Радев бил извършил престъпление като шеф на ВВС, ще го разследват ли?

Прокуратурата излезе с официално съобщение за искането до КС
Обновена: 28 яну 2020 16:31 | 28 яну 2020 16:30, Камелия Цветанова
600
Радев бил извършил престъпление като шеф на ВВС, ще го разследват ли?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, което не е извършено в качеството му на държавен глава, но като такъв има имунитет. Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента, стана ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

Още по темата
Целта е да се разбере дали държавният глава може да бъде разследван, защото при проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, когато Радев е бил командир, се оказало, че има укрити документи.

"Предвид призива на президента към главния прокурор да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, Прокуратурата на Република България предоставя следната информация: В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му", съобщиха от държавното обвинение.

"Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи", допълват от там.

Наказателното производство е спряно с постановление от 23 януари 2020 г., защото съгласно Конституцията  държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ).

Според съобщението на обвинението наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента.

"Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове).Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК. Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство", пише още в съобшеинето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


600
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
4
 
11
 
! Отговори
1984 преди 4 години
Гешев арестувай един друг и цяла България ще те боготвори хахаха.
429
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 4 години
... и големи уши
428
5
 
20
 
! Отговори
АНКЕТКА преди 4 години
Кой е по-почтен политик:президента - зеленопремиера - червено
427
3
 
10
 
! Отговори
БББ преди 4 години
Кьорфишек...... да се обзаложим
426
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 4 години
Каква нагла м утра има тоя
425
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой журналист или прокурор ще напише ли с коя си ляга Бойко?????Защото след това може да се види има ли конфликт на интереси като при президента. КОМБИ-КОМИСИЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЧЕ НЯМА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, НО ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЯ Е ЖЕНА МУ...тА КОЯ Е ЖЕНАТА НА ЛЕВЕНТА УБАВ ОТ бАНКА-СИБАНКЯ
424
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Буфосинхронистите на ГЕРБ пак се излагат с единственото възможно - простотия, корупция ченгеджийски номера. Те са зависими от Банкя. Роби покорни, заплащащи незаслужено заеманите от тях постове със доноси, слухтене, падения, облизване на задниците на гербавия псевдоелит. Я направете разследване законно ли Борисов е произведен в генерал примерно? И колко секционни изборни протоколи са преправени незаконно та шайката да се преизбира...
423
3
 
8
 
! Отговори
Нека бъде светлина преди 4 години
Радев искаше светлина и я получи!
422
9
 
6
 
! Отговори
Рушката подлога преди 4 години
Е разследван и за държавна измянаТова с Деса е кокошкарска работа
421
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да подслушваш президент на една страна не е законно май и затова прокурора извършил това се крие зад гърба на Гешев. Гузниии
420
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да пишете за Боко.За Радев говорим.Ако Боко е по-голямо прусе от него и не може да прави коремни туй оправдава ли Радев?
419
17
 
8
 
! Отговори
Радефф Грипена преди 4 години
Е разследван за пет милиона рушвет Доларес за ГрипенитеСега вместо да купи къща на Деса в Маями ще има среща с бай Ставри Мдааа
418
3
 
14
 
! Отговори
смешници преди 4 години
Защо не разследвате Бочко за противозаконно опипване и уронване на престижа на дипломат на държава? :-)А също така коя е тайната жена до диктатора? Защото по годишна декларация не харчи за жени нито лев... хахахаха може да я е назначил на 25 работи едновременно примерно а ако пък си няма жена народа ще го съжали и ще го преизбере
417
3
 
12
 
! Отговори
БАЙ ГАНЬО ЖУРНАЛИСТ преди 4 години
страсбург - борисов - чакъраhttps://dnes.dir.bg/politika/boyko-borisov-strasburg-todor-dimov-chakara-12358875ЕТО КАКВО Е СВЪРШИЛ НЕДОСЕГАЕМИЯ НИ ПРЕМИЕР СПОРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД НО ГЕШЕВ НЕ СМЕЕ НИЩО ДА ПРЕДПРИЕМЕ!!!!!Прочети още на: https://dnes.bg/temida/2020/01/28/geshev-dosydebno-proizvodstvo-e-v-osnovata-na-tylkuvaneto-na-imuniteta-na-radev.437307#comment-newest
416
0
 
0
 
! Отговори
Чефо преди 4 години
До АнонименТрудно ми е да те коментирам, защото си неразбираем!
415
2
 
12
 
! Отговори
дедА ти преди 4 години
Гешев не е ли потомък на ОНЯ Гешев, дето беше казал, че е оставил антураж да управлява България 70 години след него. Май вече излизат с имената си.
414
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като президента попита защо главния прокурор не може да бъде съден е нормално и главния прокурор да попита същото за президента. Не можеда плюеш по всички сякаш ти си ангел и вятъра да не духне плюнките то обратно в лицето ти.
413
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно ли е, че Някои са били мутри в едни други времена?
412
2
 
21
 
! Отговори
Не сте познали! преди 4 години
Чета излиянията на резни дришльовци! Жалки!Нека намерят едно филмче на Тома Томов за боен полет на Румен Радев. Беше двубой между два аса, яхнали МиГ-29. Радев беше с вдигнат наличник на шлема, така, че да се вижда лицето му. Като влизаше във вираж, бузите и носът му се изкривявяха до неузнаваемост от G-тата. Най-накрая другият самолет му попадна на мушката и той светкавично натисна гашетката. Какво искате от такъв човек? От един боец? Да се предаде на някакви слушкащи полухора? Ядец, не е този
411
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така! Всичко свърши! Целта е постигната, а Радев се оказа най-големия балък! Ама тая игра, така се играе! Като си ***, зелен чорап, къде си тръгнал? Питаме КС как може да се разследва Президентина, след като много добре знаем - НИКАК! Ама Президентина, понеже е от село и има селска чест - вие що питате? Що ли? Ето ти тия СРС та в медиите! Доволен Лу си отговора? Мън, мън, мън! Е да де, ама вече всички знаят, че Президентина ни е въртял дребни далаверки!