ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея

Мотивът ще бъде разкрит в съда
2 авг 2019 11:00,
402
ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея
Снимка: БулФото

Хакването на системата на Националната агенция по приходите е поръчково. Решението за атаката не е на собственика на фирмата "ТАД Груп", а е дошло отвън. Разследващите имат информация кой е поръчителят. Това заяви пред bTV началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той отказа да изнесе други подробности, като беше категоричен, че всички детайли ще бъдат представени пред съда, а той самият не искал да влиза в интриги.

Още по темата

"Много бързо забравяме какво се е случило преди дни. Тези обвиняеми лица обикаляха студиата на телевизиите и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака", коментира Спиридонов.

Той обясни, че изнесените вчера от Прокуратурата доказателства по делото, са плод на работата и неспането на служителите от ГДБОП, които са събрали тези доказателства.

"Нека види обществеността какви са тези хора. Това, което е изнесено, е само една част", каза Спиридонов.

Той допълни, че разследваните са създали настроение срещу разследващите и са искали да подведат общественото мнение.

Припомняме, че малко по-рано сутринта адвокатката на собственика на "ТАД Груп" Ина Лулчева направи подобно обвинение, но спрямо действията на прокуратурата.

"На компютъра на този младеж - Кристиян Бойков, открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от НАП", изясни шефът на ГДБОП.

Той беше категоричен, че може да се докаже, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия този компютър.

"На този са базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил", обясни той.

На въпрос как са успели да пробият защитата на компютъра на Кристиян главният комисар заяви с усмивка:" С хитрост и лукавост".

Какво се крие зад това обяснение Спиридонов не конкретизира, но разказа, че паролите за машините на "ТАД Груп" са станали ясни от камерите на компанията.

"Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери", изтъкна той.

Спиридонов опроверга и първоначално разпространена информация, според която Кристиян Бойков е обучавал служителите на ГДБОП.

"Никога не сме работили с "ТАД Груп", категоричен е той и дори добави, че  е било точно обратното.

"Нямам представа дали е склоняван този момък, но явно не е присъствал на много обучения, провеждани с него - той бил обучавал служители на ГДБОП. Бивш служител на БОП го е обучавал в училището, което е завършил", каза той.

Ивайло Спиридонов обясни, че повече подробности относно мотива на престъплението ще станат ясни в съда, но беше категоричен, че има много доказателства , които не са разпространени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
1
 
16
 
! Отговори
Топ градинар преди 4 години
Па я без лаптоп, без WiFi и 5G маркуч с лазерно насочване как да поливам.
259
2
 
8
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До 263... точно обратния. Най-очевидния признак защо се говори така е, че докато такива като Наков говорят с условности, защото нямат достъп до всички факти и не знаят как се е стигнало до публикуваните "улики", други говорят от позицията на свършени факти и защитават абсолютно скандалните и в някои случаи нарущаващи закона или етиката действия. Както казах, тези които защитават такова поведение не се ли замислят, че утре произвола може да е насочен срещу тях?
258
2
 
25
 
! Отговори
Еваларко преди 4 години
Една грозна високопоставена леля каза по телевизията, че терористите са се готвили за страхотен удар, като са хакнали поливната система на парламента и така планирали евентуално да "удавят" някои наши особено ценни за нацията политици. ... То пък взе, че излезе, че се поливало с водоноски. Няма такъв смях.
257
7
 
0
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До Анонимен 263 ... купи Телерик преди академията да се отдели, тъй че явно е била добра основата и хората са разбирали "на практика". Мисля че трябва да се престане с това очерняне, само и само да си доказваме на кой е по-важен. Наков е компетентен да говори по темата, това е ясно на всеки който не си е навил на пръста да се прави на велик. Оттам нататък е въпрос защо правихте неверни внушения от сорта на това как някой е коворил че нещо е било направено с SQL injection, когато случая е
256
5
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А какво стана с разкрития от ГДБОП хакер руснак женен за българка дето от години източвал данни от НАП и дори беше разкрит и ахаа да бъде подведен под отговорност заради изказванията му за слабостите в защитата на държавните сървъри .Не че нещо, за един преател питам .
255
2
 
