Газ фосфин предизвикал сърдечен арест у починалия Стефан

9-годишното момче е било изложено на отровата около 12 часа
30
Газ фосфин предизвикал сърдечен арест у починалия Стефан
Снимка: архив, БулФото

Отровният газ фосфин е предизвикал сърдечен арест у починалото 9-годишно момче в село Кардам.

Активното вещество в отрова за гризачи, вдишано от момчето, е било в летална концентрация, значително над нормите, описани в специализираната литература, които предизвикват смърт само за 30-60 минути.

Това съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, която е и наблюдаващ прокурор на досъдебното производство.

Още по темата
Прокурорът посочи, че изготвените експертизи от Военномедицинска академия в София и съдебен лекар са еднозначни, предаде БТА.

Районният прокурор поясни, че отровата е открита зад леглото в дома на детето - в процепи на стената, замазани с кал. Влажната замазка още повече е провокирала отделянето на отровния газ и е протекла спонтанна реакция. Детето е било изложено на отровния газ около дванадесет часа.

Малолетното момче почина на 27 октомври, а в болница бяха настанени и две от сестрите му - на 11 и 7 години. Децата вече са изписани от лечебните заведения, като предстои и за тях да бъдат назначени съдебно-медицински експертизи, казаха от прокуратурата.

Засега не е ясно как семейството се е сдобило със силната отрова за гризачи, която не се продава свободно. Досъдебното производство се води по член 122 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост и към момента няма повдигнато обвинение на лице, каза Йорданка Чанева.

Семейството, в което се отглеждат пет деца, вече е настанено със съдействието на социалните служби в предоставено от съсед жилище с много по-добри битови условия, допълниха от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си бяха взели една котка, но нали и нея не могат да хранят. Най-после потвърдихте версията ми, че децата са отровени, но досега ми давахте минуси.
8
4
 
7
 
! Отговори
Пълно е преди 4 години
с отрови, особено по селата. Имах колега, дето беше събрал цяла дамаджана с Живак в гаража си и го наливаха за отпушване на тръбите в баните, преди да налеят каналин!! На село баща ми пък(лека му пръст), беше напълнил цял гардероб. Вътре-Б58, хербициди, миша отрова, сяра, оловен миниум,...пълно догоре. Тъй като не разбрахме къде и как да ги предадем, ги заровихме извън селото, а гардероба и вещите изгорихме на клада. Тази есен в квартала идваха с един бус за такива опасни, но беше в града.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФармацевтЖалко е, че невежи като тебе им дават дипломи, ако наистина си фармацефт.Да наречеш старата черна миша отрова, която масово се ползваше преди БОВ.....
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФармацевтГлупости на таркалета, става дума за цинков фосфид, който е забранена в момента отрова за гризачи.Някой е извадил от старите запаси.....Ама това да го наречеш бойно отровно вещество е пълен смях.
5
4
 
7
 
! Отговори
Митев преди 4 години
До минувачИ защо ДЪРЖАВАТА ще помага на Сулю и Пулю, които правят деца заради детските без мисъл как и къде ще ги гледат? Тази Държава сме всички , които плащат данъци за да има за БЕДНИТЕ, НЕГРАМОТНИТЕ И НЕЩАСТНИТЕ! И то без никой да ни пита дали искаме да издържаме различните самотни майки на 5-6 деца, вечните безработни, които пълнят кръчмите от сутринта в работен ден и другите кърлежи, които са се впили в нас и ни смучат!!! СТИГА ВЕЧЕ.
4
4
 
18
 
! Отговори
Фармацевт преди 4 години
Фосфинът и вид органофосфорно съединение. Тва е вид БОВ, дето мине всичко трепе наред. Откъде са се сдобили с тва нещо. Главата не ми го побира.
3
8
 
29
 
! Отговори
az преди 4 години
Израстнала съм през 90те в изключителна бедност и мизерия. Общината 18 години не ни даде жилище и живеехме в малка квартира. Нямам братя и сестри, защото родителите ми така бяха решили - беше тясно за трима, та какво остава за повече. Исрено съчувствие за това невинно дете и братята и сестрите му, обречени да живеят сред плъхове и отрова.Като не можеш да дадеш нещо добро на децата си, не се размножавай.
2
5
 
26
 
! Отговори
м дааа преди 4 години
Това е класика в жанра, където и да отиде да работи бай Шано за спомен си прибира каквото й да е , "Шамар да е -аванта да е ", познавам един дето си пази две баки с боя още от соц.а , редовно ги отваря и бърка с АМД , за да не изсъхнат - не че му трябват , амаа тъй да си има.
1
2
 
21
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Да е жив и здрав "Съседа" - че ако чакаха на 'държавата' да помогне...