Радев бил извършил престъпление като шеф на ВВС, ще го разследват ли?

Прокуратурата излезе с официално съобщение за искането до КС
Обновена: 28 яну 2020 16:31 | 28 яну 2020 16:30, Камелия Цветанова
600
Радев бил извършил престъпление като шеф на ВВС, ще го разследват ли?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, което не е извършено в качеството му на държавен глава, но като такъв има имунитет. Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента, стана ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

Още по темата
Целта е да се разбере дали държавният глава може да бъде разследван, защото при проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, когато Радев е бил командир, се оказало, че има укрити документи.

"Предвид призива на президента към главния прокурор да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация: В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му", съобщиха от държавното обвинение.

"Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи", допълват от там.

Наказателното производство е спряно с постановление от 23 януари 2020 г., защото съгласно Конституцията  държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ).

Според съобщението на обвинението наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

"Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК. Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство", пише още в съобшеинето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Размечтах се за един от продуктите на Barrett! Може и на Лобаев...
409
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сте елементарни!Тя пиеската свърши!Румбата се хвана и ги попита Защо?А те публикуваха СРС тата.Сега вече какво казва КС няма значение.И да те са подслушвали един генерал, а като се е появила вероятност да подслушват Президента са спряли.Аз мисля, че Румбата не случайно плюеше правителството, та туй сега да изглежда като разплата. Обаче прекали. Плюейки бг правителство в чужбина на места, дето хич не му е мястото. Последно в Израел.А времето на Радев дойде.Олигарси, цигари, пиене и
408
8
 
5
 
! Отговори
Шундин може да му преди 4 години
Предложи Политическо убежищеВ края на краищата заради него Радефф стигна до тук Ама едва ли Никой не обича провалени агенти
407
3
 
20
 
! Отговори
HIGHLY LIKELY! преди 4 години
"...доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му"Дрън-дрън, ярина! Толкова сте жалки! Ами като сте решили да правете нещо, правете го като хората, с малко ум!Виждам Гешев като футболист, който бие шут в собствената си врата и чака аплодисменти! Дюдюкане!
406
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ние го избрахме защото мислехме че е чист човек. Пък ето на, и той бил до гуша в лaй#а
405
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад всеки успял мъж стои една обичаща го жена която го подкрепя безрезервно. Зад всеки провален мъж стои една амбициозна кифла.Дева ще му изяде главата.
404
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги ни червени ***.Когато бащите ви крадаха и прокурорите ви се криеха под бюрата,добре ви беше на яхти по лазурни дестинации.Ми,палачинката се обърна.Кой ял,пил и неплатил,идва сметката от сервитьора.Ако не си платите,следва шут в задната ви интимна част.
403
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мамаа,я льотчика люблю,он летает на високо,забивает на дълбоко,мамаа,я льотчика люблю!( популярна руска песен)
402
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧефоДобре де, този или онзи били корумпирани и тъй нататък и тям подобни.Нека да видим и бореца за справедливост докъде е с честността. Защо подобно разследване не ви харесва, а? Че той прекали. Наистина е смешно да сочиш с пръст при положение че партията която те издигна е толкова жестоко корумпирана че няма начин и ти да не си се оцапал. Както навремето с баща му, който блъсна човек но нещата се омаловажиха. Няма двойни стандарти - щом може за едните трябва да може и за другите.
401
14
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Радев направи абсолютната грешка да показва отношение към този или онзи и да се прави на голям борец за справедливост. Това е абсолютно недопустимо за един президент, който е поставен да тушира конфликти между политически партии а да не да ги подклажда. Нека да видим доколко той самият е света вода ненапита. Защото сам си го изпроси с прекаленото си тупане в гърдите. Най - добрият коментар в темата!!
400
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забави му назначаването на този кадър и сега си го връща ли?
399
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички във България така се назначават. Аз на тебе, ти на мене,на някоя друга другарка, някой братчет и повечко кеш. Низост и простотия вони отвсякъде. Рибата се вмирисва от главата.
398
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей,много бандюги наскачаха срещу Гешев.Най после имаме истински прокурор след Цацаров.Цацаров окошари няколко мафиоти като Баневи,които окрадоха редица заводи и оставиха хората без работа и средства.Разчитаме на Гешев да въдвори ред и законност!
397
8
 
37
 
! Отговори
Чефо преди 4 години
а боко кратуната няма извършени никакви престъпления нали гешев, подлого жалка!за тебе колко българи гласуваха, пионко политическа, щото за радев пуснаха гласа си два милиона и половина гражданинещастни лицемери, продажници и в червата
396
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев направи абсолютната грешка да показва отношение към този или онзи и да се прави на голям борец за справедливост. Това е абсолютно недопустимо за един президент, който е поставен да тушира конфликти между политически партии а да не да ги подклажда. Нека да видим доколко той самият е света вода ненапита. Защото сам си го изпроси с прекаленото си тупане в гърдите. Щом смята че е невинен няма от какво да се притеснява. Обаче имам чувството че има за какво. И няма да се учудя.
395
10
 
26
 
! Отговори
Поручик Лукаш преди 4 години
Браво бе, милЮционер! минали са пет години, сега си се сетил!? Това си е жив калташки номер в стила на Еднокнижния! Е, ако си толкова принципен, защо не възбудиш дело за "Ало, Ваньо", "Двете каки" и "опраскването", тефтерчето на Черния, и най-вече - за убийството (с гранатомет) на Чакъра? Или пък за едни милион и нещо лева, които държавата е платила по дела в Страсбург по вина на Цецо Цървула?Варионтите меа са само два - или те е страх там, или чакаш някой да ти заповяда!?
394
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Провалиха 230 млн. евро еврофинансиране за магистрала "Струма", защото европейските правила им пречат да крадат и главния прокурор мълчи. А това ни ощетява като данъкоплатци много повече, защото герберите пак ще откраднат това, което са намислили, но ще крадат изцяло от нашите пари. Гешев, събуди се!
393
5
 
28
 
! Отговори
xmmm преди 4 години
точно това кухо "мероприятие" ще насочи фокуса хубаво към герб и ще покаже в нова светлина протестиращите срещу тази *** гешефтара и ветото на Президента.Сега много ще разберат колко прави са били и ще се включат към тях.
392
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрагеньо с поредният финт да удържи власта,явно неразбрал че заплахата не идва от Радев! Свършен си бе мутра,и причината не е Радев нито ние Българите,Причината е че нагази яко Лука с геополитическите си к'урвенски номера!Така че дните ти са преброени и не ми се мисли какво ще стане с Теб и крадливата ти свита като паднеш от власт!
391
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си бяхме избрали Цецка Цачева с апартамента от Артекс, Гешев какво щеше да направи?