2
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До Анонимен 263Отговора ми беше на вашето изказване, че сте от над 10 години в сектора, тъй че ако това не важи за Наков, не важи и за вас ;) Що се отнася до Наков, мисля че той достатъчно се е доказал "на практика". Иначе, за приказките ви относно колко са добри хората които излизат оттам, аз познавам хора които излязоха оттам и сега правят софтуер за JPMorgan, Deutche Bank, PWC (водещи по проекти са). Както навсякъде, и оттам излизат всякакви, но създаденото определено работи. Progress ...
254
2
 
12
 
! Отговори
IT първолак преди 4 години
Батко ми каза, че ти не обичаш децата. Вместо да ми обясниш, че да науча нещо. Да не си нещо роднина на чичкото от снимката?
253
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 274Личи си, че тия работи не са ти съвсем ясни...
252
3
 
20
 
! Отговори
IT първолак преди 4 години
Пък на мен един батко ми каза, че имало разлика от това да отключиш компютър и да декриптираш информацията която е на него, ама нали съм още малък и не ги разбирам тия работи. Пък един друг батко ми каза, че като един компютър е отключен, на него всеки може да си качи всичко ... ама и тия работи не са ми съвсем ясни.
251
2
 
15
 
! Отговори
HELP-чо преди 4 години
Другарю милиционер, добре е, че покрай резила с НАП вече си научил от кой бутон се пуска захранването. Само да знаеш, че командата SHUT DOWN е малко по-сложна и се искат повече познания за да изключиш захранването.
250
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОбективенТи нещо не си много обективен, защото това далеч не е единственото доказателство. Другите доказателства са на компютъра на Кристиян, който е дектиптиран.
249
4
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Излезе някакъв разговор в който един служител на ТАД Груп казал на друг служител, че правителството трябва да си ходи Това било доказателство, че въпросните са хакнали НАП. Че аз на улицата ежедневно слушам хора да казват абсолютно същото - това значи ли, че са хакнали и те НАП.
248
5
 
5
 
! Отговори
Смех преди 4 години
До 267Да бе! Верно ли? Ти да не беше там, когато Борисов го заплашваше?
247
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В коя нормална държава шеф на специална служба ходи по разни студиа да обяснява за методите и действията си и да коментира евентуални доказателства?
246
4
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕЙ НА ТОЗИ МЯСТОТО МУ Е ВЪВ ЗАТВОРА!!!!АБСОЛЮТНО НАТОПИХА ТАД ГРУП ПО ПОРЪЧКА НА БОРИСОВ КОЙТО ГО ЗАПЛАШИ, ЧЕ ЩЕ ГО УВОЛНИ АКО НЕ ОБВИНИ НЯКОЙ!
245
2
 
12
 
! Отговори
Конспиратор шаман преди 4 години
И кой, бе джанъм, стои зад хакерската атака? Очаквам да се явят редица конкуренти силно заинтересовани от провала на нашенските НАП-аджии - Путин, ИДИЛ, Ким ... и други обичайни заподозрени. Голям смях!
244
2
 
13
 
! Отговори
Онуфри преди 4 години
Пълни глупости - писани и преписвани с художествени измислици от напълно некомпетентни ***. И понеже е ясно, че нищо на тези индивиди не им е ясно поне да се замислят над следното: кой от тези момчета от ТАД Груп им изглежда толкова глупав, че да държи компрометиращи данни и още повече (безумно смешно) мейли на работния или личния си компютър? Най-малкото би ги криптирал и качил на външен диск който на практика може да се направи "неотключваем". Мноооого простоватичко за да е вярно.
243
0
 
19
 
! Отговори
Наивен преди 4 години
Тоя милиционер обикаля цял ден телевизии и журналисти!Значи,че много са оплескани отзад!??
242
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 261И какво като работел повече от 10 години в ИТ сектора? Човек може да работи едно нещо до края на живота си и пак да е посредствен. Да не говорим, че той не работи като програмист, а като "учител". Едно е да знаеш нещата на теория, друго е да я прилагаш ежедневно на практика ;) Не се занимавам с обучение, защото не желая да се занимавам с това. Работя за себе си колкото, когато и както искам. За това имам време ;)
241
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рекетьор номер 1 в света е естествено Рашенланд , полу4ават големи приходи от газ и нефт ,не се съобразяват с никакви правила , натъпкани са с атомни бомби ,но винаги някой друг им е виновен за това 4е обикновенният руснак не живее добре .Да се направи проблем в страна като България , даже и окото им не мига .Но за това са виновни янките и ингилизите дет ги извадиха ит калта "едно време" .