изнесени от вътрешен човек и сега 'топим'?
228
6
 
11
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
.... Константин Спиров изрично каза че не смята че става дума за SQL injection. Като добавим всичките други безумия с начина за разкриване на паролите, намерени мейли и какво ли още не, и работата смърди ама повече от свинекомбинатите дето сега са другата любима тема.
227
7
 
3
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До АнонименНе се притеснявай (и Влечугото също). Така като теб говорят хора наизуст. Наков коментира какви са вариантите на базата на това което се вижда. Обясни че зип архива и допълнитения файл който предполагаемо съдържа "улика" са създавани по различно време в различна система и е съмнително да е вярно това което се твърдеше от прокуратурата. Каза че самия пакет е внимателно подготвен и е съмнително да има недоглеждане за каквото се твърди че е довело до разкиването ..
226
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Pak sa haknali benebetoi i zdravnoto ministerstvo.
225
4
 
19
 
! Отговори
Каквато държавата .. преди 4 години
.. такива и хакерите. Идиoтът оставил файл в архива с username, който ползва навсякъде и е свързан с името му... След това се запозаписали на собствените си камери как си говорият и как си въвеждат паролата. Божее, дори и вълшебник не може да сътвори такъв идиoтизъм... Все едно да обереш банка и да си забравиш личната карта и селфи с парите и като идат у вас да възседнал торбата...
224
11
 
31
 
! Отговори
Бат Ваньо курджийта преди 4 години
ЦРУ и ФБР и отнема години да открият хакери, а има и такива които не са открити и до днес. Нашите п*тьо-маринковци за два дена разбраха всичко. Толкова са мизерни, че и те го знаят, но трябваше да измислят някой за жертва пред стадото овце спящи в кошарата "България". Та продължавайте да вярвате, че хакера е открит
223
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"хитрост и лукавост" нарича заплашването на 20годишен младеж, който сам си е отключил компютъра. Иначе историите с камерите в кафетата на някой друг. Очаквам да нахендрят и Бивола, че те и Боец им бъркат по дупките постоянно.
222
6
 
16
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Чакай сега да видя, дали освирепелият гербер-***, ще ме изтрие за пореден път" Велик е Бойко! Божествен е Вожда!
221
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Бойко и Бойков предпочитам да вярвам на Бойков ,другият вече е бита карта ,не му вярвам и грам !