Румен Радев ще предложи промени в Конституцията

Аз не водя война с никого, заяви той
21 дек 2019 21:00, Нели Христова
114
Румен Радев ще предложи промени в Конституцията

Румен Радев обяви, че ще предложи промени в Конституцията. На въпрос какво точно ще поиска да се промени, президентът даде за пример индивидуалната конституционна жалба. Той подчерта, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд.

"Това е един от факторите за гражданско общество", подчерта държавният глава пред "Дарик радио". Радев допълни, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

Радев коментира изборите, които се проведоха в страната ни тази година. "Ако четете социологическите изследвания от местните избори, някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено, ако вземем последните местни избори", каза още той.

"Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини - 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места", добави държаният глава.

"Аз не водя война с никого, подчерта президентът - Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов", допълни той.

Преди 10 години ние бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния - какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите данни, ние сме на 51 % от средното европейско ниво, Румъния на над 60 %... Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три... Тази политика, която води правителството продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци, отбеляза Румен Радев.

България е с ограничени ресурси. Нашият единствен начин да догонваме Европа, това е човешкият капитал. Трябва да има друга политика, много по-догонваща, коментира още държавният глава.

Американският президент Доналд Тръмп казва „America first“. Ние трябва да се учим от президента Тръмп, каза още Румен Радев и допълни, че трябва да се защитават интересите на България.

Президентът коментира и проблемите около НСО, които в последно време са във фокуса на общественото внимание. Той подчерта че привидно ръководи службата, но тя всъщност оперативно се управлява от други. Радев каза ясно, че ако от него зависи решението - Пеевски и Доган няма да имат охрана от НСО.

Нека българският законодател прецени за това дали трябва да се смали охраната. Има хора, които преценяват степента на заплахата, коментира Румен Радев.

Относно проекта за разширяването на Националната библиотека, президентът заяви, че го подкрепя.

Президентът каза, че за него думата на на 2019 година е "безветрие", а думата на следващата 2020 година ще е "отговорност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изглежда като добра новина.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се намали броят на депутатите и мин. председателят да има право на 2 или 3 мандата, повече-не.На местно ниво- същото. Кметът да има право на този пост за 2 или 3 мандата. Някои кметове така се окопават във властта, че стават пожизнени с по 7-8 мандата. Така както са я подкарали по феодалния модел, ще започват да предават кметската корона по наследство на синовете и внуците си.
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо:Законите в НС да бъдат приемани само, ако за тях са гласували със "за" 121 народни представителя без значение колко от тях са присъстващи в залата.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само две неща би трябвало да се променят.1. Ветото на президента да се преодолява само с квалифицирано мнозинство.2. Областни управители, прокурори и съдии да бъдат пряко избирани, а не назначавани.
68
4
 
7
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Радев определено бие и Плевнелиев и Жельо Желев... По смешен президент едва ли има някоя държава. Ал Бънди президент :)
67
0
 
4
 
! Отговори
Люксембург. преди 4 години
С 2 000? минимална, също е парламентарна монархия. Дания, Норвегия, Швеция, Нидерландия, Великобритания, Испания също. Само Швейцария е пряка демокрация, най-близка до първата демокрация в Атина.
66
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 98Точно мафията русофили избраха радев. Не случайно русофили са и Доган и Корнелия и Радев и Сидеров. Точно тройката БСП, ДПС и Атака.
65
4
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 години
Може да е честен и достоен човек НО за политиката и България си остана НИКОЙ.Имаше шанс но не разбра какво да прави с него.Промяната се казва мажоритарни избори за депутати. Той самия така беше избран непартийно. Не подкрепи референдума и стана излишно мрънкало
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така.БСП си пази агентурата ,номенклатурата и патерицата ДПС,с чужди пари.Я да видим сега кой разрешил това престъпление?
63
1
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
След като неправомерно са изхарчени едни милиони за комфорта на Доган и Пеевски,следва същите да въстановят сумата в хазната,а политиците разрешили това закононарушение да си понесат последствията.За пенсионери пари няма,а за съмнителни типове наречени " народни избранници" има за безконтролно харчене! Това са " демократичните" номенклатурчици !
62
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев е човек на ДПС и БСП, те си го избраха и ние народа които сме против тях не трябва да му разрешаваме да бара конституцията.
61
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Миналото ще застигне всеки!
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БКП си управлява и до днес кой мислите че сложи Борисов начело вие драскачите по сайтовете ли хахахахахах
59
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой беше Румен радев?
58
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само това ли успяхте да измислите, гербавите ***?Слабо...
57
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Юнак! Айде сега Румба първо си оправи пропадналото семейство от престъпници, а после се реди да оправяш и държавата. Жена-надвишава правомощията си по пътищата за да стигне магазина за парцали навреме. Баща-блъска пешеходци където завари. Син-бие се по-дискотеките.
56
8
 
14
 
! Отговори
СеремСи преди 4 години
Грандиозна интелектуална мощ в сферата на конституционното право струи от двата образа на снимкатаю. Този още не може да схване какви са му правомощията и задълженията като президент пък прокуратурата ще оправя. Нейсе наближават президентските избори, че да си ходи националния махнаджия-айлякчия, дето по всичко е експерт с тържествено отразено от медиите... дефектно мнение. Какво да правят медиите- длъжни са да го отразяват! А защита не и сутрешната му дефектация, то резултата е индентичен!
55
5
 
14
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Всеки гражданин да може да сезира КС? Обикновените хора не знаят какво и как да направят, но всяка НПО ще го прави за щяло и нещяло, докато не блокират сувсем държавата. Не, благодаря, др. Резидент! Аман от простотии!
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на някои тоталитарни демократи им се развали вечерта
53
2
 
13
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Румбата,дали на 31 ви вечерта преди 12,ще развали настроението на хората,като отново дръпне Новогодишна реч,от серията *** !?