Гешев: Досъдебно производство е в основата на тълкуването на имунитета на Радев

Президентът не знаел какви са мотивите на главния прокурор
137
Гешев: Досъдебно производство е в основата на тълкуването на имунитета на Радев
Снимка: БГНЕС

Досъдебно производство стои в основата на искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента.

Гешев обясни, че е бил сезиран от прокурори, работещи по конкретно досъдебно производство, "които са видели данни, които пораждат – "да кажем неясноти в разпоредбата на чл. 103 от Конституцията".

Още по темата
"И са изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията и конкретни конституционни разпоредби", продължи главният прокурор, цитиран от БНР.

"Това, което съм направил, след като съм се запознал, съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд", каза главният прокурор.

Иван Гешев коментира темата в Специализирания наказателен съд, където продължава делото за фалита на КТБ.

От своя страна президентът Румен Радев отсече по време на отчета си за третата година от дейността му на "Дондуков" 2, че остава на преценката на журналистите въпросът защо точно сега Гешев иска тълкуване на Конституцията.

"Аз нямам идея, така че той трябва да обяви своите мотиви пред обществото.  Очаквам КС да се ръководи от заложените в Конституцията принципи и ще следя хода на това дело", каза държавният глава. 

"От главния прокурор очаквам старания и в реалната борба с корупцията, да брани обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени. Там, където има най – голяма хранителна среда са крупните обществени поръчки, а напоследък и големи проекти без обществени поръчки", допълни той.

Радев призна, че не съм търсил контакт с главния прокурор по темата за тълкувателното дело.

По думите му двамата ще имат среща, но във връзка с инициираните от него разговори за промените в Конституцията, свързани със съдебната система.

"Моят мотив не е насочен срещу прокуратурата. Той винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт", обобщи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
44
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев - гузен, негонен бяга.Браво на Главния Прокурор !За корупция се лежи в затвора, ама за национално предателство - въжето !
18
28
 
14
 
! Отговори
Советский богатир преди 4 години
Долу българските ръце от големия приятел на Россия и деятел на руските интереси в България.
17
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румен Радев оставял на преценката на журналистите въпросът защо точно сега Гешев искал тълкуване на Конституцията.Значи смята, че журналистите са по-умни от него. Явно е заподозрян за нарушение на конституцията.
16
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо прави Радев, като се ежи на Главния Прокурор на Републиката...лошо пише за този дето рита срещу ръжена
15
7
 
51
 
! Отговори
bre bre преди 4 години
ей мутрите се оляхте бре, само трупате омраза докато накрая вълната ви помете, бре и смелчанци щом на единствения свестен човек посягате докъде сте изпаднали,ама затова повече кютек ще изядете и повече ще боли, ти да видиш и наглеци.
14
4
 
49
 
! Отговори
ХМ! преди 4 години
ДОБРЕ ЩЕ Е ТОВА ДА ВАЖИ И ЗА ПРЕМИЕР И ГЛАВЕН ПРОКУРОР А НЕ САМО ЗА ПРЕЗИДЕНТ - незнам защо си мисля че тази тъпотия е измислена от геори марков той на премиера е казал и т.н. всичко в тази държава е с краката нагоре а те си търсят как да отклонат вниманието на народа недейте защото много хора харесват президента и ще стане много лошо нали виждате за водата какво става а за президента няма да ви стигне сълзотворния газ - мислете с главите си
13
16
 
10
 
! Отговори
И на двамата... преди 4 години
Единият е параван на престъпността,а другият на Русия..Жена ти майка,Българийо..
12
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо Гешев,лошо!Гешев,Гешееев къде си тръгнал само да се излагаш и да лъснеш ква американска *** си Гешеев! :-) :-) :-)Тиквите всекидневна 0cират пейзажа ама така се омазват,гнусна работаz
11
46
 
15
 
! Отговори
Риторичен ? преди 4 години
Абе Радев, кой блъсна тратонетката на Стефчо в Харманли, избяга от местопрестъплението и го потули ?Не беше ли баща ти ?Не е ли това корупция ?
10
4
 
38
 
! Отговори
da be преди 4 години
"сезиран" си от прокурори щот така си им наредил, ама бащицата много рано те е подгонил да му се отблагодаряваш, само дето ще си потрошите зъбите и двамата.
9
7
 
47
 
! Отговори
Ц..... ин преди 4 години
Явно човека, не е чел Конституцията, щом занимава КС с глупости. Кво го праиш, акъля му колко и на Ти квата...
8
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дДОЛУ ГЕШЕВ- ЗАТВОР ЗА МУТРИТЕ - ДОЛУ МРЪСНИТЕ ТИ РЪЦЕ ,ГЕШЕВ ОТ ПРЕЗИДЕНТА!!
7
48
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е заплаха за националната сигурност и затова Прокурора трябва да следи преди всичко Президенството, а не кой си е източил казанчето, или си е остъклшл терасата без разрешение !
6
39
 
13
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
Г- н Президент,Защо когато бяхте действащ офицер ВВС Ви плащаше наема на жилището от 120 кв. м. което ползвахте? Заплата не получавахте ли за да си плащате консумативите?Май, че крадеца вика дръжте крадеца!
5
44
 
16
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Президента който беше приклекнал за да може Путин да изглежда по висок.Йотова която посрещна на коленееееее руския бандит Япончик-познат като патриарх на Русия,ето тези трябва да бъдат свалени от власт и съдени за държавна измяна
4
49
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме Прокурорски Мониторинг над Президенството, което се превърнало в Щаб-квартира на сектата "русофилско братство" на кремълския шпионин Малинов !
3
10
 
64
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 4 години
УМНИКО, ТЕБЕ СА ТЕ ИЗБРАЛИ 23 ЧОВЕКА , А НЕГО 2.3 МИЛИОНА. Я СЕ ПРИЗЕМИ МАЛКО.
2
9
 
67
 
! Отговори
Пройчо Прокурора преди 4 години
Всичката Мара втасала, с президента се захванало това момче за мръсни поръчки...
1
9
 
64
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Когато третокачествени неинтелигентни милиционери поемат такива постове и управление на държавата, безумията са логично следствие.